Participanti & Proiecte
NEpierdute
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Sectiune: Educație și Învățământ |
România se confruntă cu o îmbătrânire accelerată. Peste 10.000 de apeluri au fost primite anul trecut la Telefonul Varstnicului, singura linie telefonică națională gratuită dedicată seniorilor. Dar datele din 2024 evidențiază nu doar singurătatea, dificultățile financiare și medicale cu care se confruntă vârstnicii, ci și dorința de a rămâne activi și implicați în viața socială. NEpierdute e promisiunea noastră că păstrăm bine, într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o anumită vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Și le scoatem de acolo în fiecare săptămână, în activități care să ne reamintească că încă mai avem multe de trăit și multe de dăruit.
| Scopul proiectului
Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri. Printr-un program săptămânal diversificat, care are ca obiective specifice îmbunătățirea sănătății fizice și mintale, stimularea activității intelectuale, reducerea izolării sociale, promovarea unui stil de viață activ și crearea unui sentiment de apartenență și de implicare, contribuim direct la îmbunătățirea calității vieții pentru senioare și împuternicirea lor pentru a redeveni părți implicate activ în comunitate.



| Acoperire
Bucuresti, Bacău
| Rezumat
Îmbătrânirea ne fură multe. Somnul. Sănătatea. Siguranța. Sensul zilei. Starea de bine… Oare câte dintre lucrurile pierdute le putem recupera? Pe câte le putem face NEpierdute? Proiectul nostru are ca scop incluziunea socială a persoanelor peste 60-65 de ani, aflate în situații vulnerabile financiar și social, cărora le oferim oportunități de socializare, învățare și activitate fizică, pentru a le menține active și implicate în comunitate. Astfel, în 2024 am petrecut la Centrul Comunitar Zi de BINE peste 513 ore în 324 de ateliere, la care au participat 3.000 de senioare, fie că vorbim de kinetoterapie sau dansuri, seri de poezie sau ore de engleză, mărgelit, pictură sau croșetat și multe altele. Cu un grup restrâns am avut ocazia să plecăm și în prima lor aventură singure departe de casă, mai exact în prima lor tabără. Totodată, în primăvară și în iarnă am organizat două caravane medicale, una la București și cealaltă în județul Bacău, la bunici izolați unde am ajuns cu alimente, lemne de foc și coșari profesioniști care să le curețe sobele, alături de Asociația SufletEȘTI și Asociația Sanovan. Am demonstrat că solidaritatea poate uni generații și orașe, printr-o colaborare remarcabilă între comunitatea de seniori de la Centrul Comunitar Zi de BINE din București și bunicii din Onești. Au fost câteva zile dedicate și consultațiilor medicale, 60 de bătrâni beneficiind de examinări detaliate care au inclus medicină internă, cardiologie, pneumologie și explorări funcționale, precum electrocardiograme și ecografii. În total, proiectul a ajuns în 15 localități din județul Bacău, în zone profund afectate de sărăcia extremă, unde astfel de intervenții țintite pot salva vieți.
| Date beneficiari direcţi
3.000 de senioare ne-au trecut pragul în 2024, la Centrul Comunitar Zi de BINE, la peste 324 de ateliere, pe care le-am organizat pentru ele.
| Activitati
CURSURI DE ENGLEZĂ. Pentru că - „Nu ne permitem să plătim pentru ele, dar tre s-o învățăm. Vreau să fiu și eu în pas cu lumea.”
ATELIERE DE LUCRU MANUAL ȘI PICTURĂ. Pentru că - „Mi-am luat o mașină de cusut când m-am pensionat, și mi-am făcut doar 2 fețe de pernă la ea. Vreau să-mi pot scurta un pantalon, să-mi fac lenjerie de pat și multe altele...!”
IEȘIRI ÎN AER LIBER ȘI EXCURSII. Pentru că - „Mă bucur de orice, de o frunză, de un nor. Când ești tânăr nu prea le observi.”
MIȘCARE. KINETOTERAPIE, YOGA, DANS. Pentru că - „Doamne, cum mă simt când plec de la voi... Fac orice, dar ora asta n-o ratez în nicio săptămână!”
CONTROALE MEDICALE. Pentru că - „Am 2 vecini peste 70 de ani, care sunt mișto tare, oameni învățați. Dar nu mai ajungi ușor la ei, nu prea ies din casă.”
SERI DE POEZIE ȘI DE ÎNREGISTRAT POVEȘTI. Pentru că... de ce nu? :) Doamnele iubesc să recite și să povestească din viața și copilăria lor.
JOACĂ ȘI JOCURI DE MEMORIE. Pentru că - „Fiecare creier e unic. Și prin fiecare joc ne menținem acest mușchi viu. Chiar și prin simplul fapt că suntem azi aici.”
Cu astfel de activități ne umplem săptămânile la Centrul Comunitar Zi de Bine, din București. Apoi mai sunt petrecerile de ocazii speciale, mersul la teatru și în tururi ghidate, corul de colinde de Crăciun, heirupul de croșetat din noiembrie-decembrie pentru bunicii din Onești și încă multe altele pe care abia acum prindem curaj să le spunem și să le facem. După o viață întreagă…
| Rezultatele proiectului
„Cu 10 ani în urmă am încercat să învăț engleza de una singură. După niște CD-uri pe care le ascultam zi de zi.. Până când am mers la fiul meu în Luxemburg, unde se vorbea doar în franceză și s-a dus învățatul meu. Și dacă tot am auzit de la alte senioare că aici se face și engleză, mi-am pus de gând s-o iau de la capăt. Trebuie să-mi pun mintea să facă ceva. De când zic că mă reapuc…”, povestește doamna Paula.
Gata, s-a reapucat! De a prinde înțelesul cuvintelor uzuale cu-n ajutor de nădejde – profa noastră, Alexandra Axinte. Chiar de vremea e rece și posomorâtă, chiar de n-a prins tramvaiul și a luat-o pe jos, chiar de… motive pot fi multe. Doamna Dorina, de exemplu, vine tocmai din cartierul Roșu, departe de oraș. Dar, de fapt, ea e venită de și mai departe. E venită de la Tulcea din pandemie și nu are prietene în București. Așa că abia așteaptă zilele de la Centru. „Bătrânii intră mai ușor în depresie”, ne zice și se bucură tare de proiectul nostru pentru seniori și de toate activitățile pe care le-am pregătit pentru ei.
Mereu ne spun că oricâte centre s-ar deschide prin sectoarele Bucureștiului, nu-i nicăieri ca la Centrul Comunitar Zi de BINE. „E locu’ cumva… nu știu cum să explic”. Deși au venit singure, împinse de copii sau bunici care au auzit de noi pe Facebook, aici s-au regăsit multe din aceleași zone, care împărtășesc aceleași amintiri și copilării, același fel de a face lucrurile, de a le simți. Iar legătura dintre ele a crescut zi de zi. Acum, niciuna dintre ele nu mai e cum a fost când a venit prima oară. Singură și timorată.
| Parteneri
Parteneri financiari – Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România, Leroy Merlin. Asociația SufletEȘTI – pentru campania din Bacău. Asociația Sanovan Servicii Medicale – pentru caravanele medicale
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor noștri strategici. Credem în colaborare mai mult decât în competiție și am lucrat cu mai bine de 30 de ONG-uri din toată țara pentru că atunci când ne punem resursele laolată putem să ajutăm mai mult și mai sustenabil.
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/nepierdute/