close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



De-a Arhitectura - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit



| Organizator:
    Asociatia De-a Arhitectura
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In ultimii ani au existat initiative de ridicare a culturii urbane la nivel de cultura generala, atat pentru publicul tanar, cat si pentru cel matur - cursuri organizate de asociatii profesionale si predate elevilor, expozitii, evenimente de profil si nu numai. Pe de alta parte, in contextul European se observa un interes crescut pentru patrimoniu, dezvoltare sustenabila si cultura urbana, prin efortul de a aduce in atentia publicului local valorile generale ale patrimoniului comun european si ale oportunitatilor culturale contemporane.
Implicarea societatii civile si participarea in viata comunitatii din care facem parte presupune atat deschidere din partea autoritatilor cat si capacitate crescuta de intelegere prin educatie si deprindere, din partea locuitorilor, de a participa in luarea deciziilor pentru orasul lor.


| Scopul programului
    Promovarea in mediul scolar a ideii de mediu construit de calitate ca responsabilitate civica, pentru cresterea gradului de implicare a viitorilor cetateni in procesele de planificare si proiectare;
Principalele obiective:Introducerea in curricula scolara a educatiei de arhitectura si mediu construit, aplicata prin metode neconventionale care includ observarea si analiza directa; Aplicarea notiunilor dobandite intr-un proces creativ, comunicarea si asumarea rezutatelor muncii lor; Pregatirea continua a profesionistilor din domeniu pentru o mai mare disponibilitate de comunicare cu societatea


De-a Arhitectura - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit De-a Arhitectura - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit De-a Arhitectura - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit

| Aria geografica
    Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Giroc, Iasi, Constanta,Cluj, Craiova, Navodari, Reghin, Motca, Otopeni, Pascani, Sf Gheorge, Sibiu, Timisoara, Targu Mures,

| Rezumat
    In curricula educationala subiecte precum arhitectura, urbanism, sustenabilitate, patrimoniu, design sunt foarte putin prezente. Totodata in sociatate in ultimii ani s-au produs schimbari importante in cea ce priveste mediul construit, mare parte dintre ele fiind cauzate de lipsa de intelegere, cunoastere si atitudine fata de el. Ca experti in domeniu, membrii echipei de program, consideram ca schimbarea paradigmei culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale nu se poate face decat pornind de la educatia si cultura copiilor, ca viitori cetateni si formatori indirecti de opinie ai parintilor lor. Deschiderea interesului catre aceste noi domenii de cunoastere pentru copii este esential. Proiectele derulate pana in prezent au fost primite cu interes si au fost foarte populare. La baza strategiei de implemantare a programului au stat principiile de nondiscriminare, accesibilitate, eficienta si sustenabilitate.
De 2 ani si jumatate de activitate si 1 an de cand este infiintata asociatia, programul a ajuns pana in prezent la 3000 de copii si familiile lor prin proiectele derulate de catre asociatie: cursul optional pentru clasele III si IV, conferintele pentru scolari, atelierele si jocurile urbane organizate pentru elevi. Targetul pentru anul scolar 2014-2015- in proiect sa fie inscrise maxim de 100 clase, la nivel national a fost atins. Pentru urmatorul an avem o crestere de 166% la nivelul claselor inscrise si o crestere de 220% pentru arhitectii de la 7 la 23 orase (2014/2015).


| Date beneficiari
    Publicul direct vizat de program este reprezentat de copii si tineri, cu varste intre 4 si 14 ani, si care urmeaza cursurile unei gradinite sau scoli primare. Estimati la un numar de 3000 de copii, ei reprezinta publicul prezent, activ si implicat in mod direct in proiecte - ateliere, cursuri, conferinte.
Un alt tip de beneficiari sunt parintii care doresc sa isi educe copiii in spiritul respectului fata de mosternirea arhitecturala si urbana, al culturii si al experientelor complexe de invatare.
Membrii echipei de proiect sunt o alta categorie de beneficiari directi: membrii Asociatiei De-a Arhitectura (16 pers.) alaturi de parteneri si voluntarii- Arhitecti si studenti la arhitectura implicati in implementarea proiectului numarul lor ajungand la peste 200 de persoane, cu varste cuprinse intre 23 si 60 de ani


| Rezultatele programului
    Elevii participanti la program devolta noi deprinderi, isi insusesc concepte noi si complexe precum patrimoniu, spatiu construit, spatiu public, isi dezvolta personalitatea si increderea de sine. Copii dobandesc o mai buna intelegere a mediului in care traiesc o baza pentru construirea unei culturi arhitecturale si urbane, inteleg a principiile sustenabilitatii urbane si isi cultiva simtul civic ,; se apropie si se resposabilizeaza fata de mediul construit si cel natural.
Programul cultural DE-A ARHITECTURA deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit a creat un precedent in educatia formala – sunt multe initiative care incearca sa aduca artele catre copii, dar in general se evita birocratia pe care o impune corelarea cu sistemul de invatamant. Optionalul De-a Arhitectura in Orasul Meu, aflat in curs de acreditare de catre Ministerul Educatiei este un prim pas in procesul cresterii calitatii invatamantului. Astfel de cursuri optionale implementate in curricula nationala pot aduce un atat de necesar aport de inovatie si dinamism unui sistem destul de rigid, cu o rezistenta mare la schimbari.
Desi legislatia ofera o marja de manevra suficienta apentru inserarea unor discipline bazate pe interdisciplinaritate si invatare prin proiect, nu sunt multe initiative care reusesc sa treaca de aceste rezistente. Desi nu si-a propus initial, De-a Arhitectura functioneaza ca o platforma de comunicare intre profesionistii din domeniile mediului construit si din cele ale educatiei, si ca o resursa de informatii pentru publicul interesat de subiect.


| Bugetul programului (in RON)
    332503

| Parteneri
    Parteneri institutionali din zona breslei arhitectilor: OAR Bucuresti si filiala Sibiu-Valcea Uniunea Arhitectilor din Romania si filiala judeteana Sibiu; Parteneri institutionali: Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti Inspectoratul Scolar Judetean Constanta Finantatori (acronim): Ytong, Holcim, Goodyear, Infinit edu, Ambient, Pazo, Fundatia Acvatot; Parteneri care au gazduit activitati pentru copii ale de-a arhitectura: HERITAS, Romanian Design Week, AstA Cluj – Asociatia Studentilor Arhitecti, Biblioteca Centrala Universitara Carol I Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Teatrul GONG Sibiu; SCOLI: Arad: L.DE ARTA Sabin Dragoi, Sc. G. nr. 21, Colegiul National ELENA GHIBA BIRTA, Brasov: L. Andrei MURESANU,Bucuresti: Sc. Gimnaziala Nr. 129,Sc. Primara Step By Step,Sc. nr.51,Sc. Gimnaziala “Mircea Santimbreanu” (139), Sc. Germana Hermann Oberth,L. Miguel De Cervantes,Sc. Gimnaziala nr. 23 ” Sf. Silvestru”,L. Ioan Petrus, Otopeni,L.Teoretic Jean Monnet,L. Greco-Catolic “Timotei Cipariu”,Sc. Europeana Buc.,Sc. Montessori Buc.,Cambridge Sch. of Bucharest, Cluj :Colegiul George COSBUC,Sc. Generala Emil RACOVITA,Reghin: Scoala GERMANA, Sf. Gheorghe: Scoala NICOLAE COLAN, Colegiul Mihai Viteazu,Sibiu: Sc. Generala nr. 4, Sc. Gen. nr. 18, Sc. Gen. nr. 2, Scoala Gen. nr. 5, Colegiul Pedagogic, Liceul Onisifor Ghibu,Timisoara: Sc. Gen. nr. 19,Sc. Gen. nr. 30,L. Jean Luis Calderon,COLEGIUL DE ARTA,Sc. Gen. nr. 25, L.Grigore Moisil, L. SHAKESPEARE,L. BARTOK BELA,

| Website-ul programului
    www.de-a-arhitectura.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes