close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



"Biblioteca pentru scoala mea"



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Prin intermediul unui alt proiect derulat de fundatia noastra, 'Burse de studiu pentru elevii din mediul rural" care anul acesta a ajuns la cea de a 9-a editie, am intrat in legatura cu numerosi elevi si profesori din mediul rural. De la ei am aflat despre lipsa masiva de carti din bibliotecile scolare dar si de dorinta elevilor de a citi de a lectura carti noi atractive.
Apoi, un profesor de limba romana ne-a relatat ca a reusit sa faca rost de 10-12 carti noi din care si-a facut o mica biblioteca de clasa, carti pentru care copii, elevii ei stau la rand sa le citeasca. Asa am ajuns la ideea acestui proiect 'Biblioteca pentru scoala mea" proiect pilot in anul 2023 si continuat si in 2024.


| Scopul proiectului
    Scopul organizării acestui proiect este promovarea lecturii în rândul elevilor şcolilor gimnaziale din mediul rural, prin punerea la dispoziţie a unui fond de carte cuprinzând teme şi titluri adecvate vârstei.
Obiective :
- cultivarea gustului pentru lectură;
- îmbogăţirea şi activizarea vocabularului, dezvoltarea capacităţii de exprimare;
- consolidarea educației lingvistice și literare;
- formarea și stimularea gândirii critice autonome;
- încurajarea exprimării libere a impresiilor, sentimentelor
- cresterea numarului de cititori
- imbogatirea fondului de carte al bibliotecilor


"Biblioteca pentru scoala mea" "Biblioteca pentru scoala mea" "Biblioteca pentru scoala mea"

| Acoperire
    14 judete: Arges, Buzau, Braila, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui si Vrancea

| Rezumat
    Scopul organizarii acestui proiect a fost promovarea lecturii in randul elevilor scolilor gimnaziale din mediul rural, prin punerea la dispozitie a unui fond de carte cuprinzand teme si titluri adecvate varstei. Obiectivele urmarite : pentru elevi - cultivarea gustului pentru lectura, imbogatirea si activizarea vocabularului, dezvoltarea capacitatii de exprimare, consilidarea educatiei lingvistice si literare, formarea si stimularea gandirii critice autonome prin intermediul surselor de cunoastere cuprinse in textele literare si incurajarea exprimarii libere a impresiilor, sentimentelor si trairilor provocate de lectura; pentru scolile participante: cresterea numarului de cititori din randul elevilor; imbogatirea fondului de carte al bibliotecilor scolare rurale. Inscrierea scolilor la acest proiect a fost gratuita prin semnarea documentelor proiectului. Fundatia a expediat cu titlu gratuit fiecarei scoli inscrise in proiect cate un pachet format din 22 de carti dupa care scolile printr-un coordonator au organizat cate un cerc de lectura intern in cadrul caruia copii au citit cartile primite si au realizat prezentari ale acestora, cat mai original si mai creativ, prezentari care ne-au fost transmise. Prezentarile au fost evaluate individual si s-au acordat premii individuale (in valoare totala de 2500 lei) . De asmenea 3 scoli au primit premii (valoare totala de 11.000 lei) sub forma de sponsorizare in material didactic . Premiul surpriza a fost acordat coordonatorului cercului de lectura cu cele mai multe si mai frumoase prezentari.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii directi ai acestui proiect au fost elevii de gimnaziu din mediul rural. In proiect s-au inscris 50 de scoli.
Considerand ca in fiecare scoala rural in gimnaziu sant in jur de aprox. 100 de elevi de gimnaziu - aproximam la un numar de 5000 beneficiarii directi ai acestui proiect.


| Activitati
    Proiectul s-a desfasurat in 3 etape:
Etapa I a - a constat in înscrierea școlilor și expedierea pachetului de cărţi, cu titlu gratuit către şcolile înscrise.
Etapa a II a - a constat in lecturarea volumelor si realizarea prezentărilor de catre elevi in cadrul cercurilor de lectura interne din scoli, urmata de transmiterea prezentarilor lor către Fundația „Rădăcini Grup” de catre profesorii coordonatori ai cercurilor de lectura.
Etapa a III a - a constat in evaluarea tuturor prezentărilor transmise de participanți de catre comisia de jurizare luand in considerare criteriile enuntate anterior, urmata de anunțarea câștigătorilor și premierea celor mai bune performanțe.



| Rezultatele proiectului
    Consideram ca toate obiectivele propuse de noi au fost atinse: pentru scoli imbogatirea fondului de carte al bibliotecilor lor, cresterea numarului de cititori in randul elevilor: iar pentru elevi : cultivarea gustului pentru lectura, imbogatirea si activizarea vocabularului, dezvoltarea capacitatii de exprimare, consolidarea educatiei lingvistice si literare, formarea si stimularea gandirii critice autonome, incurajarea exprimarii libere a impresiilor sentimentelor si trairilor provocate de lectura.
Un alt beneficiu - prin realizarea prezentarilor, liber alese, elevii si-au dezvoltat creativitatea, capacitatea de exprimare prin metode, artistice sau literare, spiritul de echipa prin crearea unor prezentari in grup; nu in ultimul rand si nu mai putin important - timpul petrecut lecturand cartile, realizand prezentarile a fost un timp petrecut departe de telefoane, de tablete, de social media.


| Parteneri
    Fan courier,

| Despre organizator
    Fundatia Radacini Grup a fost infiintata in ianuarie 2011 cu scopul de acordare burse de studiu, suportarea cheltuielilor de scolarizare pentru copii si tinerii cu nevoi speciale care provin din medii sociale defavorizare si pentru tinerii cu capacitatii intelectuale deosebile; acordarea de premii pentru rezultate deosebite obtinute in orice domeniu, acordarea de ajutoare speciale; ajutoare pentru tratamente medicale, programe de ingrijire si intretinere pentru persoanele in varsta etc.


| Website proiect
    Proiectele derulate de noi se gasesc pe site-ul fundatiei https://fundatiaradacini.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes