close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Părinți Eficienți, Copii Fericiți



| Organizator:
    Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    La baza programului este un studiu dezvoltat de Ursus Breweries, în parteneriat cu Demos Marea Britanie și Institutul de Politici Publice, despre stilurile parentale şi influența lor în dezvoltarea copilului. Rezultatele au arătat o legătură între părinții autoritari și o mai mare probabilitate de întâmpinare a unor probleme precum consumul de alcool de către copii.

Consumul de alcool a continuat şi continuă să fie o prioritate şi pentru Uniunea Europeană. În 2020 s-a încheiat „Planul european de acțiune pentru reducerea consumului dăunător de alcool 2012-2020” care privea o serie de strategii de reducere a consumului excesiv de alcool. Subiectele dezbătute în cadrul atelierelor au fost propuse de participanții de la edițiile anterioare ale proiectului. De altfel, am constatat o nevoie mai mare de formare în mediul rural sau orașele mici


| Scopul proiectului
    Obiectivul a fost de a aduna peste 400 de părinți şi 100 de profesioniști educaţionali în atelierele online, cu scopul de a preveni consumul de alcool în rândul tinerilor, de a preveni violenţa în familie, dar şi de a îmbunătății relațiile familiale. Din cauza pandemiei, mulți părinți au fost izolați fizic, stresul și grijile au afectat echilibrul emoțional al familiilor, iar părinții s-au confruntat mult mai acut și direct cu diverse probleme ale adolescenților, fără să aibă suport, un punct de sprijin sau parte de consiliere.

Părinți Eficienți, Copii Fericiți Părinți Eficienți, Copii Fericiți Părinți Eficienți, Copii Fericiți

| Aria geografica
    București, , Brașov, Buzău, Sălaj, Vaslui, Dâmbovița, Satu-Mare, Timiș, Ilfov, Bacău, Galați, Iași, Suceava, Gorj

| Rezumat
    Scopul principal al proiectului a fost susținerea educației parentale cu scopul de a preveni violența și consumul excesiv de alcool la adolescenți. Aflat la a treia ediţie, proiectul a constat în organizarea unor ateliere educaţionale pentru părinţi şi a unor ateliere de formare pentru profesioniştii din sistemul educaţional (eg. profesori, psihologi şcolari, asistenţi sociali etc.). Acestea au fost susţinute de traineri acreditaţi, profesionişti cu expertiză în psihologie, psihoterapie, psihiatrie, sociologie.

Dincolo de prevenirea violenței, a consumului excesiv de alcool în familie și a prevenirii consumului de alcool în rândul adolescenți, am încercat să ne concentrăm atenția și pe alte aspecte importante în creșterea copiilor. Astfel, am adresat o problemă care s-a acutizat odată cu debutul pandemiei: sănătatea emoțională în cadrul familiilor.

Nevoile specifice ale beneficiarilor au fost identificate pe baza feedback-ului participanţilor din ediţiile anterioare. Părinţii şi profesioniştii din educaţie sunt cei care fac propunerile cu teme de interes, astfel încât să ne asigurăm că subiectele dezbătute sunt în linie cu nevoile lor.

Peste 1400 de părinți și profesioniști educaționali din peste 13 județe din România (eg. Vaslui, Satu Mare, Buzău, Brașov, Sălaj, Dâmbovița, Timiș, București, Bacău, Galați, Iași, Suceava, Gorj) au participat la atelierele online.

Mai mult, pentru ca mesajele noastre de prevenție să ajungă la un număr cât mai mare de persoane, am încheiat un parteneriat cu Itsy Bitsy FM, un radio dedicat părinților. De asemenea, am derulat o comunicare constantă pe pagina de Facebook ”Părinți Eficienți, Copii Fericiți”, unde am sprijinit comunitatea online cu sfaturi, articole, materiale video de educație parentală.


| Date beneficiari direcţi
    Rezultatele au depăşit aşteptările. Peste 700 de părinţi şi asistenţi maternali şi peste 700 de profesori din învățământul gimnazial și liceal, reprezentanți ai DGASPC (asistenți sociali, consilieri, psihologi), persoane din cadrul ONG-urilor care lucrează cu părinții de adolescenți sau cu adolescenții, mediatori școlari, psihologi s.a.

| Date beneficiari
    Mesajele paginii ”Părinți eficienți, copii fericiți” au ajuns la peste 750.000 de persoane, iar reach-ul materialelor video de la Itsy Bitsy postate pe canalele de social media ale radioului și pe canalele Ursus Breweries a fost de 350.000.

| Activitati
    Programul ”Părinți eficienți, copii fericiți” a avut trei mari direcții de acţiune:
A)Am desfășurat ateliere de formare online pentru părinţi şi profesionişti. Am abordat 5 preocupări ale beneficiarilor:
1. Bullyingul în rândul adolescenților
2. Comunicarea eficientă cu adolescenții
3. Gestionarea emoțiilor și stresului în relația cu adolescenții
4. Dependența de substanțe la adolescenți
5. Reziliența la adolescenți
În cadrul fiecăruia dintre aceste ateliere au fost abordate și teme legate de prevenirea violenței și a consumului dăunător de alcool.

B) Pagina de Facebook ”Părinți Eficienți, Copii Fericiți” a avut rol de platformă educațională. Am publicat informații utile, care să îmbunătățească relațiile dintre adulți și copii, să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestora, atât mintală cât și fizică, și, mai ales, să prevină dezvoltarea unor vicii și comportamente negative.
C) Am încheiat un parteneriat cu Itsy Bitsy FM, un radio dedicat părinților. Am realizat 4 intervenții în cadrul emisiunilor ”Trăiește sănătos cu Simona” și a matinalului Happy Music. Daniela Boșca, director FONPC, psiholog specializat în psihologia copilului și expert în drepturile copilului a vorbit despre bullying, tensiunile familiale în contextul pandemiei, dar și despre consumul de alcool în rândul tinerilor. Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs Ursus Breweries, a atins subiecte precum consumul de alcool în rândul adolescenților, influența stilurilor parentale ș.a.


| Rezultatele proiectului
    Peste 1400 de părinţi şi profesori participanţi la atelierele online au primit informaţii despre comunicarea eficientă cu adolescenții, bullying, gestionarea emoțiilor și stresului în relația cu adolescenții, dependența de substanțe, reziliență.

La finalul atelierelor, participanţii au completat un chestionar de evaluare pentru a ne asigura că mesajele noastre au fost percepute în mod corect. O parte din testimonialele şi informaţiile pe care participanţii le-au asimilat se regăsesc în documentele anexate înscrierii.

Participanţii au cerut suporturi de curs și materiale suplimentare pentru a aprofunda temele sau a-și continua dezvoltarea abilităților parentale. O parte din profesioniştii din educaţie şi-au propus organizarea de ateliere pentru părinții în școlile lor. Au conștientizat că părinții reprezintă cheia în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, respectiv a adolescenților, iar ei trebuie să colaboreze mult mai mult cu aceștia.

Părinții au avut ocazia să interacționeze între ei şi să descopere noi metode de lucru cu adolescenții. Uneori au creat o adevărată comunitate, un grup de suport pentru cei care se confruntă cu probleme ale adolescenților. Au fost părinți care au dat sesiunii de întrebări și răspunsuri chiar un sens terapeutic.

”Mi-a plăcut în mod deosebit expunerea stilurilor parentale. Am reușit astfel să îmi dau seama unde greșesc și cum aș putea să procedez altfel pe viitor” (B. Dorina)

”Activitățile au fost pe măsura așteptărilor. Am învățat cum să gestionez mai bine relația părinte - copil. Formatorii au răspuns tuturor nelămuririlor mele.” (Oana M.)


| Bugetul
    49800

| Parteneri
    Ursus Breweries

| Website proiect
    www.facebook.com/parinteeficient





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes