close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lasati-ma sa invat



| Organizator:
    Fundatia Mereu Aproape
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Proiectul Lasati-ma sa invat a demarat datorita mai multor factori.
Unul dintre ele este faptul ca Romania este tara cu cei mai multi analfabeti din Europa de Est - 6%
Potrivit organizatiei \\\\\\\\\\\\\\\"Salvati Copiii\\\\\\\\\\\\\\\", in Romania, 53% dintre adolescenti au dificultati de citire si intelegere a unui text, rata abandonului scolar s-a triplat din anul 2000 pana in 2007, iar peste 500.000 de persoane sunt analfabete, 76% dintre acestea provenind din mediul rural.
Acesti copii sunt prea saraci ca sa mearga la scoala si au nevoie de suport material, de scoli si biblioteci dotate.
Totodata nici statul nu dispune de o analiza serioasa si credibila a domeniului cultural in ansamblu si, in mod special, a situatiei cartii de la noi.
Beneficiarii strangerii de fonduri din aceasta campanie sunt copiii din mediul rural, copii care nu au acces la educatie .


| Scopul proiectului
     Obiectivul principal al campaniei “Lasati-ma sa invat” a fost reprezentat de infiintarea unui numar de minim 10 BIBLIOTECI SI CENTRE DE LECTURA IN ZONEDE RISC (IN SPECIAL DIN MEDIUL RURAL).
Totodata din fondurile stranse scopul a fost acela de a ajuta cat mai multi copii din mediul rural sa mearga la scoala.
In cele 10 centre LASATI-MA SA INVAT se vor derula activitati educative non-formale, dedicate copiilor cu varste intre 6 si 14 ani, cu deficiente de scriere, citire si intelegere a textelor. Beneficiarii vor fi selectati cu sprijinul partenerilor din fiecare comunitate.


Lasati-ma sa invat Lasati-ma sa invat Lasati-ma sa invat

| Aria geografica
    Iasi, Neamt, Botosani, Vrancea, Hunedoara, Tulcea, Prahova, Suceava si Republica Moldova

| Rezumat
    Tot mai multi copii abandoneaza scoala dupa primii ani. Sunt statistici clare care arata acest lucru. Motivul principal e lipsa banilor, dar acesta a fost un motiv suficient pentru ca Fundatia Mereu Aproape sa demareze in iunie 2011 Lasati-ma sa invat . O campanie nationala care in prima sa parte a dat fondurile stranse la 1450 de copii din 50 de scoli, copii prea saraci ca sa mearga la scoala. Iar in a doua parte banii s-au dus in construirea a 3 centre de alfabetizare si a 14 biblioteci care au fost apoi dotate cu carti. De asemenea, ideea campaniei a pornit si de la legislatia deficitara care nu incurajeaza si nu sustine cultura. Disparitia scolilor si bibliotecilor poate duce la disparitia unor comunitati.
Prin toate fondurile stranse din cadrul actiunilor pe care campania Lasati-ma sa invat le desfasoara le dam sansa copiilor Romaniei de a avea un viitor.
Campania “ Lasati-ma sa invat” are ca scop:
- sa ofere suportul financiar sau material copiilor proveniti din familii cu venituri mici si foarte mici, din zonele rurale.
- sa infiinteze biblioteci in zonele rurale
- sa creze noi centre de alfabetizare
- sa modifice legislatia cu privire la fondul de carte, cultura;
- sa extina evenimentul in afara granitelor tarii, prin crearea si imbunatatirea fondului de carte pentru copiii romani din diaspora, in special Italia si Spania, acolo unde numarul romanilor care locuiesc in aceste tari este cel mai mare.
- sa redeschidem apetitul pentru lectura, utiland bibliotecile cu fond de carte



| Date beneficiari
    Au fost pana acum un numar de 1450 de beneficiari directi, adica 1450 de copii din 50 de scoli. Ei au fost ajutati sa isi poata merge in continuare la scoala. Au primit ajutor financiar, dar si haine si alimente.
Beneficiarii indirecti sunt institutiile publice create: centrele de alfabetizare si bibliotecile care au fost dotate cu carti


| Rezultatele proiectului
    Obiectivul principal al campaniei “Lasati-ma sa invat” este reprezentat de infiintarea unui numar de minim 10 BIBLIOTECI SI CENTRE DE LECTURA IN ZONE DE RISC (IN SPECIAL DIN MEDIUL RURAL).
Obiectivul a fost realizat cu succes, centrele au fost reamenajate, dotare cu mobilier si tehnica de calcul spatiu de lectura cu aproximativ 10.000 de volume, materiale didactice in format multimedia , programe educative personalizate in functie de beneficiary, activitati stimulative cu prezenta vedetelor din Trustul Intact, schimburi de experienta cu copiii din celelalte centre din tara, posibilitatea de servire a unei mese calde in fiecare zi, personal calificat in domeniile educatie si asistenta sociala, infinantarea intregii activitati pe durata primului an, asigurarea durabilitatii centrelor printr-un pachet de proiecte in perioada de post-finantare.
Am reusit astfel sa dam o sansa copiilor care au deficiente de citire sa poata invata, dar si celorlalti prin bibliotecile create o sansa la lectura si studiu.
De asemenea, cei 1450 de copii din mediul rural, copii mult prea saraci ca sa isi continue scoala au reusit si reusesc cu ajutorul donatiilor din partea oamenilor si a partenerilor nostri.
Scopul si obiectivele planificate au fost atinse prin donatiile si sustinerea pe care am avut-o din partea partenerilor, dar si a oamenilor care au donat prin SMS cate 2 euro la 877. De asemenea, s-au realizat diferite evenimente care au adus si ele alte donatii cu ajutorul carora s-au indeplinit obiectivele planificate.





| Bugetul proiectului (in RON)
    2217600

| Parteneri
    Fundatia Carrefour, Fundatia Vodafone

| Website-ul proiectului
    www.lasatimasainvat.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes