Federația VOLUM alături de partenerii săi organizează în seara de 19 decembrie Gala Națională a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment de recunoaștere a meritelor voluntariatului la nivel național. Începând cu ora 19.00, la Pentagon Events Hall vor fi prezenți peste 330 de reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și ai instituțiilor publice. Seara de gală își propune să celebreze oameni și inițiative care doresc să aducă schimbări cu impact în comunitate, prin intermediul voluntariatului.
 
În cadrul competiției au fost înscrise 204  aplicații și au fost aleși 119 finaliști pentru cele patru categorii: Proiectul de Voluntariat al anului, Voluntarul anului, Coordonatorul de voluntari al anului, Echipa de voluntariat a anului. Poveștile finaliste au fost analizate de către cei 33 de membri ai juriului: reprezentanți ai instituțiilor publice, companii, institute sau organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniile din competiție.
 
Gala Națională a Voluntarilor 2017 vine cu invitația de a sărbători oamenii MARI, care au învățat și s-au dezvoltat contribuind împreună la schimbarea comunităților, prin voluntariat. Sub sloganul „Voluntariatul te face om MARE”, evenimentul celebrează meritele voluntariatului în formarea și dezvoltarea persoanelor care își doresc mai multe de la comunitatea din care fac parte și se implică pentru a o transforma. 
 
Printre membrii juriului de anul acesta se află reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și reprezentanți ai instituțiilor publice, printre care Raed Arafat - Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Interne, Gabriela Podașcă - Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului, Vincent Lambotte - Coordonator al echipei de informare-comunicare, Reprezentanța Comisiei
Europene în România, Valeria Răcilă van Groningen – Ambasador al Voluntariatului în România și Corneliu Pavel - Locotenent Colonel Forțele Navale Române.
 
În România există un număr aproximativ de 90.000 de organizații înregistrate la Ministerul Justiției, dintre care 40.000 își depun anual bilanțul contabil, iar doar 15.000-20.000 sunt active și derulează proiecte pentru comunitate. Eurobarometrul din 2011 a arătat că în România rata de implicare a populației în activități de voluntariat este de 15-18%, însemnând aproximativ 4,4 milioane de români. În urma aprobării noii Legi a Voluntariatului 78/2014, Federația VOLUM apreciază că în ultimii ani acest număr a crescut considerabil. 
 
Evenimentul va putea fi urmărit live pe internet, de la ora 19:00 pe site-ul Federației VOLUM și pe site-ul Galei Naționale a Voluntarilor
 
„Într-o țară în care ne pierdem tot mai ușor în deriva superficialității și a formei fără fond, Gala Naționala a Voluntarilor premiază normalitatea - sau ceea ce noi și partenerii noștri considerăm normalitate. A face mai mult decât pentru propria ta persoană e firesc pentru că readuce umanitatea în viața ta, a mea, a noastră a tuturor. Anul acesta vom premia Oamenii Mari, sub sloganul „Voluntariatul te face om MARE", adică voluntarii de toate vârstele și din toate domeniile de activitate din întreaga țară care în ultimul an și-au dedicat din timpul și abilitățile sau competențele lor pentru a face o schimbare. Voluntariatul nu este important doar prin prisma oamenilor și a proiectelor, ci și prin ce lasă în urmă și prin starea de spirit pe care o transmite.” – Anca Năstase, Director Executiv al Federației VOLUM.
 
Gala Națională a Voluntarilor se bucură și în acest an de susținerea instituțională din partea Ministerului Tineretului și Sportului, a Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. 
 
Partenerii și susținătorii evenimentului din acest an sunt: Parteneri Strategici - Raiffeisen Bank, LIDL România, Metropolitan Life, Parteneri – Holcim, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Susținători: Ursus, GlaxoSmithKline, Hotel Ibis, Pentagon Events, Mevoro, Crug, Maspex Romania.
 
Federația VOLUM este o organizație neguvernamentală cu rol de asociație umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel național - 90 de organizații membre care gestionează aproximativ 23.000 de voluntari. Misiunea Federației VOLUM este facilitarea dialogului și acțiunii comune pentru dezvoltarea sustenabilă a voluntariatului în România.