close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



NASCUT PENTRU A TRAI



| Organizator:
    Fundatia Mereu Aproape
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    In Romania sunt 204 unitati spitalicesti, sectii si compartimente de obstetrica ginecologie si neonatologie. Dintre acestea, 20 sunt unitati medicale de nivel trei, care deservesc populatia de pe zone intinse si trateaza cazurile cu patologii complexe. Lor li se adauga sectiile de pediatrie care au nevoie de la perfuzomate si injectomate la aparat de anestezie, ecograf portabil, monitor de functii vitale, ventilator mecanic etc. In contextul dotarii precare cu aparatura, orice parinte se teme ca ajunge in spital si nu poate avea pentru copilul sau ceea ce are nevoie, desi suntem intr-o tara din Uniunea Europeana, desi medicii isi doresc sa faca tot ce este posibil. Nevoia de aparatura moderna este stringenta, aceasta avand rol esential in activitatea de reanimare si resuscitare a unui nou nascut, in tot ceea ce inseamna manevre invazive.

| Scopul proiectului
    Pentru salvarea vietii cat mai multor copii ai Romaniei, Fundatia Mereu Aproape doneaza aparatura medicala vitala mai multor spitale din tara. Dispozitivele medicale moderne sunt destinate Maternitatilor, sectiilor de Terapie Intensiva Neonato si de Pediatrie si sustin eforturile medicilor. Echipamentele permit diagnosticarea rapida si nedureroasa, precum si stabilirea si administrarea celui mai potrivit tratament pentru micii pacienti.
Campania urmareste sa creasca gradul de constientizare a publicului in ceea ce priveste situatia din spitalele din tara si problema dotarii precare a acestora.


NASCUT PENTRU A TRAI NASCUT PENTRU A TRAI NASCUT PENTRU A TRAI

| Aria geografica
    Romania

| Rezumat
    In Romania, dotarea cu aparatura medicala performanta a maternitatilor si a sectiilor de pediatrie ori neonatologie, inclusiv a celor de neonatologie ATI, nu exista sau este insuficienta. De exemplu, pentru o sectie mare de neonatologie, cu statut regional, un incubator si o masa radianta nu sunt suficiente. Nici nu au cum in conditiile in care printr-o astfel de sectie trec anual pana la 300-350 de nou-nascuti cu risc major de deces. In plus, investitiile statului nu tin pasul cu tehnologia. De exemplu, intr-un centru regional de neonatologie ATI, ultima dotare din bani de la bugetul de stat s-a facut in 2004. Pe de alta parte, sunt situatii in care, chiar daca unele aparate exista in dotare, acestea nu sunt folosite din lipsa de consumabile necesare functionarii si utilizarii. Pentru salvarea nou-nascutilor, fiecare sectie de neonatologie din Romania ar trebui sa aiba cel putin cate un incubator de terapie intensiva neonatala si un incubator de transport, un ventilator neonatal, un bilirubinometru, un resuscitator pentru sala de nasteri si o masa radianta. Cel putin.
Este cert ca medicina eficienta se face cu doctori priceputi si cu aparatura performanta, insa cea din urma reprezinta inca visul multor medici din Romania. Ca visul sa nu ramana vis, Fundatia Mereu Aproape doneaza aparatura performanta fundamentala pentru sectii de pediatrie si neonatologie pentru a veni in sprijinul echipelor medicale din mai multe spitale din tara. «Nascut pentru a trai» este despre copiii care vin pe lume si lupta, uneori chiar din prima zi, pentru viata lor. Vrem sa le dam acest drept, in orice parte a tarii s-ar afla.


| Date beneficiari
    In doar 6 luni de utilizare a aparaturii donate, numarul beneficiarilor directi este de aproape 900.

| Date beneficiari
    Un beneficiar indirect important al proiectului este reprezentat de colectivul de medici al fiecarei unitati incluse in proiect. Specialistii care utilizeaza echipamentele isi pot duce astfel la bun sfarsit misiunea fata de pacienti, aceea de a le salva viata. Beneficiari indirecti sunt si parintii micutilor pacienti care, de acum, vin cu incredere in spitalele dotate conform necesitatilor.

| Activitati
    Fundatia a cumparat si a donat mai multe dispozitive medicale care ar trebui sa existe in orice Maternitate, sectie de Terapie Intensiva Neonatologie ori de Pediatrie din Romania si continua sa o faca. Proiectul este gandit a se desfasura pe termen lung pentru dotarea cat mai multor unitati medicale din tara.
Pasii parcursi au constat in gasirea finantarii, cererea de oferte pentru achizitia de aparatura in functie de nevoile semnalate de unitatile medicale in cadrul discutiilor detaliate purtate cu reprezentantii acestora, selectarea celor mai bune oferte din punct de vedere al raportului calitate/pret, negocierea cu furnizorii, semnarea contractelor cu acestia, ulterior discutiile cu spitalele in vederea realizarii dotarii si implementarea.
In 2019, au fost dotate cu echipamente performante mai multe unitati, piloni ai medicinei romanesti, respectiv Clinica II Pediatrie Bega a Spitalului Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu" din Timisoara, unde sunt internati anual aproape 3.000 de copii cu boli de la cele curente pana la acute si cronice, Sectia Neonatologie a Spitalului de Urgenta din Petrosani si a fost incheiat contractul de achizitie pentru aparatura necesara Sectiei Neonatologie ATI de la Targu Mures.
Proiectul se desfasoară in trei etape, cea de-a treia etapa urmand sa se finalizeze la sfarsitul lunii martie 2020.


| Rezultatele proiectului
    Valoarea totală a proiectului este de 266.000 EURO din care a fost investita in 2019 suma de 173.000 EURO. Toate echipamentele donate sunt de cea mai noua generatie si fac posibil visul specialistilor extraordinari ai Romaniei care inteleg sa mute muntii din loc pentru salvarea copiilor de care au grija.
La Clinica II Pediatrie Bega a Spitalului Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu" din Timisoara, Fundatia Mereu Aproape a donat un aparat de anestezie, un aparat de ventilatie mecanica cu CPAP nazal, un monitor pentru functii vitale, perfuzomate si injectomate.
Sectia Neonatologie a Spitalului de Urgenta din Petrosani a fost dotata cu un un incubator de transport, o masa radianta de inalta performanta, perfuzoare compacte, aspiratoare chirurgicale, un analizator de gaze si electroliti in sange, un bilirubinometru si un monitor de functii vitale, debitmetru de oxigen, umidificator-nebulizator si senzori de temperatura.
Pentru Targu Mures, in 2019, am incheiat contractul de achizitie pentru incubator terapie intensiva neonatala, resuscitator pentru sala de nasteri, masa radianta si bilirubinometru neonatal transcutan neinvaziv.
Aparatura medicala donata permite realizarea in conditii mult mai usoare pentru fragilii pacienti a unor manevre invazive. Bilirubinometrul este un dispozitiv mic ce masoara bilirubina din sangele nou-nascutilor care sufera de icter, fara a lua sange, ceea ce producea durere, ci doar se aplica dispozitivul pe tegumentul icteric. Masa radianta de inalta performanta permite manevre de reanimare fara a se pune in pericol stabilitatea termica a bebelusului.


| Bugetul
    820920

| Parteneri
    Intact Media Group

| Website proiect
    www.fundatiamereuaproape.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes