close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Curtea Comediantilor - 10 ani



| Organizator:
    Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Timp de zece editii Curtea Comediantilor a adunat in cadrul ATELIERELOR un grup eterogen de tineri din diferite tari si culturi in scopul descoperirii si cunoasterii altor culturi si traditii ca parte a culturii comune europene. Mare parte a acestor editii s-a desfasurat in orasul Rasnov si s-au adresat si tinerilor si copiilor din acest oras, dar nu in mod exclusiv. Interesul crescut al acestora pentru participarea si in cadrul atelierelor din cadrul Curtii precum si dorinta de a-i face constienti de patrimoniul cultural al localitatii lor au condus la ideea de a organiza o editie care sa fie dedicata in mod special copiilor din Rasnov. In editia a 11-a, etapa ATELIERELOR a fost dedicata exclusiv acestora, grupul tinta fiind format din 30 de copii cu varste intre 5 si 15 ani (medie de 10 ani / 10 ani de la initiere).

| Scopul proiectului
    Educatia non-formala prin arta si cultura in vederea imbunatatirii cunostintelor participantilor privind patrimoniul cultural local si European si a dezvoltarii si stimularii aptitudinilor artistice ale participantilor.
Deprinderea unor noi aptitudini in cadrul atelierelor specifice sub indrumarea trainerilor specializati.
Dezvoltarea spiritului de echipa si de asociere prin participarea in atelierele, realizarea unor spectacole si constituirea unui grup artistic.


Curtea Comediantilor - 10 ani Curtea Comediantilor - 10 ani Curtea Comediantilor - 10 ani

| Aria geografica
    Rasnov / Brasov ; Sighisoara / Mures

| Rezumat
    Curtea Comediantilor este un atelier de creatie artistică, descoperire, cultura, un spatiu atemporal in care căutam sa ne gasim radacinile culturale europene. Acest eveniment readuce in mileniul trei viata si spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist si baroc, dar si traditiile acelor vremuri ramase in constiinta populară. In 2010 s-au implinit 10 ani de la aparitia proiectului. Ca urmare a avut doua directii importante. Una a implinit visul de la initiere: cea a peregrinarii cu spectacole si concerte medievale in localitati cu vestigii istorice: TRUVERII PEREGRINATIO (Cincu, Biertan, Sasusi, Fagarasi, Sighisoara, Brasov, Bran, Rasnov), directie ce s-a impletit cu alte proiecte culturale. A doua, cea a ATELIERELOR la care au participat 30 de copii din Rasnov cu varste intre 5 si 15 ani. Acestia, sub indrumarea artistilor si a tinerilor ce au participat si la alte editii, au avut posibilitatea sa descopere tainele teatrului de papusi, teatrului medieval, dansului medieval, manuiri sabiei, si jongleriei in cadrul atelierelor specifice. La final s-a constituit grupul MICII COMEDIANTI DE ROSENAU. Tot in etapa de ATELIERE a avut loc si jocul CAUTA COMOARA COMEDIANTILOR: copiii participanti la ateliere trebuind sa parcurga un traseu in Cetatea Rasnovului si sa treca printr-o serie de probe pentru a putea ajunge la continutul lazii comediantilor (sabiute de lemn, poiuri pentru jonglerie, papusi de mana – bibabo).

| Date beneficiari
    Mare parte din participantii directi au mai participat si la alte editii ale Curtii Comendiantilor ca public spectator. De data aceasta li s-a dat ocazia sa participe in cadrul atelierelor inchise, sa contribuie direct la construirea momentelor de lupta, jongleri, teatru, dans si sa realizeze impreuna un spectacol. Dorinta obtinerii titlului de „mici comedianti” i-a motivat sa deprinda noi aptitudini, sa lucreze in echipa si sa formeze in final un grup artistic. Evaluarea atelierelor inchise cat si a activitatilor din ziua de spectacol a fost facuta prin jocuri, copiii fiind stimulati astfel sa-si prezinte deschis opiniile cu privire la diferite aspecte cuprinse in evaluari.

| Rezultatele proiectului
    Copiii participanti si-au insusit in cadrul atelierelor aptitudini artistice noi: jonglat, constructie si manuire papusi, teatru, dans medieval. Jocurile din cadrul atelierelor si lucrul in echipa au contribuit la dezinhibarea acestora, la depasirea unor complexe, la dezvoltarea simturilor de socializare si asociere. Jocul "Cauta Comoara Comediantilor" precum si spectacolele sustinute de participanti in cetate i-au facut sa constientizeze mai bine patrimoniul cultural al cetatii lor si sa inteleaga ca si ei pot contribui la punerea ei in valoare. Implicarea lor pe parcursul atelierelor si in constructia spectacolului final, a contribuit la dezvoltarea creativitatii si a spritului lor participativ. Investirea lor ca mici comedianti si constituirea acestora intr-un grup artistic i-a motivat sa continue activitatea artistica si functionarea acestui grup si dupa terminarea proiectului. Le-am creat astfel o baza, un inceput, un cadru in care sa se poata dezvolta in care sa-si exprime creativitatea si sa-si dezvolte pe mai departe aptitudinile artistice.

| Bugetul proiectului (in RON)
    38000

| Parteneri
    Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, Primaria Rasnov, Asociatia MIORITICS, Fundatia pentru Tineret a municipiului Bucuresti

| Website-ul proiectului
    http://curteacomediantilor.blogspot.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes