close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Marea VOLUNTARIADA a liceenilor din 5 judete din Romania



| Organizator:
    Asociatia Semper Musica
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Proiectul s-a bazat pe data statistice oficiale si pe cele culese de Asociatia Semper Musica astfel: in 2013, doar 14% dintre cetatenii romani cu varste de peste 15 ani voluntariasera in ultimul an, 82% dintre elevii chestionati mentionand ca NU au voluntariat in ultimul an (Centrul de Marketing si Prognoza Sociala). Desi media europeana, in ceea ce priveste voluntariatul, este de 40-55%, in Romania, conform Eurobarometrului Comisiei Europene-2011, doar 13-15% dintre romani voluntariaza. Procentul scade ingrijorator in cazul oraselor mici sau mediul rural, acolo unde nu exista ONG-uri locale sau alte oportunitati de voluntariat. Aceasta situatie este confirmata de Semper Musica in urma organizarii de diferite proiecte in orase mici sau mediul rural, locatii in care nu exista ONG-uri sau alte oportunitati reale de voluntariat pentru tineri

| Scopul proiectului
    Pornind de la datele prezentate mai sus, proiectul a avut drept scop, cresterea accesului liceenilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani, din 5 judete din Romania - Galati, Vrancea, Bacau, Brasov si Covasna , in mod special a celor din orase mici spre medii sau mediul rural din aceste judete, la oportunitati reale de voluntariat prezentate intr-un mod creativ si competitiv cu accent crescut pe promovarea competitiei si a voluntariatului si pe formare specifica in managementul voluntarilor.

Marea VOLUNTARIADA a liceenilor din 5 judete din Romania Marea VOLUNTARIADA a liceenilor din 5 judete din Romania Marea VOLUNTARIADA a liceenilor din 5 judete din Romania

| Aria geografica
    Orice tanar/licean din orice oras si in mod special din mediul rural, din judetele: Bacau, Brasov, Covasna, Galati, Vrancea

| Rezumat
    MAREA VOLUNTARIADA A LICEENILOR a pus voluntariatul in miscare, mai ales acolo unde nu exista, si le-a oferit sansa tinerilor sa se implice si sa fie responsabili social intr-un mod creativ si competitiv. DE CE? In 2013, doar 14% dintre cetatenii romani cu varste de peste 15 ani voluntariasera in ultimul an, 82% dintre elevii chestionati mentionand ca NU au voluntariat in ultimul an (Centrul de Marketing si Prognoza Sociala). Desi media europeana, in ceea ce priveste voluntariatul, este de 40-55%, in Romania, conform Eurobarometrului Comisiei Europene-2011, doar 13-15% dintre romani voluntariaza. Procentul scade ingrijorator in cazul oraselor mici sau mediul rural, acolo unde nu exista ONG-uri locale sau alte oportunitati de voluntariat. Proiectul si-a dorit crestera accesului liceenilor si tinerilor din 5 judete, in mod special din comunitati rurale, la oportunitati reale de voluntariat, intr-un mod competitv. Astfel, 25 de liceeni din 5 judete au fost formati in managementul voluntarului, au mobilizat 376 de tineri voluntari pe care i-au implicat in 218 actiuni de voluntariat, 5 cluburi de voluntariat dezvoltate local, 6 expozitii publice prezentate cetatenilor cu reusitele voluntarilor, 10.128 de cetateni au votat actiunile de voluntariat ale tinerilor direct pe website-ul competitional dezvoltat si 5 mini gale de premiere au fost organizate, 1179 beneficiari, peste 400 ore voluntariate de tineri, 1 singur castigator-judetul Vrancea. Proiectul a dus voluntariatul la un alt nivel prin organizarea unei competitii de voluntariat intre 5 echipe de liceeni din 5 judete, cu actiuni predefinite de organizator, cu punctaj aferent fiecarei actiuni, si cu recomandarea implicarii tinerilor din rural. Proiectul a fost organizat in regim de voluntariat 100%.

| Date beneficiari
    401 tineri si elevi voluntari mobilizati pentru 218 actiuni de voluntariat in cele 5 judete de interes

| Date beneficiari
    10.128 votanti ai reusitelor elevilor si tinerilor voluntari, direct pe website-ul proiectului: www.mareavoluntariada.ro, REACH Facebook: 158.423, impact; 449 LIKE-uri, 39 de SHARE-uri, 13 aparitii in presa locala documentate.

| Activitati
    In Faza 1, printr-un formular online promovat prin Facebook ADS in judetele de interes, s-au recrutat 25 de elevi din judetele-Galati,Vrancea,Bacau,Brasov si Covasna,in vederea dezvoltarii a 5 cluburi locale de voluntariat si organizarii 1 curs de formare pentru acestia, cu o durata de 4 zile,in Brasov,in managementul voluntarilor,spirit civic si implicarea in comunitate.In timpul formarii s-au pus bazele si cluburilor de voluntariat:mod de functionare si sarcini.Fiecare club a beneficiat de tricouri branduite si sigle.Dupa formare,s-a dezvoltat website-ul competitiei MAREA VOLUNTARIADA.ro,site care a inclus 10 optiuni de voluntariat predefinite cu punctaje fixe si suplimentare-daca mai multi tineri erau mobilizati,daca exista un numar de X donatori etc. Oportunitatile au inclus: citit povesti copiilor, vopsit spatii scolare/spitalicesti, redecorare unitati primire copii, ore altfel de IT, colecta de rechizite, plantare si ecologizare, etc.Fiecare echipa de voluntari a primit cate 1 KIT specific actiunilor.De ex., pentru plantare au primit copaci,pentru citit povesti,carti de citit,ecologizare,saci si manusi etc. Competitia a avut loc intr-o singura luna,timp in care echipele au putut realiza si repeta actiunile propuse.In paralel,actiunile lor au putut fi votate de public.Dupa competitie au fost organizate 5 mini gale de premiere a celor mai harnici voluntari,5 expozitii publice de imagini cu reusitele lor si 1 intalnire follow-up pentru stablirea noii competitii din 2018.

| Rezultatele proiectului
    Ce au in comun Panciu, comuna Tanasoaia, comuna Vulturu, Beresti, Targu Ocna si Adjud? O populatie intre 2337 si 14.670 cetateni, insa fara ONG-uri locale active in domeniul voluntariatului si evident, fara stagii de voluntariat, dincolo de ceea ce ofera liceele locale. MAREA VOLUNTARIADA, prin echipele locale de liceeni si tineri, a ajuns in aceste localitati si le-a crescut accesul elevilor si tinerilor locali la diferite oportunitati de voluntariat, contributia lor contand pentru cei ajutati/asistati, dar si pentru judet, la nivel de puncte castigate. Impactul pe termen scurt a fost cresterea apetitului tinerilor si elevilor din comunitati mici pentru voluntariat si implicarea in comunitate printr-o competitie distractiva si utila pentru beneficiarii ajutati sau asistati. Pe termen mediu si lung, tinerii si elevii din aceste comunitati si orasele mai mari raman in legatura cu cele 5 cluburi locale de voluntariat dezvoltate care continua actiunile din judet. Efectele imediate au fost grupurile si paginile de Facebook realizate de echipe pentru cluburi, ocazie pentru alti si alti tineri si elevi sa intre in contact cu oportunitatile de voluntariat puse la dispozitia acestora. Mai mult decat atat, impactul indirect al proiectului a fost promovarea reusitelor tinerilor si elevilor voluntari atat prin expozitiile publice de imagini din cadrul actiunilor lor, cat si prin posibilitatea votarii de catre public a actiunilor de voluntariat intreprinse. Asadar, MAREA VOLUNTARIADA A LICEENILOR, un altfel de voluntariat, distractiv, util si competitional pentru liceeni si tineri!

| Bugetul
    39852

| Parteneri
    Ministerul Tineretului si Sportului in calitate de finantator

| Website proiect
    https://mareavoluntariada.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes