close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Programul a fost initiat in contextul:
- unui proces accelerat de imbatranire a populatiei, cu prognoze sumbre pentru anii ce vor veni
- identificarii singuratatii si izolarii sociale ca un factor de risc pentru populatia varstnica, cu efecte pe diferite planuri
- experientei de gestiune a voluntarilor si identificarii acestora ca resursa durabila si sustenabila.

Nevoile beneficiarilor au fost identificate in cadrul unei activitati de peste 15 ani cu acest grup defavorizat, din colaborarea cu Directiile de Asistenta Sociala si alte organizatii ce vizeaza varstnicii, dar si din lucrul direct cu varstnicii , prin anchete sociale, evaluari si monitorizari


| Scopul proiectului
    Proiectul propus de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei vizeaza promovarea voluntariatului in randul comunitatii in beneficiul persoanelor varstnice singure din fiecare comunitate printr-un model de voluntariat in echipe, implementat in Bucuresti, Ilfov si Braila.

Obiectivele propuse pentru 2013 au fost:
Proiectul de dezvoltare urmareşte pentru anul 2013:
1.Dezvoltarea unui model de voluntariat in echipe la nivel regional , in comunitatile existente
2.Promovarea spiritului comunitar in randul persoanelor de toate varstele din comunitati
3.Cresterea calitatii vietii varstnicilor


Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici

| Aria geografica
    Bucuresti, judetul Ilfov si judetul Braila

| Rezumat
    In Romania, mii de varstnici se confrunta nu doar cu boala si venituri scazute, ci si cu mult mai dureroasa indiferenta a semenilor si cu lipsa unor servicii sociale adaptate nevoilor. Fundația Principesa Margareta a României este una dintre puținele organizații non-guvernamentale care derulează programe sociale dedicate vârstnicilor.

Recunoscand diferitele efecte negative ale izolarii sociale a varstnicilor la nivel fizic, psiho-emotional, social si financiar, programul Niciodata singur – voluntari aproape de varstnici isi propune sa lupte pentru demnitatea umana si impotriva izolarii si a singuratatii, prin promovarea voluntariatului si mobilizarea comunitatii pentru cauza varstnicilor singuri de la domiciliu si din centrele rezidentiale.
Instrumentele noastre sunt relatiile construite cu voluntarii si sprijinul pe care il acordam in functie de nevoi, prin :
- suport moral, prin servicii de socializare, concretizate in discutii pe teme de interes comun, citirea presei, plimbari; posibilitatea de a lua parte la evenimente festive, sociale.
- suport concret, prin ajutor la realizarea cumparaturilor, ridicarea retetei, acompaniere la medic
- suport material, in functie de nevoile specifice.

Astfel, in 2013, cu sprijinul a 120 de voluntari de toate varstele, programul Niciodata singur a construit sute de relatii, a alinat 11.000 de ore de singuratate, a intrat in casa a peste 135 de varstnici si a animat prin activitati recreative si de socializare 320 de persoane din centrele rezidentiale partenere. In plus, prin campania Flori pentru suflet - cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice si prin cele 4 mari evenimente ale programului, am reusit sa aducem in atentia unui public din ce in ce mai numeros problematica varstnicilor si incurajarea voluntariatulu


| Date beneficiari
    Beneficiarii , in acest caz persoanele voluntare ale programului au fost implicati in aproape toate aspectele programului:

1. Realizeaza activitatea principala: vizite de socializare la domiciliu si in centrele rezidentiale
2. Se implica in activitatea de recrutare si formare a celorlalti voluntari. Voluntarii cu experienta conduc echipe de 5-20 persoane, oferind consiliere, experienta, initiativa si monitorizarea voluntarilor. Acestia sunt coodonatorii de echipa, in 2013: 9 persoane. In plus, 4 dintre ei se ocupa si de organizarea sesiunilor informative initiale pentru candidati si participa la procesul decizional privind selectia voluntarilor compatibili
3. 10 voluntari s-au implicat in 2013 si in activitati administrative, au oferit suport la comunicare sau in campaniile de fundraising.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate pe termen scurt:
- dezvoltarea unui model de voluntariat sustenabil si durabil in cel putin 2 comunitati.
- promovarea modelului de voluntariat si al spiritului comunitar la nivel national si regional
- dobandirea de abilitati de voluntariat cu persoanele varstnice de catre 50 de voluntari din comunitatile stabilite
- imbunatatirea calitatii vietii pentru cel putin 400 de varstnici singuri din comunitatile definite
- sensibilizarea publicului larg la problematica varstnicilor la nivel national

Rezultate pe termen lung:
- incurajarea voluntariatului si a implicarii comunitare printr-un model sustenabil si replicabil
- combaterea efectelor izolarii sociale in randul persoanelor varstnice si contributia la dezvoltarea spiritului comunitar in randul persoanelor de toate varstele si categoriile sociale.
- Diminuarea efectelor izolarii sociale care pot fi identificate la mai multe nivele, asigurand o interventie profunda si sustenabila in randul persoanelor varstnice.
Intre acestea: prevenirea aparitiei unor probleme medicale precum probleme vasculare si de tensiune, tulburari de somn, maladia Alzheimer, si recuperarea mai rapida dupa interventii chirurgicale; dezvoltarea capacitatii de a realiza sarcini cotidiene. La nivel psihic si emotional: inlaturarea sau ameliorare problemelor de securitate personala; incurajarea activitatilor de relationare cu persoane noi, diminuarea sentimentului de abandon, ameliorarea sentimentului de frica si anxietate, imbunatatirea imaginii de sine.


| Argument
    Obiectivele si scopul proiectului vizează efecte pe termen lung. Fundația este sigură că singura posibilitate de a sprijini grupurile defavorizate din diverse comunităţi într-un viitor în care resursele vor fi din ce în ce mai limitate, iar creşterea nevoilor se va face din ce în ce mai puternic resimţită, este implicarea activă a membrilor comunităţii în beneficiul persoanelor defavorizate din aceeaşi comunitate. Cu alte cuvinte, mobilizarea comunităţii pentru a se ajuta singură.
De aceea, sprijinul trebuie să se axeze pe modele ce pot fi implementate în orice comunitate, indiferent de locaţie, de ţară sau regiune. Astfel, modelul de implicare şi voluntariat sub forma echipelor de voluntari coordonate de un alt voluntar are mai multe beneficii:
- o foarte bună cunoaştere a nevoilor
- posibilitatea de intervenţie rapidă
- caracterul adaptabil la contextul local.

Acest proiect se doreşte un model inovativ de bună practică în care elementele de sustenabilitate sunt date de:
- replicabilitatea modelului în comunităţi diferite
- lipsa necesităţii intervenţiei exterioare odată ce modelul este bine înţeles şi aplicat de către factorii de iniţiativă
- posibilitatea de creştere exponenţială a numărului de voluntari şi beneficiari, voluntarii putând deveni în orice moment coordonatorii unei alte echipe de voluntari pe care să o organizeze şi gestioneze.



| Bugetul proiectului (in RON)
    360000,00

| Parteneri
    Asociatia les petits freres des Pauvres (Franta), Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Asociatia Don Orione,

| Website-ul proiectului
    www.niciodatasingur.ro; http://www.fpmr.ro/index.php?page=aproape





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes