Originara din Roma, Giulia Nataella este voluntar si in tara natala la organizatia Popica Onlus unde lucreaza cu copii rromi. Misiunea ei in Romania se apropie de final. In decembrie, tanara se va intoarce in Italia unde va continua sa lucreze cu copii de la Popica Onlus.   
 
La Asociatia Stea, dincolo de implicarea in activitati directe cu copiii si tinerii strazii, beneficiari de servicii sociale, Giulia participa activ in campaniile de promovare a drepturilor copilului si de recrutare de voluntari desfasurate in scolile satmarene. Alaturi de echipa asociatiei Stea, din care mai fac parte Diana Tarta si Sergiu Savianu, tanara a stat de vorba cu elevii satmareni din mai multe colegii si licee satmarene : Colegiul National « Mihai Eminescu », Colegiul National « Doamna Stanca », Colegiul Economic « Gheorghe Dragos », Liceul Teoretic German « Johann Ettinger », si Scoala Gimnaziala Doba.        
 
In cadrul intalnirilor, Giulia le-a vorbit elevilor despre discriminare si importanta combaterii acesteia pentru constuirea unei comunitati mai bune. Ea a facut si un bilant al activitatii realizate in cadrul asociatiei Stea, explicand cat de multe a invatat ea in decursul stagiului sau si incurajand alti tineri sa devina voluntari.
 
Diversitatea este bogatie
Giulia explica faptul ca activitatile de recrutare de voluntari din scolile satmarene sunt in curs de derulare iar bilantul pana la ora actuala este unul pozitiv : « Participarea elevilor este numeroasa, cu un feedback pozitiv. In urma intalnirilor cu elevii, am constatat ca tinerii sunt dispusi sa asculte si sunt curiosi de ceea ce le propunem, adica de activitatile ce se organizeaza la Asociatia Stea, principiile si obiectivele urmarite de asociatie de ani buni. Am incercat cu multa simplitate sa-i facem pe tineri sa inteleaga ce facem noi zilnic prezentandu-le experientele personale si motivatiile. Mi se pare foarte important sa vorbim despre motivatiile bazate pe principiile antirasiste care m-au ajutat acum opt luni sa incep acest drum ca voluntar. Vorbim de o munca facuta cu 90% dintre persoane de etnie rroma, incercand sa indepartam prejudecatile referitoare la aceasta etnie si sa incercam sa intelegem bogatia data de diversitatea culturala. Le aratam tinerilor experiente personale proprii prin inregistrarile noastre video si fotografiii realizate in timpul activitatilor pe care le desfasuram in centrul de zi cu copii si tinerii sau cu « Caravana Educalternativa » in locuri abandonate precum stadionul Unio, unde locuiesc multe familii rome, lasate sa traiasca abandonate de restul societatii, in propriul trist si sarac destin. Este fundamental, sa facem cunoscuta tinerilor misiunea pe care o are Asociatia Stea si importanta actiunilor realizate cu mare greutate si multa munca, existand aici o mare nevoie de sprijin ».
 
Beneficiile voluntariatului
Giulia le vorbeste tinerilor si despre ceea ce a castigat ea in urma acestei experiente de voluntariat : « In mod evident, in aceste reuniuni cu elevii am prezentat si beneficiile pe care ni le aduce voluntariatul, cum ar fi imbunatatirea CV-ului, cresterea capacitatii noastre de lucru, experienta, imbunatatirea capacitatilor de organizare si leadreship, atuu-ri considerabile pentru noi, tinerii. Insa, ce pot eu sa spun despre experienta mea in Romania cu acesti beneficiari ai Asociatiei Stea, este ca am avut norocul sa vad cu ochii mei cum isi duc traiul de zi cu zi si cum echipa asociatiei munceste pentru a le oferi sprijin, consiliere, hrana, imbracaminte, etc. Impreuna ne-am lansat intr-o calatorie de solidaritate in care am trait si unele situatii extrem de dificile care ne-au permis sa ne plasam pe acelasi nivel cu acesti oameni minunati, existenta lor fiind in contradictie cu o societate in curs de globalizare, care ii forteaza printr-o discriminare neobosita sa traiasca in noroi. Toate acestea, adaugate la experienta noastra de viata, ne-au imbogatit emotional. In acelasi timp, atat eu ca voluntar cat si echipa asociatiei Stea, am devenit pentru ei un reper si am reusit sa imbunatatim semnificativ calitatea vietii lor, nu doar cu un zambet sau o imbratisare ci cu mai mult de atat pentru ca Stea ofera zilnic suport real pentru imbunatatirea vietii tinerilor romi din Satu Mare ».
 
Am decis sa luptam alaturi de ei
Giulia isi incheie prezentarea cu cateva concluzii personale despre aceasta experienta de voluntariat : « Noi nu suntem superiori, dar am decis sa luptam nu pentru ei, ci alaturi de ei. Experienta aceasta imi arata ca nimeni nu invata pe altul ceva, ci este un schimb reciproc continuu, cateodata dificil de apreciat pentru ca noi suntem aici pentru ai ajuta pe ceilalti in mod concret. Ajutorul se refera la asistenta in realizarea demersurilor birocratice legate de accesul la sanatate, alfabetizare, educatie sanitara, educatie in munca, pentru a pune in practica planurile de integrare sociala. Asadar, vorbim in mod absolut de sprijin prioritar dar nu cred ca este cazul sa ne punem pe piedestalul celui care il invata pe altul, ci este important sa stim sa apreciem ceea ce primim noi de la ei, intr-un mod atat de subtil si invizibil in ochii celui care nu cauta sa descopere si sa vada numeroasele aspecte ale relatiilor interumane.    
Primim in schimb o iubire imensa, o lectie de viata, de la aceste fiinte care in ciuda existentelor distruse de droguri, alcool, ignoranta si marginalizare, nu inceteaza sa respire si sa surada. O lectie de umanitate pe care putini au privilegiul sa o invete. Sper ca marturia noastra sa lumineze si sa sensibilizeze tinerii in deciziile lor, care pe viitor vor avea datoria sa continue aceasta cale de solidaritate. »
 
Despre proiect
Stagiul de voluntariat al Giuliei Natella se deruleaza in cadrul proiectului „Voluntariat pentru imbunatatirea vietii copiilor si tinerilor strazii” - RO-21-188-2013-R3, realizat in perioada martie – decembrie 2014, de catre Asociatia Stea in parteneriat cu Popica Onlus (Italia).  Acesta este un proiect finantat de catre Comisia Europeana prin intermediul Programului “Tineret in Actiune” – Actiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat. Proiectul se concentreaza pe implicarea voluntarilor SEV in munca cu tinerii cu oportunitati reduse si are ca obiective:
• Cresterea nivelului de cunostinte si abilitati de viata a copiilor si tinerilor strazii din municipiul Satu Mare prin activitati educative desfasurate in comunitatile de romi si in cadrul centrului de zi al Asociatiei Stea de catre voluntarii SEV si cei ai Asociatiei Stea
• Facilitarea schimbului intercultural intre tinerii voluntarii SEV, voluntarii Asociatiei Stea si copiii si tinerii strazii pe parcursul derularii stagiului de voluntariat 
• Participarea voluntarilor SEV alaturi de copiii si tinerii strazii la campanii de promovare a drepturilor omului, a cetateniei active si a anti-discriminarii
 
Despre Asociatia Stea
Asociatia STEA este o organizavie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
 
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330 sau 0747232619. Persoana de contact: Cristina Bala, Director, E-mail: asociatiastea@gmail.com.