close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ecoprovocarea - editia I (an scolar 2010-2011)



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Proiectul a fost initiat la apelul Tenaris, o firma foarte activa pe plan local in adresarea de probleme sociale, care a vrut sa porneasca si un proiect legat de educatie pentru mediu. Au urmat intalniri cu factorii interesati la nivel local - licee, primarii, inspectorate scolare pentru a intelege realitatile locale in acest domeniu. A fost identificata o lipsa acuta de educatie in domeniu, atat in mod formal (nu e parte din programa scolara) cat si a abilitatilor si implicarii practice a tinerilor in aceasta directie, de multe ori din lipsa de oportunitati concrete si proiecte. Cu ajutorul inspectoratelor scolare au fost selectate liceele cu care sa se porneasca prima editie si la nivel de directiune a acestora s-a aplicat un chestionar complex de identificare a nevoilor si asteptarilor cu privire la proiect si educatie pentru mediu.

| Scopul proiectului
    Obiectivele initiale ale proiectului au fost:
Organizarea unei competitii educationale practice, diferite si care sa ofere ajutor in domeniul mediului, in anul scolar 2010 - 2011, pentru 5 scoli din Calarasi si Zalau. Poate deveni o traditie anuala
Cresterea interesului si a participarii in protectia mediului printre elevi, parinti, profesori si institutiile locale
Cresterea rezultatelor practice obtinute de licee in domeniul protectiei mediului (voluntariat, reciclare, plantarea copacilor, economisirea energiei, transport sustenabil etc)


Ecoprovocarea - editia I (an scolar 2010-2011) Ecoprovocarea - editia I (an scolar 2010-2011) Ecoprovocarea - editia I (an scolar 2010-2011)

| Aria geografica
    Judetele Calarasi si Salaj (orasele Calarasi si Zalau)

| Rezumat
    "ecOprovocarea" este un proiect educational sub forma de competitie, intre 2 licee din Calarasi si 3 din Zalau. Proiectul a avut ca scop educarea tinerilor, prin antrenarea acestora in activitati practice de protectie a mediului, un domeniu vital pentru existenta noastra dar lipsa din programa scolara. Fiecare liceu a fost reprezentat de o echipa de ecoambasadori formata din 10 elevi si 2 profesori. Acestia au avut misiunea de a organiza evenimente cu un impact pozitiv asupra mediului, de a-si implica si motiva cat mai multi colegi pentru a participa la activitati practice, care au fost contorizate si punctate lunar conform regulamentului.
Bilantul activitatilor desfasurare de elevi timp de 6 luni este:
137.734 kg de deseuri colectate pentru reciclare;
27.404 de arbori plantati manual;
71.354 m2 de spatii verzi ingrijite;
4.771 de beneficiari directi - elevi si profesori ai liceelor implicate;
Peste 30.000 de persoane din judetele Calarasi si Salaj expuse la activitatile proiectului, ca urmare a campaniilor de constientizare si expunerii mass-media;
6.258 de voluntari implicati in activitati de impadurire, igienizare, ingrijire de spatii verzi, educare pentru mediu etc.;
304 evenimente eco organizate - targuri de resurse, targuri de stiinta, campanii de constientizare;
Peste 4000 de materiale educationale realizate pe teme de ecologie-fotoreportaje, documentare biodiversitate, avizier eco al scolii, rezumate ale materialelor parcurse etc.;
2 propuneri legislative trimise catre Primarii; 162 de parteneriate externe realizate pentru implementarea tuturor activitatilor.


| Date beneficiari
    Responsabilizarea si implicarea beneficiarilor a fost realizata prin intermediul ecoambasadorilor care au avut rolul de a planifica si coordona toate activitatile realizate de fiecare liceu in parte si de a-si motiva si implica restul colegilor, totul avand sprijinul directiunii liceelor implicate. Activitatile au fost evaluate si punctate lunar cu ajutorul coordonatorilor locali si managerul de proiect (din Bucuresti). Aceste intalniri lunare au ajutat foarte mult la inlaturarea diferitelor bariere intampinate in implimentare si in cresterea gradului de invatare si motivare in proiect (drept urmare rezultatele au crescut exponential de la luna la luna). Comunicarea rezultatelor lunare ale fiecarui liceu au ajutat la motivarea beneficiarilor si ambitionarea lor pentru a realiza din ce in ce mai mult.

| Rezultatele proiectului
    Pe langa rezultatele prezentate initial (in special legate de protectia mediului), proiectul a reusit sa atinga si alte aspecte:
o Aparitii in mass-media: 54 online (din care cu expunere nationala – Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Adevarul), 1 radio (Radio Romania Cultural). 3 TV (Zalau TV, Focus TV), 4 Print – Adevarul de Seara, Salajeanul, Magazinul Salajan
o Educatie de mediu intensa oferita ecoambasadorilor : Peste 100 de ore in total si min. 30 de ore per echipa/liceu. Calitatea pregatirii a fost evaluata de participanti astfel : 93% dintre ecoambasadori apreciaza conferinta de pregatire ca fiind importanta si foarte importanta (utila) chiar si la sfarsitul proiectului. 89% dintre ecoambasadori apreciaza intalnirile de raportare ca fiind importante si foarte importante (utile)
o Prin experienta creata in proiect pentru ecoambasadori, acestia si-au dezvoltat aspecte precum: organizarea de proiecte, vorbitul in public, lucru in echipa, abilitati de lider, lucru cu institutiile publice/private externe, comunicarea cu colegii din liceu, valorile personale, cunostiinte despre protectia mediului, intelegerea realitatilor locale.
Obiectivele planificate au fost realizate prin componentele si activitatile prezentate anterior in aplicatie.


| Bugetul proiectului (in RON)
    173000

| Parteneri
    Tenaris Silcotub - finantator principal, 5 licee implicate in proiect din cele 2 orase, Inspectoratele Scolare Judetene, Primariile din cele 2 orase

| Website-ul proiectului
    www.ecoprovocarea.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes