close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Școala din grădină



| Organizator:
    Asociatia STEA
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    În cele două comunități copiii trăiesc în condiții de mare risc. Aceștia se luptă cu căldura insuportabilă și cu mirosul de gunoi vara. Iarna este o luptă pentru supraviețuire. Doi bebeluși și-au pierdut viața la scurt timp după naștere în Pirita și unul în Sătmărel, în ultimele două ierni. Majoritatea familiilor locuiesc în încăperi improvizate, fără toalete, iar copiii nu au spațiu individual de odihnă. Micul-dejun lipsește de obicei iar masa principală constă în aceleași alimente, însoțite de multă pâine: cartofi, varză, câteodată carne sau mâncare adunată din tomberoane. Problemele de sănătate, lipsa concentrării la școală datorată condițiilor de somn, incapacitatea copiilor de a face față cerințelor școlare au stat la baza dorinței și necesității de a interveni pentru îmbunătățirea calității vieții acestor copii și a familiilor lor.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectui a fost creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile vulnerabile din Sătmărel și Pirita printr-un program inovativ care a oferit unui grup de 48 de copii, 48 de părinți și 6 cadre didactice informații, modele practice și experiențe concrete de educație pentru sănătate. Obiectivele au fost: promovarea unui stil de viață sănătos pentru 48 de copii și familiile acestora, prevenirea consumului de substanțe nocive pentru 24 de copii și 6 părinți din Sătmărel și 6 familii din Pirita, crearea unei sere la Baia Mare și dezvoltarea unei grădini pentru copii în Satu Mare.

Școala din grădină Școala din grădină Școala din grădină

| Aria geografica
    Satu Mare, Baia Mare

| Rezumat
    Viața în mijlocul mormanelor de gunoi, în cocioabe improvizate și instabile; lipsa apei potabile, a condițiilor minime de trai, a educației din comunitățile de romi din Sătmărel (Satu Mare) și Pirita (Baia Mare) reflectă nevoia de intervenție urgentă și de lungă durată în cele două zone. Părinții nu au educație deloc, nu știu să-și gestioneze resursele astfel încât să ofere copiilor o rutină zilnică, un meniu adecvat.
Obiectivele precum promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea consumului de substanțe nocive, crearea unui program de educație pentru sănătate prin grădinărit au fost atinse reușind motivarea a 48 de copii într-o maniera inovativă, să adopte un stil de viață sănătos.
Copiii nu mai pun deoparte legumele din sandwishuri așa cum se întâmpla înainte, ci dimpotrivă cer suplimente din grădina Stea și sera din Pirita. Chipsurile, coca-cola și dulciurile au trecut pe loc secund sau au dispărut la centrul de zi și acasă unde familiile au conștientizat pericolul unui stil de viață haotic și nesănătos și fac eforturi considerabile de a-și îmbunătăți viața. Unul dintre rezultate a fost încropirea în jurul colibelor a câtorva grădinuțe unde mamele au semănat salată, ceapă verde, roșii, castraveți, morcovi și pătrunjel iar copiii lor au devenit responsabili de îngrijirea plantelor. Familia Mezei a renunțat la mâncarea din tomberoanele din cartiere iar pentru prima oară cei 5 copiii au fost fost aniversați anul trecut cu tort și sucuri naturale acasă, un efort enorm al părințiilor Sandu și Csilla. Principalele activități au fost cele educaționale; cele de transfer de bună-practică în gestionarea unei sere de la Asociația Stea la Pirita Children; achiziționarea serei la Pirita și utilarea grădinii la Stea; activități de grădinărit cu 48 de copii vulnerabili.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii directi: 24 de copii si 24 de familii din cartierul Satmarel, Satu Mare; 24 de copii si 24 de familii din cartierul Pirita, Baia Mare; 6 cadre didactice.

| Date beneficiari
    Cele doua comunități vulnerabile, Sătmărel din Satu Mare și Pirita din Baia Mare (cuprinzând în total peste 800 de persoane vulnerabile), în întregul lor, sunt beneficiare indirecte, deoarece sera si gradina amenajate prin proiect, sunt deschise comunităților. Activitățile practice ale copiilor în sera și gradina au stârnit deja interesul celorlați membri ai comunității. Pe termen lung, informațiile, activitățile educative si cele lucrative din sera reprezintă un model puternic de alternativa la actuala ocupație zilieră a adulților din comunitate, care prezintă riscuri pentru sănătate. Modelul micilor grădini amenajate în jurul colibelor de către copiii implicați în proiect este deja preluat și de alte familii din Sătmărel.

| Activitati
    Echipa de proiect a creat o metodologie de educație pentru sănătate prin activități de grădinărit combinate cu ateliere de educație nonformală pe următoarele teme: Învățăm să avem o minte sănătoasă în trup sănătos; Învățăm să mâncăm și să bem sănătos; Învățăm să dormim sănătos; Învățăm despre o igienă sănătoasă; Învățăm să ne mișcăm sănătos; Învățăm să avem un program zilnic sănătos.
Fiecare partener a asigurat punerea în practică a acestui program timp de 6 luni printr-o serie de activități regulate realizate cu 48 de copiii cărora le-a fost asigurată hrana caldă prin catering și produsele necesare educației pentru sănătate. Totodată, în fiecare lună au avut loc câte 2 activități comune: o vizită a copiilor din Pirita la Satu Mare și invers, participând la ateliere realizate de invitați profesioniști pe fiecare temă a proiectului.
Asociația Stea a organizat 4 acțiuni de informare antidrog a celor 24 de copii din Sătmărel cu sprijinul specialiștilor CPECA Satu Mare iar Pirita a consiliat 6 familii.
Timp de 2 luni partenerii au lucrat împreună pentru transferul modelului de bună-practică.
Pirita Children a achiziționat o seră unde a demarat activitățile de grădinărit cu copiii iar Asociația Stea și-a dezvoltat grădina de la centrul de zi pentru copii.
În ultimele 3 luni, activitățile educaționale au cuprins activități teoretice și practice de grădinărit. Copiii au învățat despre tehnici de cultivare a plantelor și au experimentat practic diverse activități de grădinărit.


| Rezultatele proiectului
    Hipocrate spunea că sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască deși aproape toți se nasc cu ea. O seră în Pirita, o grădină la Stea și 48 de mici grădinari cu capacitate crescută de a avea grijă de sine, rezultă în urma proiectului “Școala din grădină”. O publicație valoroasă ca instrument pedagogic a văzut lumina zilei, “Cartea mea de grădinar” având rolul de a ghida copiii pas cu pas în aventura de a deprinde tainele grădinăritului.

Copiii evitau consumul legumelor, nu doreau nici să le guste. Cei incluși în programul centrelor de zi refuzau în timpul prânzului supele și ciorbele cu legume, pe motiv că nu cunosc gustul. Din sandwishul cu șnițel și salată, scoteau roșiile, castraveții și tot ce era verde. Refuzau să guste alte fructe în afară de mere.

Faptul că ei înșiși au devenit grădinari, că au plantat legume și au avut grijă fiecare de părticica sa de grădină, i-a determinat să guste din recoltă și să se obișnuiască cu acest tip de alimentație. Acum, ei mănâncă tot sandwishul și mai cer legume de sezon, în special ceapă verde, ridichi sau salată, pe care le devorează cu pâine și sare. Consumul supelor a devenit o normalitate. Copiii ajutați de părinți sau frații mai mari au realizat acasă mini jardiniere după modelul de la Stea în care au semănat plante aromatice și ceapă verde. Proiectul a fost important pentru dezvoltarea personală a copiilor. Dacă vin supărați sau agitați la centru, grădinăritul îi calmează. Dacă stima de sine este scăzută, roadele muncii lor și bucuria de a admira plantele le dă încredere în forțe proprii și îi motivează.


| Bugetul
    159259

| Parteneri
    Asociația Stea, Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita

| Website proiect
    https://asociatiasteasm.ro/scoala-din-gradina/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes