close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Help to help Ukraine -collective intervention



| Organizator:
    Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Criza din Ucraina a reprezentat cea mai mare criză de refugiați din Lume (conform UNHCR). Peste 146.000 de refugiați au beneficiat de protecție temporară în țara noastră și în prezent (conform UNHCR) aproximativ 77.000 de persoane din Ucraina mai sunt în România, în marea lor majoritate femei singure și copii, mulți dintre aceștia fiind vulnerabili. Numărul mare de copii și tineri, care au trecut granița din Ucraina și au rămas în România, au forțat găsirea unor soluții pentru o mai bună integrarea socială și educațională a lor. Astfel, pe lângă serviciile de cazare și masă, au fost dezvoltate o serie de servicii care să îi ajute să învețe limba română pentru a se putea înscrie în învățământul românesc (școli de vară, cursuri de limbă), dar și care să îi ajute să depășească trauma provocată de război (servicii de sănătate mintală).

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului fost implementarea unui program de rețea de sprijin pentru organizațiile care îi ajută direct pe refugiații ucraineni, să poată susține nevoile reale ale refugiaților, trecând de la etapa de acțiuni de urgență la cea de incluziune socială. Obiectivele au fost: întărirea capacității FONPC și a membrilor săi de a avea un răspuns coordonat la criza refugiaților, dezvoltarea de servicii incluzive, advocacy comun, influențarea politicilor și practicilor publice la nivel național și european pentru a respecta drepturile copiilor.

Help to help Ukraine -collective intervention Help to help Ukraine -collective intervention Help to help Ukraine -collective intervention

| Acoperire
    București, Maramureș, Suceva, Iași, Vaslui, Timișoara, Galați, Tulcea, Ilfov

| Rezumat
    Războiul din Ucraina a generat un val fără precedent de refugiați pentru Europa. Din 24 februarie 2022 până la 31 decembrie 2023, pe teritoriul României au intrat aproape 7 milioane de ucraineni. FONPC și membrii săi au fost de la începutul crizei în prima linie pentru întâmpinarea refugiaților și oferirea de sprijin pentru incluziune. Scopul proiectul este dezvoltarea capacității de advocacy colectiv pentru membrii FONPC și partenerii săi, concentrat pe dezvoltarea serviciilor integrate și consolidarea incluziunii refugiatilor ucraineni și a copiilor acestora în România. Proiectul a vizat dezvoltarea unui mecanism de responsabilizare comunitară și coeziune socială pentru a sprijini integrarea refugiaților, prin informarea lor despre drepturile lor și serviciile disponibile. Astfel activitățile proiectului au adus beneficii unui număr de 4008 persoane, dintre care 2555 persoane refugiate din Ucraina și 1453 persoane membre ale comunității gazdă. Dintre aceste persoane, 709 sunt copii cu vârste până în 17 ani. Federația a elaborat o serie de acțiuni integrate care au fost bazate pe nevoile reale ale refugiaților, identificate în urma unei analize de nevoi realizate de FONPC cu 1285 adulți și 552 copii și adolescenți din Ucraina. În topul priorităților refugiaților s-a aflat cunoașterea limbii române, cunoașterea limbii engleze, sprijinul în integrarea copiilor în unitățile școlare, sprijin în găsirea unui loc de muncă. În 2023 Federația a demarat acțiuni de advocacy la nivel european pentru accesul la servicii de educație pentru refugiați și la servicii de sănătate. Incluziunea copiilor și a tinerilor a fost o altă prioritate, organizând-se astfel Forumul Tinerilor și Copiilor FONPC la care au participat peste 130 de copii și tineri din România și Ucraina.

| Date beneficiari direcţi
    Analiza de analiza de nevoi a cuprins 1285 adulți și 552 copii și adolescenți ucraineni. La Evenimentul de lansare a cercetării cu privire la accesul la educație a copiilor refugiați au participat 137 persoane, 70 dintre ei la București iar 67 online, decidenți politici, reprezentanți ai Comisiei Europene, autorități publice, UNHCR, jurnaliști și ONG-uri și refugiați. Forumul Tinerilor și Copiilor FONPC organizat la Parlamentul României a inclus peste 150 de copii și tineri din România și Ucraina și avut ca scop dezbaterea unor probleme de actualitate pentru copii. La trainingul pentru refugiați au participat peste 40 persoane pentru pregătirea mamelor pentru piața muncii în România. Ateliere pentru copii au fost organizate cu 50 copii și tineri români și ucraineni au fost împreună și au învățat să colaboreze, să se asculte, să contraargumenteze. Pe parcursul anului 2023, proiectul Help to help Ukraine a sprijinit 3749 persoane în mod direct prin implicarea acestora în activitățile lui. Dintre acestea, 2783 persoane sunt refugiați ucranieni, iar 966 persoane fac parte din comunitatea gazdă. Dintre aceste persoane, 711 sunt copii si adolescenți între 0 și 17 ani. Este important de menționat faptul că 174 de persoane (medici, polițiști, procurori, personal din ONG-uri) au participat la traininguri pentru a oferi sprijin psihologic, dar si pentru a acumula metode și tehnici pentru oferirea de protectie refugiaților ucranieni, cât și persoanelor vulnerabile. De asemenea, peste 50 de persoane din peste 30 ONG-uri au fost implicate direct în activitățile care au avut ca scop creșterea capacității organizațiilor societății civile din proiect.

| Activitati
    O analiza a nevoilor refugiaților, o campanie de advocacy pentru accesul la servicii educaționale pentru refugiați și o cercetare. Un eveniment de lansare a cercetării cu privire la accesul la educație a copiilor refugiați, o campanie de advocacy pentru accesul refugiaților ucraineni la servicii medicale. S-a organizat Forumul Tinerilor și Copiilor FONPC la Parlamentul României pe tematica drepturilor copilului, ateliere de lucru pentru promovarea drepturilor copiilor, a echilibrului de gen. Cinci webinarii pentru a sprijini părinții ucraineni de adolescenți cu tema „Familie fericită. Mit sau realitate”, 3 speaking cluburi, care să ofere suport în învățarea limbii române. Campania de advocacy și studiu pe tema „Cum a influențat criza din Ucraina ONG-urile din România?” analiza efectelor pe care intervenția oferită în sprijinul refugiaților ucraineni, le-a avut asupra organizațiilor neguvernamentale românești. O dezbatere la Parlamentul European: „Măsuri bugetare și legislative de sprijinire a acțiunilor societății civile pe politici naționale de protecție și sociale ale statelor membre UE”, 7 recomandări esențiale pentru îmbunătățirea suportului persoanelor refugiate din Ucraina. Coaching ToT Training, cu peste 20 de persoane din echipa FONPC, membrii ai boardului și liderii unor ONG-uri membre ale FONPC: coaching transformațional, leadership și management organizațional. 13 ONG-uri au beneficiat de evaluarea capacității organizaționale și un atelier de dezvoltare.

| Rezultatele proiectului
    Analiza de nevoi a refugiaților a fost utilizată de ONG-uri în argumentarea proiectelor finanțate CARE, UNHCR, a fost utilizată de UNCHR, UNICEF în documentele programatice. Studiul cu privire la accesul la educație al refugiaților a stat la baza unei dezbateri organizate de cancelaria primului ministru și a fost citat în documente naționale și europene. Studiul cu privire la accesul la servicii e sănătate a fost utilizat de ONG-uri în campanii de advocacy. Concluziile Forumului Copiilor și a tinerilor au fost utilizate pentru înființarea Guvernului Copiilor, proiect ce se va derula în preajma campaniilor electorale din 2024. FONPC susține înființarea unor structuri ale copiilor și tinerilor din Ucraina. Webinariile pentru părinții ucraineni de adolescenți au contribuit la reducerea anxietății părinților, la mai buna colaborare cu adolescenții. Campania „Cum a influențat criza din Ucraina ONG-urile din România?” a stat la baza unei conferințe organizată în 2024 cu tema localizării și la baza unui studiu realizat de CARE France pe tematica localizării. În urma evenimentului de dezbatere la Parlamentul European, FONPC a primit o scrisoare de la Președinta Comisiei Europene din care reiese că recomandările făcute de FONPC sunt luate în considerare de către Comisie. FONPC este primul ONG care reușește să includă coaching transformațional în modul de operare propriu. 13 ONG-uri au beneficiat de evaluarea capacității organizaționale, de recomandări și un atelier de dezvoltare și-au dezvoltat un plan de dezvoltare organizațională.

| Parteneri
    Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE Franța și FONPC în 2023 au fost: YouHub Association, Asociația CARUSEL, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asociația ASSOC Baia Mare, Asociația AUTISM Baia Mare, Asociația Create Yourself, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică – ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Copii și Părinți, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania.

| Despre organizator
    Misiunea federației este de a facilita creșterea dialogului și cooperării în vederea elaborării, redefinirii și implementării politicilor publice pentru asigurarea bunăstării copiilor și tinerilor în România, utilizând experiența și expertiza membrilor săi. Federația apără, promovează si monitorizează respectarea drepturilor copiilor și tinerilor și susține interesul superior al copiilor și tinerilor. FONPC are 65 de membri care activează în domeniul sprijinirii copiilor și al tinerilor.

| Website proiect
    https://helptohelpukraine.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes