Voluntarii Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) au sarbatorit si in acest an sosirea primaverii in mod traditional romanesc. Filialele LSRS din Canada, Danemarca, Germania, Italia, Olanda si Turcia au organizat diferite evenimente de Martisor.

Ce au facut voluntarii din Canada?

La Toronto, colegii nostri voluntari din LSRS Canada au sarbatorit Martisorul si venirea primaverii in cadrul unei seri speciale cu filme romanesti si un recital de nai. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Lectoratului de limba romana de la York University si sustinerea celor de la Center of Multidisciplinary Studies.

Dubla sarbatoare in Danemarca cu voluntarii LSRS

LSRS Danemarca a sarbatorit venirea primaverii in doua orase: Aarhus si Kolding. Astfel, pe 28 februarie, voluntarii din Kolding au oferit martisoare confectionate manual acasa, fiind oferite atat studentilor romani, cat si celor internationali de la International Business Academy, Kolding. In cadrul intlnirii prilejuite de venirea primaverii, prietenii internationali au aflat cate ceva si despre istoria acestei frumoase traditii romanesti. Alaturi de studenti, si profesorii au primit cate un martisor si o scrisoare despre aceasta traditie.

In orasul Aarhus, echipa LSRS Danemarca a oferit martisoare, cateva gustari si ceai atat studentilor romani de la Aarhus University, Business and Social Sciences, cat si celor de la Aarhus Business Academy si Lær Dansk Sprogskole Aarhus. Toti cei care au primit martisoare de la voluntarii LSRS s-au aratat a fi incantati si, mai mult decat atat, le-au purtat cu mandrie, pentru a avea noroc tot anul.

Filme romanesti, in prima zi de primavara germana
Colegii din LSRS Germania au participat duminica, 3 martie, la un eveniment special organizat de Martisor. Redactia emisiunii ”Zig Zag de Romania” (Freies Radio Stuttgart) si Asociatia Cetatenilor Originari din Romania au dorit sa revigoreze prin acest eveniment interesul diasporei, dar si pe cel al comunitatii germane, pentru cinematografia romaneasca. Evenimentul a fost gazduit de Bistro Einstein, o locatie foarte speciala din centrul Stuttgartului, cu participarea a nu mai putin de 60 de persoane, doamnele fiind intampinate cu martisoare lucrate manual, de acasa, din Romania. In cadrul acestei prime intalniri au fost vizionate scurt metrajul ”Dupa gaste” si lung metrajul ”Casanova – identitate feminina”.

Pe langa filme si martisoare, invitatii au avut parte si de specialitati culinare romanesti. Moderatoarea acestui eveniment a fost Daiana Maties, realizatoarea emisiunii radio saptamanale ”Zig Zag de Romania”, de la Freies Radio Stuttgart.

Doua zile de expo-martisoare, in Italia
Voluntarii LSRS Italia, impreuna cu Asociatia Bucovina, au organizat pe 2 si 3 martie o frumoasa expozitie de martisoare romanesti. Evenimentul s-a desfasurat in Parco del Valentino din Torino, avand succes neasteptat. Cei peste 400 de vizitatori ai expozitiei au plecat acasa cu peste 400 de martisoare confectionate de catre membrii asociatiilor, dar si cu aproximativ 500 de pliante bilingve, care i-au informat pe vizitatori despre povestea martisorului si traditiile din Romania. Evenimentul s-a bucurat de apreciere mai ales in randul italienilor care au ascultat povestile romanesti despre Martisor cu multa curiozitate , ca mai apoi sa isi prinda in piept cate un martisor. Cei mai mici au avut parte si ei de surprize: la atelierul dedicat lor au participat copii romani nascuti in Italia care auzisera de martisor numai din povestile parintilor, insa nu au vazut vreunul pana acum. Micutii si-au impartasit entuziasmul si cu ceilalti copii participanti la activitati.

Martisoare si felicitari, in Olanda
Studentii din LSRS Olanda au sarbatorit la Haga si Leeuwarden venirea primaverii oferind martisoare insotite de felicitarea LSRS Olanda, in care se explica semnificatia acestei minunate sarbatori. De asemenea, colegii nostri au impartit si ghiocei si trandafiri doamnelor si domnisoarelor cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie.

LSRS Turcia, cina si martisoare in prima zi de primavara
Colegii din LSRS Turcia au organizat o serie intreaga de manifestari dedicate sosirii primaverii. Astfel, pe 27 februarie LSRS-Filiala Turcia a organizat un workshop de martisoare cu si pentru studentii din Istanbul, confectionand impreuna simbolurile romanesti care vestesc primavara. Tinerii s-au aratat bucurosi si interesati de traditiile noastre. Pe langa workshop-ul reusit, LSRS Turcia a participat la evenimentul „Martisor - Targul de Primavara”  organizat de catre Institutul Cultural Roman (ICR) Istanbul si Consulatul Moldovei la Istanbul, pe data de 1 martie. Cu ocazia acestui eveniment, invitatii au putut degusta traditionalii mucenici moldovenesti, fiind incantati de sceneta prezentata de copiii din comunitate, dar si de traditionalele martisoare.

***
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.
Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.

LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.


Contact:
Roxana Alina BOTA
Vice-Presedinte Filiale
Tel. (FR): +33 7 50 31 70 35
alina.bota@fr.lsrs.ro   

Alexandra SASU
Vicepresedinte Adjunct Comunicare si Informare
Tel: +40 72 633 92 56
 alexandra.sasu@de.lsrs.ro