close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sa Plantam pentru Planeta!



| Organizator:
    MaiMultVerde
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Parcul Natural Comana este o arie protejata de interes national (24.963 ha) si zona speciala de conservare cu regim de protectie pentru specii de flora si fauna. Datorita gradului ridicat de biodiversitate, zona este declarata Sit Ramsar. Specia predominanta era, in trecut, stejarul, dar in ultimele decenii, a ajuns sa fie inlocuit de specii invazive sau mai putin valoroase din punct de vedere ecologic (imbunatatirea calitatii aerului si solului, absorbtia de CO2, emisia de O2). In aceste conditii, planul Ocolului Silvic Comana si al Administratiei Parcului este de a reintroduce stejarul prin actiuni de plantare controlate (anumite zone si anumite specii ajutatoare) pentru a imbunatati calitatea mediului si a ajuta la refacerea biodiversitatii care a dus la declararea aceastei zone arie protejata de interes national si international.

| Scopul proiectului
    Administratia Parcului si Ocolul Silvic si-au propus sa reintroduca stejarul pentru a reface biodiversitatea, a imbunatati calitatea mediului si a pune umarul la refacerea Centurii Verzi din sudul capitalei. Cvercineele, in general, si stejarul, in particular, genereaza ecosisteme forestiere cu un grad ridicat de biodiversitate, asigura stabilitatea si umiditatea solului si absorb o cantitate mare de CO2. Prin proiectul realizat de Fundatia Yves Rocher, marca Yves Rocher in Romania si MaiMultVerde se vor planta 100.000 de puieti (stejar, alte specii) in perioada 2013-2015.

Sa Plantam pentru Planeta! Sa Plantam pentru Planeta! Sa Plantam pentru Planeta!

| Aria geografica
    Giurgiu

| Rezumat
    Prin proiectul Sa Plantam pentru Planeta, desfasurat la nivel international impreuna cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Fundatia Yves Rocher si-a luat angajamentul de a planta 50 de milioane de arbori pana la finalul anului 2015, sprijinind organizatii specializate in reimpaduriri din lumea intreaga. In Romania, proiectul este implementat impreuna cu Asociatia MaiMultVerde si cu ajutorul partenerilor Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului Natural Comana.

100.000 de puieti de stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus excelsior), cires paduret (Prunus avium) si plop (Populus spp.) vor fi plantati in S tarii in Parcul Natural Comana (jud Giurgiu) pe o suprafata totala de 26 ha. Prin proiectul de reimpadurire se urmareste refacerea biodiversitatii si imbunatatirea calitatii aerului si solului in zona Parcului Natural Comana prin reconstituirea tipurilor caracteristice de paduri pentru aceste zone. In trecut, stejarul era specia predominanta, insa, in ultimele decenii, a ajuns sa fie din ce in ce mai rar, fiind inlocuit cu specii invazive sau mai putin valoroase din punct ecologic, cum ar fi teiul ori salcamul. Stejarul este un arbore maiestuos, fiind, cel putin in trecutul apropiat, specia de baza, edificatoare a ecosistemelor forestiere din partea de sud a tarii, specie care asigura stabilitatea si umiditatea solului in care creste, contribuie la dezvoltarea biodiversitatii, iar odata ajuns la maturitate, absoarbe o cantitate mare de CO2 din atmosfera, contribuind la imbunatatirea calitatii aerului.

Primii 28.000 puieti de stejar au fost plantati in noiembrie 2013: 7.000 de catre 150 voluntari in 16 noiembrie si inca 21.000 puieti de stejar si plop de partenerii proiectului. Actiunile de plantare vor continua in toamna 2014 si primavara 2015.


| Date beneficiari
    Voluntarii cooptati in actiunea de plantare din 16 noiembrie 2013 sunt din Bucuresti. Pe termen lung, in urma implementarii proiectului, ar trebui sa se inregistreze o imbunatatire a calitatii aerului in capitala, ca urmare a refacerii unei parti din Centura Verde. La actiunea de plantare au participat 150 de persoane, voluntari MaiMultVerde, angajati si colaboratori ai marcii Yves Rocher in Romania, jurnalisti care au plantat 7.000 de puieti sub supravegherea personalului specializat Romsilva.


| Rezultatele proiectului
    Parcul Natural Comana este o arie protejata de interes national (24.963 ha) si international (Sit Ramsar) si zona speciala de conservare cu regim de protectie pentru specii de flora si fauna. Specia predominanta era, in trecut, stejarul, dar in ultimele decenii a ajuns sa fie inlocuit de specii invazive sau mai putin valoroase din punct de vedere economic si ecologic. In aceste conditii, planul Ocolului Silvic si al Administratiei Parcului este de a reintroduce stejarul prin actiuni de plantare controlate pentru a imbunatati calitatea mediului si a ajuta la refacerea padurilor tipice acestei zone, dar si la imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti, prin refacerea unei parti importante din Centura Verde din jurul capitalei.
100.000 de puieti de stejar, frasin, cires paduret si plop vor fi plantati pe 19 suparafete alese in zona localitatilor Comana si Izvoarele, pe o suprafata totala de 26 ha. Primii 28000 de puieti de stejar au fost plantati in noiembrie 2013: 7.000 de catre 150 de voluntari si inca 21000 de puieti de stejar si plop de catre parteneri. Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului vor efectua lucrari de intretinere, in conformitate cu planul de intretinere, astfel incat plantatia sa atinga starea de masiv conform normelor silvice.
In plus, actiunea de plantare a contribuit semnificativ la constientizarea si responsabilizarea beneficiarilor (directi si indirecti) referitor la rolurile complexe ale padurilor, modul de regenerare, beneficii. Ca urmare, acestia au devenit noi vectori informationali, contribuind considerabil la diseminarea informatiilor.


| Bugetul proiectului (in RON)
    Confidential

| Parteneri
    Asociatia MaiMultVerde, Fundatia Yves Rocher, Yves Rocher Romania in parteneriat cu Ocolul Silvic Comana si Administratia Parcului Natural Comana

| Website-ul proiectului
    http://maimultverde.ro/project/sa-plantam-pentru-planeta





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes