close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fondul Special pentru Copii



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In Romania unul din doi copii este supus riscului saraciei si excluderii sociale, situatie care duce de cele mai multe ori la abandon scolar. Principala problema resimtita in actiunile Fundatiei este lipsa resurselor necesare familiilor pentru a putea sustine educatia copiilor din clasele I-VIII si continuarea scolii pentru tineri la liceu. Copiii crescuti intr-o familie cu probleme sociale raman cu invatarea in urma colegilor, acasa nu au de obicei niciun sprijin la lectii, isi pierd stima de sine si in scurt timp se confrunta cu un decalaj scolar care devine imposibil de recuperat. Sprijinirea materiala si morala a copiilor si a parintilor, conduce la cresterea nivelului de scolarizare a copiilor si la dezvoltarea unui comportament pozitiv al parintilor atat fata de copiii lor cat si fata de comunitatea in care traiesc.

| Scopul proiectului
    Scopul este prevenirea abandonului scolar si familial si a excluziunii sociale a copiilor care se de confrunta cu grave probleme sociale, prin sprijin personalizat pentru depasirea situatiei de criza. Obiective: 1.Acordarea unui sprijin financiar individual in limita a 350 euro pentru 321 copii care se afla in riscul de a abandona scoala. 2. Cresterea gradului de incluziune scolara si sociala a 640 copii din familii si comunitati defavorizate, prin frecventarea unui afterschool social. 3. Acordarea unor donatii materiale pentru 945 de copii care provin din familii sarace.

Fondul Special pentru Copii Fondul Special pentru Copii Fondul Special pentru Copii

| Aria geografica
    42 judete ale tarii/14 orase/68 de sate

| Rezumat
    Aproximativ 83% dintre scolile din Romania cu performante scazute se afla in mediul rural, in timp ce rata de absolvire a studiilor la nivel tertiar depaseşte cu putin un sfert (25,6%), fiind cea mai mica din Uniunea Europeana, releva Raportul pentru Dezvoltare Globala 2018, intocmit de Banca Mondiala. Obiectivul principal al programului este cresterea accesului copiilor saraci la educatie, avand in vedere ca, in absenta unei imbunatatiri a nivelului de educatie si a starii de sanatate a populatiei sarace, capcana saraciei va fi de neevitat, aceasta insemnand ca marea majoritate a copiilor proveniti din familii sarace vor fi saraci si in viitor. Proiectul raspunde prompt la nevoile educationale si sociale ale copiilor proveniti din familii aflate in situatii dificile de viata prin:-burse scolare in valoare de 350 euro/copi (achizitionare materiale educationale, alimente, imbracaminte si incaltaminte, materiale igienico-sanitare, transport scolar, ochelari; familiile primesc consiliere sociala, suport emotional si material);-acordare granturi intre 2000-5000 euro anual pentru ong-uri care desfasoara activitati de tip after school in mediul rural si urban mic, sub 35.000 locuitori (materiale educationale, masa copii si materiale igienico-sanitare; organizatiile primesc sprijin pentru dezvoltarea activitatilor de comunicare, fundraising, management de proiect si donatii materiale). In anul 2019, au fost sprijiniti 1906 copii (321 burse scolare, 640 de copii din 11 centre au beneficiat de servicii tip after school-consiliere si sprijin emotional, 458 au primit donatii de alimente, imbracaminte, aparatura electrocasnica, mobilier, laptopuri, 487 de copii au primit donatii imbracaminte si cadouri Ecco Shoes) cu sprijinul a 198 voluntari.

| Date beneficiari
    1906 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 6 si 19 de ani, inscrisi intr-o forma de invatamant preuniversitar de stat, aflati in situatii de risc: familii aflate in situatii material/financiare dificile, in situatii sociale precare (copii proveniti din centre de plasament, copii orfani, copii lasati in ingrijirea rudelor, copii cu parinti bolnavi sau din familii care au in ingrijire persoane cu handicap sever, copii din familii monoparentale,copii neglijati, etc.), cu stare de sanatate in risc de a se deteriora. Ong-uri cu personalitate juridica/autoritati locale care se ocupa de copii si tineri ce indeplinesc criteriile de mai sus si care vizeaza derularea de programe de tip after school (de preventie a abandonului scolar, a excluziunii sociale, precum si initiative educationale menite sa sprijine dezvoltarea armonioasa a copiilor) cu precadere in mediul rural si urban mic sub 35.000 de locuitori.

| Date beneficiari
    4136 persoane (parinti, bunici, copii-fratii beneficiarilor proiectului), sprijiniti indirect material si financiar. Hrana este alocata intregii familii, iar la vizitele si anchetele realizate asistentul social consiliaza familia pentru a-si cunoaste drepturile si a gasi solutie pentru angajare, cursuri profesionale, cantine sociale/dupa caz. Asistentul social evalueaza nevoile oferind donatii in produse -mobila, haine, medicamente, ingrijire stomatologica, clinici sociale medicale/dupa caz, aparatura electronica si electrocasnica).

| Activitati
    - Activitate de comunicare a proiectului in randul DGASPC-urilor locale, ong-uri, scoli; - Identificarea cazurilor si evaluarea socio-economica a acestora (varsta, veniturile, starea civila, starea de sanatate, conditiile de locuit, tipul si nivelul de atasament mama-copil, nevoia de sprijin). Evaluarea se face prin anchete sociale realizate de catre personalul proiectului, organizatii neguvernamentale locale partenere si autoritati locale; -Incheierea contractelor de finantare si includerea cazurilor in program.Fiecare contract este incheiat in baza planului personalizat de interventie si prevede obiectivele asistentei si o defalcare a sumelor in functie de necesarul fiecarui beneficiar (cat se ofera pentru haine, alimente, transport, rechizite scolare); -Monitorizarea pe parcursul interventiei a cazurilor si furnizarea serviciilor sociale: sprijin financiar si material, consiliere sociala, suport emotional; -Acordarea de asistenta tehnica si de specialitate organizatiilor neguvernamentale locale sprijinite prin proiect; -Reevaluarea situatiei beneficiarilor la jumatatea si la finalul perioadei contractuale; -Oferirea de donatii materiale; -Fundraising si PR:evenimente corporate, campanie DM, campanie formulare 3,5 % chiar printre beneficiarii proiectului, pentru cresterea implicarii acestora, promovare media tv si online.

| Rezultatele proiectului
    Au fost sprijiniti 1906 copii (321 burse scolare, 640 de copii din 11 centre au beneficiat de servicii tip after school-consiliere si sprijin emotional, 458 au primit donatii de alimente, imbracaminte, aparatura electrocasnica, mobilier, laptopuri, 487 de copii au primit donatii imbracaminte si cadouri Ecco Shoes) cu sprijinul a 198 voluntari.

Prin acordarea de burse scolare s-a asigurat incșuderea in proiect si a copiilor rromi, aflati in situatie de risc, in procent de peste 40 % din numarul total de burse.
Beneficiile aduse grupului tina: -cresterea accesului la educatie si scolarizare pentru cei 1906 copii proveniti din grupuri defavorizate si aflati în situaţii de risc; -cresterea frecventei scolare si imbunatatirea rezultatelor scolare la peste 80% din cei 640 de copii care frecventeaza centrele after school finantate de catre noi; -cresterea incluziunii sociale si a calitatii vietii pentru 1906 copii, tineri si parintii acestora prin facilitarea accesului la educatie, informatie, servicii sociale si medicale necesare implinirii nevoilor identificate in familie;-o mai buna dezvoltare a abilitatilor de viata pentru copiii aflati in situatii de risc-prevenirea si reducerea delincventei si alienarii sociale determinate de expunerea la modelele sociale deviante;-creșterea gradului de conștientizare cu privire la nevoia de educatie in randul membrilor familiei și al comunitatilor locale, in general; -o mai buna pregatire a profesionistilor implicati in activitati educationale adresate copiilor si incluziunii sociale a copiilor.


| Bugetul
    535823

| Parteneri
    Organizatii -Asociatia Hercules - Arges/Asociatia familie si educatie pentru copil -Mures/Asociatia Pasi cu speranta -Arges/Asociatia Casa Nadejdei - Alba/Asociatia Oaza-Arad/Fundatia Inocenti-Bistrita/Asociatia pentru dezvoltare Comunitara -Constanta/Asociatia Stern der Hoffnung-Timisoara/ Institutii: DGASMB -Bucuresti/ Directiile de Asistenta Sociala din cele 6 sectoare ale Bucurestiului/ Directiile Judetene de Asistenta Sociala/Companii: Yardi,Johnson Wax, Piraeus Bank, XTB, Carturesti, Editura Curtea Veche, Dental Med,Damen, B&B Collection, Amgen, Albalact, Cargus, Fun Curier

| Website proiect
    https://www.frmr.ro/fondul-special-pentru-copii/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes