close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



"Sa-i iubim, sa-i respectam !"



| Organizator:
    Fundatia "Pro Homini" Braila
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Conform ECONTEXT , un top al pensionarilor saraci din UE , pe a treia pozitie se afla Romania, unde 41,7% traiesc la limita saraciei adica 5 mil. , din care 2 mil. supravietuiesc de pe o zi pe alta, se zbat intr-o saracie crunta.
In Braila exista 81.131 pensionari, 22,6% din totalul populatiei. Exista trei camine de batrani iar in anul 2010, dintr- un numar de 600 de cereri doar 200 au fost aprobate.O parte a celor respinsi se regaseste in fiecare an la fundatia noastra.
Avem un grup tinta ale caror nevoi de servicii sociale tin de calitatea vietii , nu beneficiaza de asistenta sociala din partea statului si pentru care costurile noastre de asistenta sunt in mod semnificativ mai reduse decat daca s-ar cauta internarea in camin.Aceste servicii sociale oferite reduc semnificativ cererile pentru camine de batrani si conduc spre recastigarea demnitatii beneficiarilor.


| Scopul proiectului
    Scopul : incluziunea sociala a varstnicilor care si-au incetat activitatea si se confrunta cu dificultati in a-si asigura existenta.
Obiectivele au fost stabilite luand in considerare nevoile comunitatii, legislatia specifica , standardele generale de calitate in domeniul serviciilor sociale, experienta dobandita de-a lungul timpului.
- reducerea fenomenului de izolare si de abandonare, de marginalizare a varstnicilor ,
- disocierea lor de inutilitate, mizerie si singuratate ;
- reducerea numarului de persoane care solicita institutionalizarea.
- furnizarea de servicii sociale gratuite
- este necesar sa le creezi un spatiu al lor


"Sa-i iubim, sa-i respectam !" "Sa-i iubim, sa-i respectam !" "Sa-i iubim, sa-i respectam !"

| Aria geografica
    Braila

| Rezumat
    Serviciile de socializare si petrecere a timpului liber pe care fundatia « Pro Homini » le furnizeaza anual unui numar de 20 de persoane vin sa acopere o parte din necesarul la nivelul municipiului. Activitatile de informare si consiliere sociala, vizionarile de spectacole, gimnastica ,excursiile, activitatile intergenerationale oferite gratuit in cadrul centrului de zi pentru batrani au ca rezultat resocializarea, promovarea unui stil de viata sanatos, redobandirea sentimentului de a fi util. In plus, ajutoarele oferite sub forma unei mese si cadourile consistente cu ocazia sarbatorilor le-au degrevat de anumite cheltuieliuri. Citirea presei, dar si accesul in curtea amenajata cu banci, ronduri de flori, pomi fructiferi, reprezinta un motiv in plus ca beneficiarele sa se simta excelent.
Motivatia implementarii proiectului deriva din preocuparea pentru calitatea vietii persoanelor varstnice si serviciilor oferite ca si din faptul ca avem nevoie de un sistem complex de asigurare a unei vieti decente pentru ele.



Intr-o societate aflata intr-un proces accelerat de imbatranire, in 2060, populatia Romaniei va fi una dintre cele mai imbatranite din UE. Calitatea vietii celor aflati la varsta a treia presupune integrarea lor sociala si o viata demna pe care, in lipsa familiilor, le pot oferi furnizorii de servicii sociale specifice.


| Date beneficiari
    Beneficiarii sunt varstnici care au nevoie de o alternativa la viata pe care o duc in prezent dar si comunitatea. In conditii de petrecere a timpului cu totul deosebite, 20 de persoane au putut veni sa socializeze ,sa discute cu personalul specializat despre problemele lor. Consideram ca batranii sunt o categorie sociala care are nevoie de mai multa grija din partea noastra, a tuturor. In timpul zilei varstnicii au avut o ocupatie placuta si nu s-au mai simtit singuri sau neglijati.

Publicul tinta al proiectului il reprezinta persoanele cu varsta peste 65 ani din zona municipiului care necesita servicii de incluziune sociala, din cauza unor motive de natura economica, sau socială, deci ,nu au posibilitatea sa-si asigure nevoile sociale. Prin activitatile desfasurate au fost incurajate persoanele in varsta sa participe la viata sociala.



| Rezultatele proiectului
    Proiectul a generat o serie de beneficii sociale la nivelul comunitatii precum ridicarea standardului de viata,ameliorarea starii de sanatate,sentimentul mai crescut de apartenenta la comunitatea locala,cresterea interesului factorilor de decizie locali de a dezvolta astfel de centre. Beneficiarele, respectiv persoanele varstnice au fost informate asupra drepturilor pe care le au pentru solicitarea diverselor servicii.
S-a constatat ameliorarea starii de sanatate, optimizarea starii afective a persoanelor varstnice care au servit micul dejun si pranzul ,au facut gimnastica, terapie ocupationala, excursi , au primit pachete cu alimente, cadouri, dar si diplome precum”Mamaita de nota 10”,”Cea mai iubita mamaita”.
Beneficiarii isi exprima parerile despre activitatea de”club”in interviuri, articole in ziarul editat de fundatie si chestionare pe baza carora facem o diagnoza pertinenta a modului de acoperire a necesitatilor lor.
In cadrul activitatilor au realizat diverse obiecte( dantele, perne decorative, tricotaje, margele si cercei etc, obiecte care au fost valorificate sau au fost expuse la tombola anuala in cadrul balului.
Avand in vedere cresterea numarului persoanelor varstnice si necesitatea promovarii imbatranirii active proiectul nostru a pus accent pe implicarea persoanelor in varsta care detin experienta de viata si profesionala ce poate fi valorificata in cadrul activitatilor dintre generatii.Astfel in cadrul actiunii “Prajiturile bunicii” au pregatit prajituri alaturi de copii .


| Bugetul proiectului (in RON)
    60770

| Parteneri
    DGASPC Braila,DAS Braila, Fundatia de Sprijin a Varstnicilor Galati,Asociatia “Pro Democratia”,Universitatea”George Bacovia”,Universitatea »C. Brancoveanu » ,Scoala cu clasele I-VIII “M. Sadoveanu”Scoala cu clasele I- VIII “E.Teodoroiu”,

| Website-ul proiectului
    www.prohomini.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes