close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EcoChampions



| Organizator:
    MaiMultVerde
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    In jud. Constanta, posibilitatile de a face voluntariat, de implicare in comunitate sunt reduse. Motivele sunt lipsa informatiilor si a structurilor in cadrul carora se poate voluntaria, mai accentuate in mediul rural. Nevoia de informare si constientizare a importantei voluntariatului, precum si a faptului ca se poate voluntaria pe cont propriu au asigurat terenul ”fertil” pentru a implementa un proiect de promovare a voluntariatului prin crearea unor cluburi de voluntari din randul elevilor care vor fi purtatori ai mesajului in comunitate. In viitor, proiectul va crea o masa critica, absenta in Constanta pana in momentul demararii acestuia, formata din tineri voluntari activi, organizati in cluburi cu activitate practica si initiative bine-definite, cu identitate inchegata si traditie in scoli, pe parcursul generatiilor.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este acela de a crea si intari cultura voluntariatului prin implicare directa si educatie si s-a concretizat in prima etapa prin infiintarea a 10 cluburi de voluntari in scoli si licee din jud. Constanta. Pe termen mediu, proiectul isi propune sa consolideze identitatea si activitatea celor 10 cluburi, pentru ca acestea sa devina independente si auto-sustenabile. Cluburile au organizat propriile actiuni de voluntariat si au contribuit la cresterea gradului de constientizare si implicare a comunitatii in adresarea, prin voluntariat, a problemelor de mediu si sociale.

EcoChampions EcoChampions EcoChampions

| Aria geografica
    orasele Constanta, Cogealac si Fantanele

| Rezumat
    EcoChampions este un program de voluntariat desfasurat in 10 scoli si licee din judetul Constanta care a constat in crearea unor cluburi de voluntari activi pentru comunitate (conduse de un coordonator voluntar) in fiecare institutie de invatamant. In prima editie (2010-2011), tema abordata in cadrul cluburilor a fost protectia mediului, iar cei 200 de elevi implicati in proiect au participat saptamanal la cursuri teoretice si practice referitoare la ecologie si managementul proiectelor de voluntariat. Gandit ca un concurs intre cele 10 scoli participante, proiectul si-a propus ca, la final, echipele sa poata propune si implementa propriile proiecte de voluntariat. Proiectul EcoChampions vine in intampinarea nevoii de instruire si canalizare a abilitatilor elevilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Site-ul proiectului, www.ecochampions.ro, a reprezentat o platforma de discutii si colaborare intre elevii participanti prin forumul special creat pentru proiect. Cele 10 institutii de învatamant inscrise in proiectul EcoChampions sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII din Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII din Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”. De asemenea, proiectul se bucura de sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si al organizatiei Mare Nostrum.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi au fost cei 200 de elevi, membri ai cluburilor de voluntraiat care si-au imbogatit cunostintele cu informatii utile despre voluntariat, protejarea mediului si managementul proiectelor. Beneficiarii indirecti sunt, pe de-o parte, ceilalti elevi ai scolilor si liceelor inscrise in program (aprox. 2.000 de elevi), care s-au bucurat de informatiile si oportunitatile pe care colegii lor le-au adus scolii si mediului inconjurator prin proiectele implementate, si, pe de alta parte, membrii comunitatii in care elevii au dezvoltat proiectele finale (localitatile Constanta, Cogealac si Fantanele).

| Rezultatele proiectului
    - 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati in proiect, membri ai cluburilor de voluntariat infiintate.
- 10 proiecte de mediu realizate de cluburile de elevi voluntari. Acestea au fost foarte diferite, de la actiuni de constientizare si informare pentru reducerea consumului de resurse, plantari sau amenajari ale unor spatii verzi la flash mob-uri, marsuri si realizarea unui post de radio eco. Proiectele au fost analizate de un juriu format din reprezentanti MaiMultVerde si ai Grupului CEZ, iar la final, au fost premiate 2 dintre ele. Elevii Liceului George Calinescu, impreuna cu Muzeul de Stiinte ale Naturii Constanta, au construit un foisor din lemn in spatiul microrezervatiei din interiorul muzeului, au curatat terenul, au toaletat pomii si au construit hranitoare pentru pasari. Celalalt proiect castigator a fost proiectul Scolii Mihai Viteazul, care a constat intr-un mars, menit sa atraga atentia asupra neglijentei cetatenilor si autoritatilor fata de unul dintre singurele spatii verzi din oras, Parcul Tabacariei. Proiectul a continuat cu o actiune de curatenie in parc si plantarea a 30 de puieti de plop.
- la evenimentul final al proiectului (care a avut loc la Constanta) au participat 100 de invitati (pe langa cei 200 de elevi) din randul partenerilor, institutiilor publice judetene, cadrelor didactice si parintilor, dar si reprezentanti ai mass media si numeroase vedete, care au ajutat la transmiterea mesajului proiectului mai departe. Fiecare club a avut ocazia sa urce pe scena si sa-si prezinte activitatea din proiect intr-un mod cat mai inedit.


| Bugetul proiectului (in RON)
    418497,00

| Parteneri
    Grupul CEZ, Asociatia MaiMultVerde

| Website-ul proiectului
    www.ecochampions.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes