close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Din Suflet



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Sectiune:
    Programe
| Problema de fond
    Beneficiarii finali ai proiectului vizați au fost cei 250 de copii implicați în ateliere antibullying. Aceștia au provenit din Turda, comuna Petreși și comuna Viișoara - două zone rurale cu oportunități reduse care rar au parte de intervenții antibullying. Aceștia au participat la ateliere organizate de tineri care au urmărit să folosească desenul, mascote de pluși și costume de mascote pentru a combate bullying-ul prin joc de rol. Idea a fost ca animatorii noștri educaționali să exerseze rolurile de victimă, observator și agresor pentru a forma competențe de autoreglare emoționale specifice fiecărui rol: asertivitate, proactivitate și autocontrol. Inovația a constat în abordarea autocontrolului, întrucât, din observațiile noastre, bullying-ul între copii mici are loc mai mult din lipsa abilităților de gestiune a frustrării și a furiei.

| Scopul programului
    Cei mai importanți beneficiari implicați direct pe tot parcursul proiectului au fost chiar cei 15 tineri super-eroi. Ei au beneficiat de sesiuni de formare prin care și-au dezvoltat competențe de facilitare ateliere prin joc, competențe de public speaking și editing pentru campania de social media și un întreg summit organizat cu directori de școli, companii și instituții publice pentru a îi poziționa în comunitate drept tineri resursă. Astfel, aceștia au acumulat experiență profesională într-un domeniu social și și-au manifestat propria voce în fiecare material din campanii.




| Acoperire
    David Șăulean - 22 ani, Oana Bucur - 21 ani

| Rezumat
    Scopul nostru a fost să #CreștemEroi - o echipă de tineri voluntari echipați cu competențele pentru derularea de inițiative civice care să crească siguranța școlară cu următoarele obiective:
(a) Dezvoltarea de abilități de animatori socio-educaționali și organizarea de către eroi a ateliere anti-bullying cu 250 de copii - incluzând minim 2 zone rurale;
(b) Dezvoltarea de abilități de influencer și realizarea unei campanii antibullying care să sensibilizeze 25000 de cetățeni;
(c) Dezvoltarea de relații comunitare cu 100 de factori de decizie care să colaboreze cu echipa de tineri eroi.


| Date beneficiari direcţi
    (a) Au fost dezvoltați 15 activiști antibullying prin joc: Cei 15 tineri din comunitatea locală posedă acum competențe valoroase precum facilitarea de ateliere folosind metode din sfera educației non-formale, dezvoltarea de materiale video pentru creații de tip stories, editarea folosind Canva și Captions a acestora, organizarea de jocuri de rol pe baza metodologiei specifică psihodramei adaptată pentru aceste activități și, mai presus de toate, încrederea și entuziasmul să le pună pe toate în slujba comunității!
(b) Peste 250 de copii din Turda, Viișoara și Petrești posedă acum competențe de autoreglare emoțională. Ei au învățat prin joc de rol cum să își gestioneze frustrarea pentru a nu da curs unor impulsuri regretabile, cum să își gestioneze frica pentru a găsi curajul să ceară suport când au probleme și cum să își gestioneze pasivitatea pentru a oferi suport și a vorbi despre problemele pe care le văd. Comunitatea este astfel mai pregătită să facă față incidentelor de bullying!
(c) Peste 25000 de persoane (reach cumulat din mai multe surse de vizibilitate online) au fost sensibilizați prin intermediul materialelor create de voluntari. Cel mai important - acestea au urmărit să combată mitul toxic al blamării victimei - indicând cât este de nepotrivit în contexte de bullying să relativizăm și să privim acțiuni de jigniri sau chiar violență ca ”joacă între copii”. O comunitate care nu conștientizează pericolul traumatic al acestor experiențe nu are cum să se vindece!
(d) Peste 100 de factori de decizie din educație și instituții publice au acum mult mai multă încredere în tineri. Aceștia nu doar că au văzut potențialul fenomenal pe care îl au tinerii activiști dar și-au și asumat la eveniment angajamentul de a colabora cu ei și a îi sprijini!


| Activitati
    Din suflet s-a derulat în 4 etape principale pe parcursul a 6 luni în modul următor:
(a) Dezvoltarea celor 15 Animatori: Timp de 6 luni s-au derulat constant sesiuni de formare cu cei 15 voluntari protagoniști ai proiectului. Aceștia au învățat bazele de la psiho-dramă pentru a realiza ateliere antibullying prin creativitate și joc de rol, au dezvoltat competențe media pentru a realiza materiale video și au avut sesiuni de discuție, dezbatere și feedback pentru a își rafina constant competențele.
(b) Derularea atelierelor cu 250 de copii: Competențele dezvoltate anterior au ajuns să fie puse în practică într-o serie de ateliere antibullying. Tinerii îmbrăcați în mascote au colindat școli din Turda și 2 zone rurale, creând jocuri care să îi ajute pe copii să își dezvolte competențele emoționale care să contribuie la creșterea gradului de empatie din școli.
(c) Sensibilizarea prin campanie a 25000 de cetățeni: Tinerii s-au folosit de experiența în proiect pentru a crea și o serie de materiale video online. Materialele video au urmărit să combată mituri toxice precum victim blaming din comunitate care exacerbează fenomenul bullyingului.
(d) Crearea de relații comunitare cu 100 de factori de decizie prin #HeroSummit: Pentru a convinge comunitatea de importanța implicării tinerilor activ în amelioarea bullyingului, am reușit să adunăm într-o conferință peste 100 de reprezentanți ai școlilor, instituțiilor publice și mediului de afaceri pentru a ilustra pentru ei competențele dezvoltate de cei 15 voluntari. Aceștia au fost impresionați de impactul pe care îl pot avea o echipă determinată de tineri în comunitate și și-au asumat să investească în ei pentru a putea colabora și după finalizarea proiectului.


| Rezultatele programului
    Bugetul proiectului a fost estimativ de 4000 euro pentru cele 6 luni, obținut ca finanțare din partea Corpului European de Solidaritate. Aplicația a fost depusă de o echipă mai largă de tineri dar a inclus și alte activități. Principalele resurse obținute obținute din aceste fonduri au fost materiale auxiliare necesare la activități, crearea unei platforme unde am centralizat materialele din proiect, mese oferite voluntarilor, logistică la conferință și mese servite, acces la platforme precum Canva și Caption, costume de mascote, materiale de imagine și altele asemenea.


| Parteneri
    Bullyingul, sub diferitele sale forme, este cea mai extinsă, nocivă și persistentă problemă cu care se confruntă copiii și tinerii din România. Conform unor studii realizate de Salvații Copiii, 81% dintre elevi afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, și 1 din 2 elevi au ajuns victime ale unor acte de amenințare, de umilire sau de violență fizică (2024), în creștere față de alte studii realizate de aceeași organizație în trecut (2020 și 2016). Bullyingul, sub diferitele sale forme, este cea mai extinsă, nocivă și persistentă problemă cu care se confruntă copiii și tinerii din România. De prea multe ori se ajunge la o tragedie și în ciuda miilor de intervenții anuale, fenomenul este în continuare în creștere. Noi am identificat și din experiență proprie câteva cauze pentru care intervențiile eșuează: (a) tratează elevii ca pe recipienți pasivi ai unor sesiuni de moralizare, (b) se insistă pe transmiterea de cunoștințe în domeniu când problema stă de fapt în autoreglare emoțională și (c) se abordează foarte teoretic conținuturile în domeniu. Discutând cu reprezentanți ai elevilor am venit cu o soluție inedită: dacă am transforma un grup de tineri în super-eroi și le-am oferi puterea să creeze comunități mai sigure? Așa am creat #dinsuflet - un proiect menit să dezvolte prin puterea educației non-formale tineri mentori care acționează în comunitățile lor folosind creativitatea și jocul ca unelte pentru a crește per total empatia altor copii. Mai mult, am vrut să acționăm acolo unde este cel mai urgent nevoie de ajutor și oportunitățile sunt reduse - de aceea acțiunile acestor eroi au vizat 66% comunități din mediul rural, deplasându-se chiar ei la sate pentru a ajuta în crearea unui ecosistem școlar mai sigur.


| Despre organizator
    Misiunea noastră este simplă și se reduce la două cuvinte: Creștem Eroi! Cine sunt acești eroi? Sunt profesorii care transformă elevii de azi în cetățenii responsabili de mâine, sunt tinerii care luptă să devină cea mai bună versiune a lor, sunt antreprenorii și afaceriștii care creează economia locală, sunt voluntarii dedicați care fac zilnic lumea un loc mai bun, sunt membrii comunității care înfruntă nedreptățile și asigură o lume mai justă pentru toată lumea #FiecareContribuieCumPoate

| Website proiect
    https://www.facebook.com/amos.faptebune/posts/pfbid0Lyb5h8XUPwVHANZsd3W2Jb8vW6mZFkNCNFYYqWNZC4MvrSWvf7hKYnFQGsDizrgnl



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->