close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Turnul de Arta



| Organizator:
    Make a Point
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Proiectul s-a nascut din mai multe ratiuni: intai din dorinta de a atrage cat mai multi locuitori la evenimentele culturale din spatiu Make a Point.
Apoi, incercand sa gasim o solutie la ideea ca turnurile de apa sunt mostenirea unor vremuri de industrializare rapida, iar astazi, in oricare sens practic, masivitatea lor devine inutila, si chiar suparatoare pentru peisajul urban. O alternativa la demolarea turnurilor a devenit, peste tot in lume, incercarea de a le integra in peisajul urban existent, prin interventii aritistice si arhitecturale.“Turnul de Arta” a demarat trasnformarea relicvei industriale – dar cu mare vizibilitate zonala – intr-o emblema a cartierului Pantelimon, implicand pentru prima oara locuitorii – si in special locuitorii tineri – intr-o schimbare a peisajului urban, schimbare care ii priveste asadar in mod direct.


| Scopul proiectului
    Turnul de apa din cartierul Pantelimon, unul dintre putinele ramas in picioare in Bucuresti, va avea sansa sa devina un simbol, landmark permanent in zona, ajutand la ridicarea consumului de cultura la nivel local.
Sediul Make a Point se afla chiar in dreptul turnului de apa, asa incat, in urma proiectului “Turnul de Arta”, Make a Point este si mai clar identificat ca un centru cultural zonal.
Proiectul este menit sa atraga atentia asupra importantei patrimoniului industrial si sa mobilizeze un numar mare de cetateni intr-o initiativa culturala cu efect pe termen foarte lung.


Turnul de Arta Turnul de Arta Turnul de Arta

| Aria geografica
    Acoperire nationala, concentrat pe cartierul Pantelimon, Bucuresti

| Rezumat
    “Turnul de apa” continua seria de proiecte prin care organizatia socio-culturala Make a Point faciliteaza accesul la cultura acolo unde el este limitat sau ingradit.
Make a Point are sediul in fosta fabrica de textile Postavaria Romana, unde a reconvertit spatiul industrial in centru cultural, cu galerie de arta proprie, spatiu de proiectie, biblioteca, mediacteca.
Cu cel mai recent proiect al “Make a Point”, “Turnul de apa”, ne-am propus sa facem pasul urmator, firesc, in deschiderea spre locuitorii orasului: trasnformarea Turnului de Apa din curtea uzinei si personalizarea lui, implicand atat comunitatea locala cat si artistica.
Pe scurt, scopul proiectului “Turnul de apa” este: interventie arhitecturala (reabilitarea unuia dintre singurele turnuri de apa functionale din tara si reconversia spatiului interior in spatiu expozitional - galerie de arta inedita, necesara, pe verticala); concurs deschis artistilor din intreaga tara, cu 45 de lucrari complete inscrise in competitie; interventie artistica (pictura murala chiar pe locul bazinului de apa al turnului, vizibila din intreg cartierul); campanie de mobilizare sociala (proiectele propuse in urma unui call for artists au fost promovate in intreaga tara, cu accent pe Bucuresti si cartierul Pantelimon, incluzand campanie outdors in statiile de metrou din cartier, RATB, liceele din cartier, scolile speciale etc). In procesul de selectie am implicat asadar locuitorii, in intreaga tara, cat si local, la sediul Make a Point si in turnul de apa, iar lucrarea de arta care a castigat prin vot popular a fost cea realizata sus pe turn de catre Make a Point.
In perioada campaniei de vot am organizat evenimente paralele pe tematica reciclarii si reconverisiei de spatii inducstriale (proiectii de film, seminarii, expo).


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi, locuitorii cartierului, cei care vad turnul transformat in fiecare zi, in drum spre serviciu, din statia de autobuz, sau de la balcoanele blocurilor, cand isi intind hainele la uscat, cu totii au fost invitati sa aleaga lucrarea care ii reprezinta. Campania a fost foarte aproape de locuitori, in statii Metrorex, RATB, pe arterele principale. S-au organizat evenimente conexe, care sa transmita locuitorilor mesajul ca parerea lor conteaza, si ca este important sa se implice in schimbarea la fata a orasului. Au fost invitati la evenimente culturale gratuite. S-au organizat evenimente dedicate liceenilor si elevilor cu nevoi speciale.
Participarea activa a comunitatii locale a fost chiar peste asteptari.


| Rezultatele proiectului
    Sunt mai multe grupuri diferite care beneficiaza pe termen lung pe pe urma proiectului "Turnul de Arta": comunitatea artistica si consumatorii de arta, locuitorii unui cartier cu acces limitat la cultura, dar si accent pus pe tineri cu nevoi speciale, etc.

Informatia ca se intreprinde o actiune in folosul comunitatii a fost constientizata/ receptionata pozitiv (50000 e marja de jos estimata din activitate online, facebook, rating media, feedback in cartier, la sediu si in spatiul public)
150 de artisti s-au mobilizat in sprijunirea proiectului, 45 de artisti au participat cu lucrari; 4422 locuitori au votat; aproximativ 1000 au participat la evenimentele Make a Point din Proiectul Turnul de Arta (proiectii, expozitii, seminar, petrecerea de Revelion). Dintre acestia 75 au fost liceeni de la scolile speciale din cartier.
12 artisti si 2 arhitecti au fost promovati in presa si in comunitatea artistica de catre Make a Point

90000 de locuitori ai cartierului Pantelimon se bucura de turn in noua lui forma.
Fiind un proiect care vizeaza calitatea vietii, proiectul in sine a fost doar un punct de pornire. Efectele initiativei "Turnul de Apa" vor continua sa se faca simtite pe termen lung si foarte lung.


| Bugetul proiectului (in RON)
    41100

| Parteneri
    Make a Point / ING Bank Romania / Apa Nova / Hot News / Discovery Channel / Urban 2020 / Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii / Restaurant Est / Hotel Est / Modernism.ro / Sape seri / Scoala de Arte si Meserii nr.2 / Postavaria Romana / ViitorPlus / InYourPocket / Metrorex S.A. / Radio Clandestino etc

| Website-ul proiectului
    www.makeapoint.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes