close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



#iCARE - program de educatie comunitara pentru sanatatea copiilor si familiilor din medii vulnerabile



| Organizator:
    Fundatia Serviciilor Sociale Bethany
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Pandemia COVID19 a readus in atentia publicului larg o problema majora cu care se confrunta mai bine de 50% din pop țării - precaritatea igienei si a cunostintelor privind educatia pentru sanatate.
Un studiu al INS din 2018 arata ca doar 35.3% din locuitorii din mediul rural au acces la apa prin sistemul public de alimentare cu apa. La nivelul dotarii locuintelor rurale cu baie/dus in interiorul locuintei, numai 49,9% din gospodarii dispun de aceasta facilitate, in timp ce procentul celor care au grup sanitar in interior este de 46%.
O mare parte din copiii din mediul rural, mai ales cei provenind din familii sărace nu au utilizat niciodata o baie dotata. O mare parte dintre acești copii se confrunta cu o igiena precara si aspect neglijent, neingrijit, ceea ce atrage atitudini de respingere si etichetare din partea celor din jur.


| Scopul programului
    Creșterea calitatii vietii copiilor și familiilor vulnerabile din mediul rural prin adoptarea și menținerea unor comportamente și obiceiuri sanatoase, utilizand practici si metode activ-participative de învatare, prin informare, educare si exersare. Liderii locali vor identifica probleme și soluții pentru creșterea sănătății comunitare. Copiii vor identifica nevoi referitoare la igiena si sanatate si vor dezvolta initiative locale bazate pe solutii colaborative.

#iCARE - program de educatie comunitara pentru sanatatea copiilor si familiilor din medii vulnerabile #iCARE - program de educatie comunitara pentru sanatatea copiilor si familiilor din medii vulnerabile #iCARE - program de educatie comunitara pentru sanatatea copiilor si familiilor din medii vulnerabile

| Aria geografica
    20 de localități preponderent rurale din jud. Iași, Vaslui, Botoșani

| Rezumat
    Proiectul #iCARE a răspuns unor nevoi readuse in atentia publicului larg atât de pandemia COVID cât și de alte probleme precum: infrastructura rurala defectuoasa, lipsa conditiilor minimale pentru igiena proprie si a locuintei. Acestea contribuie in mod decisiv la amploarea bolilor cu transmitere virala si a bolilor infectioase in randul copiilor si adultilor, precum si la cresterea nivelului de stigmatizare si a fenomenului de bullying in randul copiilor care nu beneficiaza de conditii optime de ingrijire. Caravana Microduș, conceptul de bază al proiectului, a străbătut județele Iași, Vaslui și Botoșani ajungând în 20 de localități rurale pentru a conștientiza populația vulnerabilă despre igienă, sănătate și rolul acestora în viața copiilor. La propriu, Microdușul este o microutilitară dotată cu 2 cabine de duș, 1 chiuvetă și 1 toaletă. Teatru Fix, partener în proiect, a pus în scenă o abordare inedită, o reprezentanție de teatru croită fix pe nevoile și profilul copiilor din mediul rural utilizând metoda Teatru Forum. 832 de copii din satele Moldovei au trăit experiența unui prim duș și au participat activ la piesa de teatru. Un număr de 332 de părinți au participat la ateliere de educație pentru igienă. Școala de Vară a avut loc în 4 sate și în orașul Târgu Frumos. 145 de copii de nivel primar au participat în mod constant la acestă Școală timp de 2 luni. 50 de lideri comunitari au identificat probleme și soluții legate de sănătatea comunitară la atelierele publice comunitare. 93 de copii din 6 comune au exprimat public în fața autorităților locale problemele de sănătate publică văzute prin ochii copiilor. Materialul educațional intitulat „Sfaturi și jocuri pentru copii sănătoși și fericiți” dezvoltat în proiect a fost oferit unui nr de 500 de copii de nivel primar

| Date beneficiari direcţi
    832 copii preponderent de nivel preșcolar și primar, 332 părinți, 50 lideri comunitari, 93 de elevi de nivel gimnazial

| Date beneficiari
    Nu e cazul

| Activitati
    1.Scoala de Vara adresată unui număr de 145 de copii a abordat 3 teme: igienă nutriție, prevenirea bolilor infecțioase și sport. Metodologia a fost dezvoltată de specialistul în educație non-formală iar cei 13 voluntari au susținut activ cu copiii. 2.Dezvoltare teatru-forum ca metoda activ-participativa de educatie pentru formarea unor comportamente de viata sanatoasa in randul copiilor. Un autor, un regizor și trei actori au realizat cercetarea, scrierea text dramatic, dezvoltare text. 3.Caravana Microdus a presupus două activități – Microduș și Teatru. Fiecare copil a primit un kit de igienă. Copiii intrau fie în cabina de duș, fie utilizau chiuveta pentru spălatul mâinilor sau al dinților. Piesa a presupus implicarea directă a copiilor în situațiile prezentate. Un alt moment al piesei a presupus realizarea activității de spălare corectă pe mâini. 4.Ateliere pentru parinti. 332 de părinți au fost informați despre situații problematice legate de factorii care pot conduce la îmbolnăviri ale copiilor. 5.A fost elaborată cărticica de activități cu titlul „Sfaturi și jocuri pentru copii sănătoși și fericiți” într-un tiraj de 500 de bucăți, 6.Ateliere cu liderii comunitari cu titlul „Educație pentru sănătate în comunitate – un pas mai aproape de sănătatea individuală. 7.Participarea activă a copiilor în identificarea unei probleme de sănătate comunitară (fie de la nivelul școlii, fie de la nivelul comunității din care fac parte), pentru care au elaborat un plan de intervenție.

| Rezultatele programului
    145 copii au participat la„Școala de vară”. Copiii și-au format deprinderi de viață sănătoasă și au exersat continuu scrisul, cititul, socotitul; 832 copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani au participat la piesa de teatru interactivă, au fost implicați activ, învățând și exersând tehnica spălatului pe mâini în timpul piesei. Copiii au primit un kit de igienă. Cei mai mulți dintre ei au declarat că vor schimba modul și frecvența cu care se spălă pe mâini și pe dinți. Sunt copii care au ținut pentru prima dată o periuța de dinți în mână!; 332 de părinți un nivel mediu de educație, au participat la atelierul educațional; au declarat că vor schimba metodele de educare și învățare a copiilor, îi vor îndemna către un stil de viață mai sănătos în care să aibă grijă să facă mișcare, să mănânce cât mai diversificat și natural, să spele alimentele înainte de a le găti. Atelierul cu 50 de lideri formali ai comunităților a creat un context de a identifica împreună problemele și posibile soluții în ceea ce privește sănătatea comunitară. 93 de copii din șase comunități au realizat proiecte de dezvoltare comunitară și de protejare a sănătății oamenilor din comunitatea lor. Această activitate a avut un mare impact asupra lor, întrucât a reprezentat prilejul oportun în care ei să-și dezvolte spiritul civic, să se simtă importanți și valorizați și să conștientizeze că schimbarea poate fi realizată chiar și de către copii. La finalul proiectului am realizat un material educativ pentru copii, cu sfaturi și jocuri despre sănătate ce poate fi replicat și utilizat în activități viitoare.

| Buget
    239680

| Parteneri
    Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix

| Website program
    Nu e cazul





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes