close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Incubatorul de afaceri de la Universitatea Alternativa



| Organizator:
    Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Contextul de pornire a fost dat de experienta din cadrul Universitatii Alternative. In cadrul UA, lucram cu tineri din 2008, ajutandu-i sa dezvolte competente practice, sa se conecteze la mediul real de business, sa devina autonomi, dar si sa-si gaseasca pasiunea prin activarea motivatiei intrinseci.

Toate aceste elemente (identificarea de oportunitati din lumea reala, corelate cu o motivatie puternica, completata de competente pentru a putea construi un business valid, si autonomie si disciplina zilnica) construiesc componentele necesare pentru a porni un business.

In 2012 am pornit cu un program pilot in cadrul caruia am lucrat cu 7 tineri din Universitatea Alternativa care doreau sa-si deschida o afacere pentru a intelege care sunt nevoile lor ca si antreprenori, iar in 2013, impreuna cu ING Bank, am deschis incubatorul de afaceri


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost promovarea antreprenoriatului ca si optiune de cariera, iar principalul obiectiv a fost crearea a 5 locuri de munca cu un salariu minim de 800 RON/luna la 1 octombrie 2014.

Incubatorul de afaceri de la Universitatea Alternativa Incubatorul de afaceri de la Universitatea Alternativa Incubatorul de afaceri de la Universitatea Alternativa

| Aria geografica
    Bucuresti/Ilfov

| Rezumat
    Avem nevoie de 400.000 noi de IMM-uri in Romania, iar noi credem ca tinerii sunt o mare parte din solutia la problema asta. De asemenea, rata somajului in randul tinerilor in Romania este peste 25%. De aceea, credem ca una din cele mai importante investitii care trebuie facute in urmatoarea perioada este investitia in tinerii antreprenori, care pot genera bunastare economica, dar si locuri de munca, atat pentru ei, cat si pentru alti tineri. Mai ales tinerii precum studentii Universitatii Alternative care sunt pregatiti sa rezolve probleme, sa colaboreze si sunt dornici sa aibe impact in societate. Pentru asta ii invitam in fiecare an in incubatorul de afaceri B3.

Fiind in acord cu valorile si directia noastra de a promova educatia antreprenoriala, ING Bank sustine incubatorul de afaceri B3 din 2013, atat prin sponsorizarea managementului programului cat mai ales prin infiintarea unui fond de start-up pentru a ajuta tinerii sa isi porneasca afacerile.

In cadrul incubatorului, tinerii primesc timp de 9 luni de zile, suportul necesar pentru a putea porni o afacere, suport care consta in: consultanta, training-uri, mentorat, spatiu de lucru, acces la o retea extinsa de oameni si bani pentru a incepe afacerea. Cu sustinerea ING Bank, studentii acceseaza 2 runde de finantare:
- O prima runda de 1000 de euro/afacere pentru a-si prototipa ideile de business, obtinut in cadrul unui Pitch Fest la care participa boardul de conducere ING Bank
- O a doua runda de finatare in cadrul caruia afacerile mai pot accesa inca 3000 de euro.

In mai 2014, dupa Investors Day, 8 afaceri au primit o finantare totala de 20000 de euro, iar in februarie 2015, afacerile erau in continua crestere, generand un venit total de peste 50 000 de euro. Toti tinerii din incubator au sub 25 de ani.


| Date beneficiari
    Beneficiarii s-au implicat voluntar in organizarea activitatilor.

| Rezultatele proiectului
    Beneficiile aduse tinerilor antreprenori au fost urmatoarele:
- dezvoltarea competentelor si cunostintelor antreprenoriale necesare derularii unui business, prin training-uri si workshop-uri
- reducerea costurilor de desfasurare a activitatii antreprenoriale prin punerea la dispozitie de resurse diverse precum: spatiu de lucru (in sediul Universitatii Alternative), spatiu de intalniri si de organizare a diverselor evenimente, acces la papetarie, intermedierea de servicii suport (legal, contabilitate, branding).
- acces la o comunitate de oameni resursa (care fie au ajutat dintr-un rol de consultant, fie mentor, fie punctual pe provocari diverse ale afacerilor)
- acces la reteaua de companii a Universitatii Alternative, care a dus la incheierea de contracte intre diverse business-uri din incubator si companii partenere
- finantare de pana la 4000 de euro/afacere pentru start-ul si dezvoltarea initiala a business-ului

In urma acestui proiect, au fost infintate 8 afaceri, toate fiind conduse de tineri sub 25 de ani. Afacerile functioneaza si se dezvolta si astazi.
De asemenea, in cadrul proiectului au participat 40 de studenti, care au primit educatie antreprenoriala, iar o parte din ei s-au intors in editia de incubator 2014-2015 si momentan dezvolta cu mai mult succes un alt business.


| Bugetul proiectului (in RON)
    117000

| Parteneri
    CROS, ING Bank

| Website-ul proiectului
    http://universitateaalternativa.ro/incubatorul-de-afaceri/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes