close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Two Moons / Doua Luni



| Organizator:
    Asociatia Habilitas - Centru de Resurse si Formare Profesionala
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Drepturile omului ne dau puterea de a vorbi atunci când organismele publice responsabile de serviciile pe care le folosim ne tratează. Toți oamenii în vârstă merită să fie tratați cu respect și cu demnitate, dar, din păcate, aceasta nu este experiența multor persoane în vârstă din Europa. De exemplu: În Finlanda, în special femeile în vârstă se confruntă cu discriminare pe bază de vârstă la locul de muncă și venituri mici; În Italia, un raport al IPASVI (Consiliul italian de asistență medicală) a constatat că 68,7% dintre persoanele aflate în centre de îngrijire rezidențială sunt supuse austerității; În România, 33,2% dintre persoanele în vârstă de 65 de ani sau peste această vârstă erau expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale în 2014. În Irlanda, cazurile de abuz financiar în rândul vârstnicilor au crescut cu 80% in 2017.

| Scopul proiectului
    Two Moons isi propune sa dezvolte un set de resurse educationale care sa contribuie la intelegerea de catre persoanele varstnice a drepturilor lor si a modului in care aceste drepturi ar trebui sa functioneze in practica, dezvoltandu-le capacitatea de a si le sustine si revendica. OBIECTIVELE:
Elaborarea impreuna cu adultii in varsta a unor instrumente educationale centrate pe tematica drepturilor persoanelor varstnice;
Intarirea capacitatii de actiune a seniorilor prin educatie pe tema drepturilor omului;
Activarea persoanelor varstnice in sensul afirmarii si revendicarii drepturilor lor.


Two Moons / Doua Luni Two Moons / Doua Luni Two Moons / Doua Luni

| Aria geografica
    Bucuresti, Dublin, Carpi, Florenta, Helsinki

| Rezumat
    Two Moons isi propune sa dezvolte un set de resurse educationale care sa contribuie la intelegerea de catre persoanele varstnice a drepturilor lor si a modului in care acestea ar trebui sa functioneze in practica, dezvoltandu-le astfel capacitatea de a si le sustine si revendica.
Obiective:
Elaborarea impreuna cu adultii in varsta a unor instrumente educationale centrate pe tematica drepturilor persoanelor varstnice; Intarirea capacitatii de actiune a seniorilor prin educatie pe tema drepturilor omului; Activarea persoanelor varstnice in sensul afirmarii si revendicarii procedurale a drepturilor lor atunci cand acestea nu le sunt respectate; Aducerea in lumina a provocarilor pe care varstnicii le intampina in protejarea propriilor drepturi, facandu-le vizibile pentru decidenti, profesionistii din domeniile medical si social, avocati, grupuri ale drepturilor omului si advocacy, atunci cand institutiile nu isi indeplinesc obligatia de a apara drepturile persoanelor varstnice.
Rezultate:
1.”Drepturile mele, Starea mea de bine”: O brosura care relateaza povesti si experiente in care persoanelor varstnice le-au fost incalcate drepturile, din perspectiva CEDO si CRPD.
2. Povestile noastre: Drepturile omului si varstnicii in Europa - Doua Luni: Teatru Documentar si Raspuns: Va oferi un mediu pentru ca unele dintre povestile colectate sa fie puse in scena si interpretate de trupe teatrale comunitare in tara. Va creste astfel gradul de constientizare in comunitate, inclusiv in randul specialistilor din domeniul sanatatii si al asistentei sociale, al reprezentantilor autoritatilor, precum si al familiilor cu persoane varstnice ale caror drepturi nu sunt respectate.
3. Audio ”Asculta-mi povestea”: Un set al celor sase monologuri dramatizate audio.


| Date beneficiari
    -persoane varstnice din Romania, Irlanda, Italia si Finlanda: 78 varstnici direct implicati; -stakeholderi din domeniul asistentei sociale si ingrijirii (ONG-uri si autoritati publice): peste 15 implicate deja in Romania (cum ar fi DGASPC-uri, cluburi ale seniorilor, centre rezidentiale de ingrijire pe termen lung a seniorilor, ONG-uri care ca focus persoanele varstnice, etc.), si companii/scoli de teatru - 1 implicata in Romania

| Date beneficiari
    -prin activitati de diseminare si promovare a proiectului si rezultatelor acestuia: persoanele varstnice din Europa (peste 5000), stakeholderi de la nivel european (de exemplu, Age Platform Europe a preluat de 1 octombrie, Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, monologurile prezentate in Brosura proiectului Two Moons - chiar povestirea lui Tom, un caz real din Romania)

| Activitati
    In toate tarile partenere au fost recrutati 78 de varstnici pentru focus-grupuri, si intrevievati 38 dintre acestia (65+) pentru a-si impartasi experientele de incalcare a diferitelor drepturi (la sanatate si asistenta medicala, viata privata, nediscriminare, de a avea un venit decent etc.), pe baza unei metodologii comune derivate din teatrul documentar si bazate pe conventiile internationale de drepturile omului.

In Romania au fost intervievate 6 persoane varstnice recrutate in cadrul unui focus grup de informare desfasurat in comunitate (16 participanti). Au fost selectate cele mai reprezentative 12 povestiri reale de incalcare a drepturilor varstnice, in Romania, Irlanda, Finlanda si Italia, si incluse ca monologuri, in Brosura ‘My Human Rights, My Well-Being. A fost creat, de companiile si scolile de teatru din proiect, un scenariu de teatru documentar - Our Stories: Human Rights and Older People in Europe, care poate fi pus in scena in comunitate de catre grupuri de actori amatori, trupe de teatru ale seniorilor sau companii de teatru, in scop educational, bazandu-se pe redarea documentara si transpunerea artistica experientelor de abuz a varstnicilor europeni.

Partenerii au participat la o formare de formatori in Italia cu companiile de teatru din proiect, si apoi au format in tarile lor profesionisti/oameni de teatru din comunitate, pentru a pune in scena acest scenariu (11 participanti la formare in Romania). A fost elaborat si un Ghid de gazduire a scenariului.


| Rezultatele proiectului
    Au fost realizate primele 3 rezultate intelectuale proiectului mentionate. Proiectul a generat constientizarea (de catre persoanele varstnice insele, profesionisti din asistenta sociala si ingrijire, autoritati publice, ONG-uri) incalcarii drepturilor varstnicilor in viata de zi cu zi si efectele uneori dramatice ale violarii drepturilor omului, in cazul varstnicilor. De asemenea, s-a generat constientizarea faptului ca seniorii au aceleasi drepturi ca noi toti ceilalti, insa de foarte multe ori nu sunt respectate (cum este cel la asistenta medicala, la a munci, la avea un venit decent, la a fi protejat de violenta si abuz) etc. Sunt mentionate in toate resursele educationale produse in proiect, institutiile carora seniorii se pot adresa, in cazul incalcarii drepturilor lor, in fiecare tara partenera, tocmai pentru imputernicirea lor de a schimba situatia, a lua atitudine, a reclama abuzurile si a-si cere drepturile. Proeictul a avut un ecou international, monologurile seniorilor fiind preluat in campania sociala desfasurata de Age Platform Europe - Never too old for human rights. S-a incercat totodata combaterea ageism-ului prezent la nivel de societate si la nivel de autoritati publice, si schimbarea atitudinii fata de seniori in general, privindu-i ca avand exact aceleasi drepturi ca toate celelalte categorii de populatie.

| Bugetul
    262349

| Parteneri
    Co-Creation Support CLG (Irlanda) este o entitate non-profit de economie sociala infiintata de Marita O’Brien si Jackie O’Toole pentru a promova drepturile oamenilor in varsta si cu dizabilitati; pentru crearea si acordarea impreuna cu parteneri sociali de sprijin si servicii centrate pe persoana care implica o abordare „de jos in sus”. Anziani e non solo (Italia) este activa din 2004 in managementul de proiecte si in furnizarea de servicii dedicate cresterii incluziunii sociale; de formare si sprijin oferite ingrijitorilor informali si formali; in prevenirea violentei de gen, a abuzului asupra persoanelor varstnice si a discriminarii. Asociatia HABILITAS (Romania) Centru de Resurse si Formare Profesionala (Romania) ofera, prin proiecte si programe, servicii profesioniste de formare si consiliere a adultilor din 2007. Proiectele sale nationale si europene vizeaza problematica varstnicilor si a imbatranirii, relatiile intregenerationale, abuzul asupra persoanelor varstnice. Organizatia a elaborat prima strategie locala de sustinere a voluntariatului seniorilor, care a fost adoptata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Empowering Old Age Coop VoiVa (Finlanda) este o organizatie neguvernamentala centrata pe prevenirea violentei si abuzului asupra persoanelor varstnice.Misiunea sa este de a creste capacitatea de actiune in comunitate a persoanelor varstnice si de a le proteja drepturile. The Gaiety School of Acting (Irlanda) The National Theatre School of Ireland (Irlanda) este o organizatie non-profit fondata in 1986. De-a lungul timpului, Scoala a organizat ateliere bazate pe tehnicile teatrale pentru tineri si persoane in varsta cu scopul de a contribui la intelegerea si dialogul intre generatii. Atelierele asigura cadrul eficient in care tinerii si varstnicii isi impartasesc experientele, invata unii de la ceilalti, contribuind astfel la cresterea solidaritatii intergenerationale. Teatri d’Imbarco (Italy) este o companie de teatru italiana care inca de la aparitia sa a abordat prin piesele puse in scena teme sociale, umane, precum rasismul, multiculturalismul, memoria Holocaustului sau a Rezistentei. Organizatia s-a implicat in campanii de constientizare, organizarea de conferinte, proiecte educationale in scoli, organizarea de intalniri comunitare pe diverse teme abordate in productiile sale teatrale.

| Website proiect
    www.twomoons.eu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes