21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Down, o zi de conştientizare la nivel global, care se sărbătoreşte pentru a 8-a oară în acest an. Ea a fost oficial recunoscută de către OrganizaÅ£ia NaÅ£iunilor Unite începând cu 2012.

13 autoreprezentanÅ£i cu Sindrom Down, se vor întâlni mâine de la ora 10.00 cu doamna subprefect Liliana OneÅ£ şi de la ora 11.00 cu domnul vice-primar Traian Stoia, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă şi despre importanÅ£a serviciilor sociale de care beneficiază în cadrul FundaÅ£iei „Pentru Voi”.

După aceste manifestări, autoreprezentanÅ£ii îşi vor sărbători ziua la Lucas SuperSandwich, unde vor servi prânzul. MulÅ£umim dlui Lucian Croitoriu – manager Lucas SuperSandwich, pentru amabilitatea de a ne găzdui.

Persoanele cu Sindrom Down vor purta o vestimentaÅ£ie colorată, pestriţă, promovând diversitatea, după modelul internaÅ£ional (de exemplu, un ciorap de o culoare şi un ciorap de altă culoare, o manuşă de o culoare şi altă mănuşă de altă culoare, cercei coloraÅ£i şi diferiÅ£i, banderolă la mană de o culoare şi de altă culoare la cealaltă ş.a.m.d.).

„În fiecare an, persoane cu Sindrom Down, dar și a cei care trăiesc și lucrează cu acestea, încearcă să aducă în atenÅ£ia opiniei publice şi a autorităţilor problemele cu care se confruntă. Cu fiecare campanie pe care o desfăşurăm sperăm să convingem tot mai mulÅ£i concetăţeni de-ai noştri că e normal să fii diferit şi că persoanele cu dizabilităţi sunt cetăţeni care doresc să  aibă, un loc de muncă, o casă, să trăiască alături de familie şi să aibă prieteni. Totodată dorim să convingem autorităţile locale şi centrale că e nevoie de schimbări în legislaÅ£ie şi în politicile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi.”a declarat Laila Onu, director FundaÅ£ia „Pentru Voi”.

Sindromul Downeste o afecÅ£iune cromozomială provocată de prezenÅ£a unui cromozom suplimentar în construcÅ£ia genetică şi apare încă din momentul conceperii embrionului. Persoanele afectate au 47 cromozomi în loc de numărul obişnuit de 46. PrevalenÅ£a: 1 din 800-1000 persoane. A fost prima dată descris în anul 1866 de John Langdon Down. Cea mai des întâlnită formă a sindromului (95% din cazuri) este trisomia 21.

Pentru info suplimentare vă rugăm să ne contactaÅ£i la tel 0722 573 812, 0723 726 569 sau pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoanele de contact sunt Nicoleta Ciocov si Alina Sima. 

Cu consideraţie,

Laila Onu

Director executiv