close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cu bastonul prin Bucuresti...



| Organizator:
    Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Proiectul s-a conturat prin constientizarea faptului ca locuitorii orasului Bucuresti nu cunosc istoria celor mai celebre zone ale Capitalei, iar acest lucru face ca atasamentul rezidentilor la comunitate sa nu existe. Totodata, aceasta lipsa de adeziune, cauzata de dezinteresul pentru memoria orasului, face ca orice initativa pozitiva venita din partea autoritatilor locale sau a diverselor grupuri de initiava si ONG-uri sa fie ignorata si neapreciata (ex. vandalizarea statuii Regelui Carol I din Piata Revolutiei, in decembrie 2010).
Proiectul a demarat in urma unor initiative pentru salvarea patrimoniului orasului care nu s-au bucurat de atentia benificiarilor directi (ex. Deblocarea a 6 milioane euro din Programul BEI pentru consolidarea si restaurarea Scolii Centrale-Bucuresti. Acest fapt ne-a determinat sa implementam acest proiect.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost descoperirea orasului in sensul cunoasterii unor date istorice importante, a unor zone emblamatice ale Capitalei si familiarizarea beneficiarilor cu aceste informatii prin aducerea in prim plan a unor personalitati din trecut care si-au imprimat imaginea in aceste locuri. Activitatea proiectului se indreapta spre dezvoltarea unei adeziuni reale a bucurestenilor la oras printr-un indemn de-al descoperi pas cu pas. Cunoasterea istoriei Capitalei si atasamentul locuitorilor duc implicit la conservarea memoriei orasului si la initiative civice pentru oras si comunitate.

Cu bastonul prin Bucuresti... Cu bastonul prin Bucuresti... Cu bastonul prin Bucuresti...

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul a luat nastere in contextul in care orasul Bucuresti continua sa parcurga un anevoios proces de modernizare caracterizat prin haos urbanistic, lipsa viziunii autoritatilor locale, distrugerea memoriei orasului, dar si o lipsa de informare si simpatie din partea locuitorilor lui.
Prin intermediul acestui proiect, se urmareste o politica culturala locala. Obiectivul este incurajarea rezidentilor spre descoperirea orasului in care traiesc si constientizarea valorii patrimoniului cultural al capitalei, oferind totodata locuitorilor o alternativa de petrecere a timpului liber prin participare gratuita. Se incearca si schimbarea perceptiei cetatenilor asupra anumitor zone ale orasului. In Bucuresti exista un potential istoric, arhitectural si artistic; un potential turistic in care aspectul cultural isi gaseste locul bine definit.
Turul-ghidat pietonal urmareste traseul Ateneul Roman – Calea Victoriei – Centru Vechi. Acesta cuprinde, pe langa informatii istorice si de arhitectura, si povesti gasite in ziarele din Bucurestiul sfarsitului de secol 19 si perioada interbelică, povesti de amor, intamplari din cafenele ori hoteluri de lux de pe Calea Victoriei cu personalitati ale epocii, informatii inedite despre locuri, case si strazi, dintre care unele mai exista si astazi.
Proiectul se desfasoara in fiecare sambata si duminica din perioada iulie – septembrie, sub sloganul „Descopera orasul pas cu pas!”, fiind sustinut de 2 voluntari ARCEN, accesorizati cu joben si baston, elemente specifice perioadei expuse. Adresandu-se atat locuitorilor cat si turistilor straini, turul este prezentat simultan in limba romana, engleza si franceza.
De-a lungul celor 16 tururi-ghidate din 2012, au luat parte peste 3000 de persoane, majoritate bucuresteni dar si turisti straini.


| Date beneficiari
    Au participat profesori de la diverse scoli si licee din Capitala care, mai apoi, au atras un public provenit din invatamantul preuniversitar (Colegiul National Sfantul Sava, Colegiul National George Cosbuc, Scoala Centrala). Totodata, la turul ghidat s-au alaturat participanti cu ample cunostinte de istorie a orasului care au adus completari prezentarii/textului.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a generat un val de surprindere, simpatie si sustinere din partea tuturor participantilor la tur, acestia realizand, in urma plimbarii de doua ore prin Capitala, frumusetea si originalitatea acestui oras care nu este suficient de bine pus in valoare, invitandu-si la randul lor prietenii, rudele si cunoscutii sa participe la tur. ARCEN a primit din partea unor grupuri de initiativa, ONG-uri sau persoane fizice propuneri de colaborare pe diverse proiecte urbane si pentru protejarea patrimoniului. Cea mai semnificativa initiativa care s-a materializat intr-un Program pentru Bucuresti este un proiect realizat in parteneriat cu Editura si Librariile Humanitas. Proiectului „Educatie pentru Bucuresti” isi propune sa puna bazele unui Program de „Educatie urbana” in invatamantul preuniversitar, in care elevii, prin intermediul unor activitati atractive, sa fie indemnati descopere orasul, sa-l iubeasca si sa-l protejeze. Unul dintre cele mai surprinzatoare efecte este extinderea ideii de tur ghidat pietonal pentru rezidenti in vederea acelorasi scopuri si in alte orase din Romania. ARCEN a inceput sa colaboreze cu un grup de initiativa din Oradea in vederea crearii unui proiect asemanator celui din Bucuresti, contribuind astfel la dezvoltarea potentialului turistic al Romaniei. De asemenea, s-au realizat mai multe reportaje televizate, care prin prezentarea initiativei, au facut apel la promovarea si protejarea patrimoniului orasului Bucuresti, atragand atentia autoritatilor si institutiilor avizate asupra neglijarii acestui aspect important in cadrul societatii de astazi.

| Bugetul proiectului (in RON)
    500

| Parteneri
    Primaria Municipiului Bucuresti, Bucuresti FM, RFI

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes