close

Juriu

Andreea Pavel

Andreea Pavel

Jurnalist de investigații

Andreea Pavel a absolvit Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, specializarea matematică-informatică. A urmat Facultatea de Istorie și Științe Politice, specializările „Relații Internaționale și Studii Europene”, cu teza de licență „Primul genocid al secolului al XX-lea: armean sau turc?” și „Istorie”, cu teza de licență „România și Armenia. Relații istorice și diplomatice”, în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. A absolvit masteratul „Relații Internaționale. Istorie și Diplomație în secolele XIX-XXI”, în cadrul aceleiași instituții, cu lucrarea „Masacrele din 1915. Politicienii și urmașii supraviețuitorilor. Chestiunea armeană în Parlamentul României. 1991-2015”.

 

Este membru fondator al Asociației pentru Dialog Intercultural și Studii Istorice „Intermarium”, a publicat în volumele colective editate de asociație (Marea, loc al memoriei și al desfășurărilor geostrategice - 2014, Intelectualii politicii și politica intelectualilor - 2016) și a coordonat cel mai recent volum al asociației, The image of the other: Memory and representations of the neighbourhood and the world - 2018.

 

A fondat ziarul Info Sud-Est în anul 2012 și Asociația Info Sud Est, în 2021. În 2014 a fost desemnată „Tânărul Jurnalist al anului” de Fundația Freedom House România. Este editor G4Media și a publicat articole, de-a lungul timpului, în Libertatea, Scena9, Rise Project și Context.ro, iar unele dintre investigațiile la care a contribuit au apărut în publicații din Olanda, Germania sau Marea Britanie. 

 

În 2017 a câștigat premiul onorific pentru presă locală, în cadrul Premiilor Superscrieri, „pentru că a investigat un oraș capturat de grupuri de interese mafiote”. În 2021, alături de alți colegi din presă, a câștigat premiul I la categoria Investigație la Premiile Superscrieri, cu textul „Blândețea zeiței la ochi”. 

 

În 2022 a câștigat premiul juriului și premiul I la categoria Presă locală cu investigația „Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării?”, investigație publicată și în publicația germană Süddeutsche Zeitung. Anul acesta, Andreea a câștigat și Premiul "Ion Rațiu" pentru Jurnalism 2023.

 

Alături de alți colegi a publicat în OCCRP investigația - Romanian Army Land Used by NATO Owned by Friends and Kin of Syrian Dictator.

 

Este fericită când scrie :) 



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes