close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



„BURSE DE TERAPIE pentru susținerea recuperării neuromotorii a copiilor cu deficiențe neurologice”



| Organizator:
    Asociatia KINETO BEBE
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    BURSE DE TERAPIE a fost inițiat in contextul nevoii mari de asistență a copiilor cu afecțiuni neurologice, nevoie identificată pe parcursul a mii de evaluari motorii desfașurate in Centrele KinetoBebe, dar și a numeroase discuții cu autoritatile locale și naționale care se ocupă de serviciile medicale.
Bebelușii cu diferite afecțiuni și retard in dezvoltare nu au posibilitatea de a desfașura programe de recuperare în instituții ale statului datorita numărului limitat de ședinte decontate de sistemul social de asigurări, iar in sistemul privat, terapia are un cost foarte mare pentru familii. Astfel, programul inițiat vine ca un răspuns imediat la nevoia de recuperare, aceasta fiind în continuă creștere.
Contextul pandemic al ultimilor 2 ani (2020-2021) a generat o creștere a solicitărilor de ajutor financiar în susținerea terapi


| Scopul proiectului
    Scopul programului BURSE DE TERAPIE este acela de a oferi soluții concrete și realizabile pentru a imbunatati calitatea vietii copiilor diagnosticati cu boli grave in vederea oferirii unei perspective de viata independentă și sănătoasă.
Obiectivele acestui program sunt: facilitarea accesului la terapii de recuperare, evaluarea motorie și consiliere in vederea stabilirii planului terapeutic. Toate aceste servicii medicale fiind finanțate sau cofinațate de Asociația KinetoBebe.


„BURSE DE TERAPIE pentru susținerea recuperării neuromotorii a copiilor cu deficiențe neurologice” „BURSE DE TERAPIE pentru susținerea recuperării neuromotorii a copiilor cu deficiențe neurologice” „BURSE DE TERAPIE pentru susținerea recuperării neuromotorii a copiilor cu deficiențe neurologice”

| Aria geografica
    Municipiul București, Judetele Ilfov, Călărași, Ialomița, Argeș, Dâmbovita

| Rezumat
    Motivarea implementării programului BURSE DE TERAPIE vine din dorința de a crea un cadru instituțional predictibil pentru recuperarea copiilor cu deficiențe neurologice sau motorii oferind suportul necesar caracterului continuu al terapiei. Programul mai sus menționat s-a născut din nevoia acută de a oferi sprijin familiilor, care alături de copiii lor, parcurg un lung drum al recuperării și au nevoie de susținere financiară și de un cadru sigur și responsabil. Conform informațiilor oferite de medicii din Romania, 25% din totalul copiilor care se nasc în România au nevoie de terapie de recuperare motorie sau senzorială și, din păcate, un număr foarte mic ajung în salile de terapie. Deoarece sistemul public al asigurărilor de sănătate nu este corect dimensionat la nivelul cererii de servicii și nu este adaptat nevoii constante de terapie a acestor copii, atunci am considerat că este responsabilitatea noastră să creionam acest cadru și să il oferim ca exemple de bune practici și altor instutuții asemănătoare.
Obiectivul principal al programului este susținerea unui numar mare de evaluări, sedințe de terapie, sedințe de consiliere terapeutică și abonamente de terapie pentru copii cu diagnostic neurologic, ortopedic, prematuritate, sindrom genetic sau alte diagnostice care le impiedică dezvoltarea neuromotorie.
Activitațile parcurse in program sunt evaluări de kinetoterapie, consiliere în terapie, evăluari logopedice și cognitive și derularea de terapii grupate in abonamente de kinetoterapie si dezvoltare psihologică. Rezultatele programului ne arată că au beneficiat de acest program peste 2900 de copii și s-au derulat in cadrul sau peste 6500 de ședințe de terapie. Toate acestea folosind resursele, logistica și unitațile de terapie ale Asociației KinetoBebe.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai acestui program sunt copii cu vârsta cuprinsa intre 0 luni și 16 ani diagnosticați cu probleme neurologice, ortopedice, prematuritate severa sau diferite sindroame genetice etc. Pacienții sunt un grup vulnerabil care are nevoie de interventie precoce în terapie. Rezultatele programului ne arată ca au beneficiat de acest program peste 2900 de copii și bebeluși.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți sunt familiile copiilor beneficiari de programe de terapie. Astfel ei beneficiază de suport in terapia de recuperare a copiilor, combatând in mod concret abandonul programului de recuperare din motive financiare. Progresul copiilor si achizițiile motorii ale acestora vor degreva familiile de ajutor constant și permanent pe care un copil care nu se poate autoservi îl necesită. In aceasta categorie sunt incluse și cadrele medicale care se ocupă de diagnosticarea copiilor, cadrele școlare care au in grijă activitatea școlară dar și comunitatea în care copiii trăiesc.

| Activitati
    Programul BURSE DE TERAPIE este compus din mai multe activități, toate acestea urmărind scopul principal al programului si compunând astfel o conjunctură favorabilă pentru fiecare pacient. Accesul în program este transparent, printr-o aplicație on-line, se adresează familiilor cu copii care au primit diagnostic și recomandare medicală pentru a urma un program de kinetoterapie. Accesul în programul se face in funcție de bugetul alocat lunar programului și de posibilitatea beneficiarului de a se prezenta la terapie.
Programul Burse de Terapie a inclus in anii 2019 – 2021 urmatoarele activitati principale:
- oferirea de ședințe gratuite de kinetoterapie si evaluări motorii realizate in Centrele de Recuperare KinetoBebe- peste 6.500 ședinte de terapie
- terapie suport on-line 1100 de ședinte gratuite desfășurate in perioada stării de urgență (martie- mai 2020) – dedicate copiilor care urmau programe de kinetoterapie in Centrele KinetoBebe și care odată cu impunerea stării de urgență nu au mai avut acces la terapii de recuperare. În acest fel, cu ajutorul părinților, am incercat să preintampinăm regresul in terapie.
- studiu de cercetare referitor la starea de sănătate motorie a copiilor și modificarea acesteia in perioada pandemică
- acțiuni de fundraising pentru a putea găsi surse concrete de fințare a programului
- diseminarea politicilor de bune practici din cadrul programului și a fiecarui proiect in parte pentru a duce mai departe exemplul proiectului.


| Rezultatele proiectului
    Programul Burse de Terapie a avut un impact semnificativ asupra stării de ssănătate a copiilor beneficiari, mulți dintre ei beneficiind de ajutor în terapie pe întreaga perioadă a recuperarii lor.
Programul are următorii indicatori de evaluare:
- peste 6.500 ședințe gratuite de kinetoterapie si evaluari motorii realizate in Centrele de Recuperare KinetoBebe
- 1100 de ședinte gratuite de terapie suport on-line desfășurate in perioada stării de urgență (martie- mai 2020) – dedicate copiilor care nu au mai avut acces la terapii de recuperare. În acest fel, cu ajutorul părinților, am incercat să preintampinăm regresul in terapie.
- 1 studiu de cercetare referitor la starea de sănătate motorie a copiilor și modificarea acesteia în perioada pandemică, cercetare realizata pe 745 de familii
- 25 acțiuni de fundraising pentru a putea găsi surse concrete de fințare a programului
- peste 50 de aparitii mass media și social media pentru diseminarea politicilor de bune practici din cadrul programului și a fiecarui proiect in parte pentru a duce mai departe exemplul proiectului.
- 4 editii ale Clinicilor Sociale pentru evaluarea gratuită a copiilor
Potrivit indicatorilor mentionati mai sus, programul Burse de Terapie este, la nivel național, cel mai complet program de susținere în terapie a copiilor cu diagnostic neurologic și sindrom genetic.


| Bugetul
    674581,00

| Parteneri
    De-alungul celor 4 ani, ni s-au alăturat diferite organizații partenere in program, fără a susține financiar proiectele. Susținerea a fost doar în comunicare și implicare socială.

| Website proiect
    https://kinetobebe.ro/blog/info/bursele-de-terapie/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes