close

Juriu

Mircea Toma

Mircea Toma

Psiholog, jurnalist, activist pentru drepturile omului - ActiveWatch

Este unul dintre fondatorii ActiveWatch (fosta Agentia de Monitorizare a Presei), o organizatie neguvernamentala in care, alaturi de colegii lui, militeaza de peste 22 de ani pentru o exprimare libera si responsabila in beneficiul interesului public.
 
In viata de dinainte de 1989 a fost psiholog – a lucrat in invatamantul special si la Centrul de Medicina Aeronautica si a obtinut un doctorat necontestat. Din 1990 a lucrat in paralel la doua academii: a fost cercetator la Institutul de Psihologie al Academiei Romane si jurnalist la Academia Catavencu. Din competitia dintre cariera academica si cea, mai aventuroasa, de ziarist a castigat activistul: Romania traverseaza cea mai dinamica perioada de transformari sociale si politice din ultimii 40 de ani, asa ca Mircea Toma a preferat cercetarii fundamentale, contactul real cu societatea: a optat pentru interventie sociala, a fondat o organizatie de drepturile omului.
 
Ca presedinte al ActiveWatch (AW), o organizatie membra a retelei Reporters Sans Frontieres, Mircea Toma a contribuit la inceputul anilor 2000 la influentarea politicilor UE fata de Romania (ceea ce era mai usor decat sa influenteze politicile guvernului roman) in perioada de preaccesiune. Impreuna cu colegii sai din AW a intervenit activ in procesul legislativ pentru a consolida libertatea de exprimare si accesul la informatii de interes public. A initiat primele schimbari ale Curriculei preuniversitare pentru a promova o noua disciplina, „Competenta in consumul mesajelor mass media”. A oferit consultanta si asistenta in programe de promovare a libertatii de exprimare in Albania, Moldova, Nigeria, Cambodgia, tari din fosta Iugoslavie; a vizitat dizidenti si ziaristi independenti din Cuba si a prezentat, apoi, la Natiunile Unite, un raport privind gravele incalcari ale libertatii de exprimare de catre regimul Castro.
 
Mircea Toma este co-editor al 3 volume de psihologie, coautor al 3 manuale de liceu, autor al 20 de articole academice, a realizat mai multe programe de radio si televiziune si a publicat peste 4000 de articole in presa.
 


Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL