close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Calendarul Stiintific



| Organizator:
    Asociatia Secular-Umanista din Romania
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Conform TIMSS 2007 International Science Report, elevii romani de clasa a 8a au rezultate sub medie la testele internationale. In plus, se observa o lipsa de interes a tinerilor fata de stiinta, cauzata partial si de faptul ca adesea stiinta nu este prezentata intr-un mod atractiv.

| Scopul proiectului
    Prin publicarea CS dorim sa oferim posibilitatea realizarii unui prim contact prietenos al tinerilor cu stiinta si sa-i incurajam sa inteleaga importanta acesteia in viata lor de zi cu zi. Obiectivele: calendarul sa ajunga in cat mai multe sali de clasa si laboratoare din Romania, sa devina un brand reprezentativ pentru popularizarea stiintei.

Calendarul Stiintific Calendarul Stiintific Calendarul Stiintific

| Aria geografica
    Proiect national

| Rezumat
    Calendarul Stiintific (CS) este un proiect anual, cu acoperire nationala, derulat de ASUR incepand cu 2010. CS a fost gandit ca un proiect de raspandire a informatiilor despre micile si marile descoperiri stiintifice care ne-au schimbat viata. Calendarul se adreseaza oamenilor interesati de cunoastere, fiind editat anual si distribuit gratuit de ASUR. In 2012, ASUR a distribuit 5000 de exemplare ale CS 2013, dintre care peste 1500 au mers la școli si licee din Romania si mai mai mult de jumatate au fost distribuite in cadrul Targului de Carte Gaudeamus.
Conform raportului TIMSS 2007 International Science Report, elevii romani de clasa a 8a au rezultate sub medie la testele internationale. Prin publicarea CS dorim sa oferim posibilitatea realizarii unui prim contact prietenos al tinerilor cu stiinta si sa-i incurajam sa inteleaga importanta acesteia in viata lor de zi cu zi. Obiectivele proiectului sunt ca CS sa ajunga in cat mai multe sali de clasa si laboratoare din Romania si sa devina un brand reprezentativ pentru popularizarea stiintei.
Anual, lucrul la CS incepe in luna iunie, cu actualizarea informatiilor din stiinta. In septembrie se face selectia informatiilor ce urmeaza sa intre in versiunea de print, iar in octombrie se realizeaza designul si se executa imprimarea a cateva mii de exemplare. Calendarul este lansat oficial in luna noiembrie, in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, unde sunt distribuite primele exemplare. In decembrie, ASUR expediaza calendare catre scoli si licee din toata tara, dar si catre membrii asociatiei din tara (care distribuie calendare la nivel local). Tot atunci calendarul este uploadat pe pe site, putand fi downloadat gratuit si imprimat de doritori. Bugetul pe anul 2012 a fost de 7000lei, iar echipa a avut 12 oameni


| Date beneficiari
    La colectarea si selectarea informatiilor au contribuit tineri din mai multe orase romanesti, interesati de descoperirile stiintifice. Am dorit astfel sa implicam o parte din beneficiari in realizarea proiectului. De asemenea, incurajam elevii si studentii care primesc calendarele sa ne trimita propuneri despre ce oameni si evenimente considera ei ca ar merita mentionate in anii viitori.

| Rezultatele proiectului
    De la an la an am vazut o crestere a interesului profesorilor, parintilor si mai ales al elevilor pentru calendar. In 2010, cand am lansat prima editie a Calendarului, lumea era reticienta si ne loveam de refuzuri inclusiv din partea profesorilor, care credeau ca le oferim un caledar religios sau al unei secte obscure. Reactiile pozitive au venit din mediul online, unde am fost fost placuti impresionati de mailuri de la elevi care gasisera calendarul online si ne multumeau pentru publicare. La lansarea celei de-a doua editii CS deja am observat o schimbare de atitudine, in sensul ca am fost contactati de parinti si profesori care stiau de calendar de la copii si ne intrebau cum pot obtine unul. In 2011 am avut si o colaborare cu revista National Geographic, care a disctribuit aproape 10.000 de exemplare ale calendarului impreuna cu numarul din octombrie al revistei. La inceputul anului 2012 deja am inceput sa primim primele propuneri pe mail, de la elevi care doreau sa includem in calendar si alte informatii, dar si propuneri referitoare la design. Toate sugestiile au mers catre echipa care s-a ocupat de realizarea CS 2013 si au fost puse in aplicare. Prin umare, CS 2013 a devenit cel mai popular calendar din cele lansate pana acum, fiind apreciat atat de elevi si studenti, cat si de parinti, bunici si profesori.

| Argument
    Calendarul Stiintific este singurul proiect de acest fel din Romania. Formatul calendarului a fost gandit pentru a putea fi integrat atat in salile de clasa si laboratoarele scolare, cat si in camerele elevilor si studentilor. De asemenea, informatiile despre marile si micile descoperiri stiintifice au fost alternate cu date despre oamenii de stiinta, care sa induca ideea ca poti aparea pe un poster si poti fi cool chiar daca nu esti actor sau cantaret, ci esti fizian, chimist, matematician, astronom, biolog, inventator, cercetator etc.

| Bugetul proiectului (in RON)
    9500

| Parteneri
    In 2012 ASUR nu a avut parteneri in realizarea proiectului.

| Website-ul proiectului
    Websiteul este in lucru, insa se poate descarca de pe el versiunea 2013 a calendarului, de aici http://calendarstiintific.ro/CalendarStiintific2013.pdf





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes