close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Webtectivii



| Organizator:
    Asociația The Da Vinci System
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Beneficiari direcți:

400 de elevi de gimnaziu au participat la ateliere de alfabetizare media și gândire critică, învățând cum să recunoască și să combată dezinformarea și propaganda online, dobândind competențe de media literacy.

15 tineri cu vârste între 10-15 ani au fost implicați activ în dezvoltarea și implementarea „Dosarelor Propagandei” și în realizarea campaniei video de conștientizare a riscurilor dezinformării. Aceștia au învățat abilități de leadership, colaborare și producție media, care le vor stimula dezvoltarea ca lideri ai schimbării în comunitățile lor.

Beneficiari indirecți:

3000 de persoane au fost atinse prin campania de conștientizare. Postările și videoclipurile distribuite au contribuit la educarea publicului larg privind pericolele dezinformării și cum să navigheze în siguranță în mediul online.


| Scopul proiectului
    Tinerii au fost implicați activ în toate etapele proiectului, având un rol deosebit de important în dezvoltarea cazului prezentat prin dosarul dezvoltat cu ajutorul lor, în derularea atelierelor la clasă oferind constant feedback pentru a îmbunătăți activitățile și în cadrul activității de sensibilizare a publicului prin realizarea de materiale de campanie. Pe toată perioada de derulare a proiectului am demarat o serie de sesiuni de consultare cu acestuia pentru ai putea implica activ în demersurile decizionale, pentru a colecta feedback și pentru a adapta proiectul pe nevoile acestora.



| Acoperire
    Andrei - 20 ani, Gabriela 20 ani.


| Rezumat
    Am vizat combaterea dezinformării și propagandei online prin dezvoltarea gândirii critice și alfabetizării digitale a tinerilor. Obiectivele au fost:
Dezvoltarea competențelor tinerilor în gândire critică și alfabetizare digitală, prin organizarea de ateliere pentru 400 de elevi.
Stimularea participării civice a tinerilor prin formarea a 15 tineri detectivi care au realizat videoclipuri educative pentru a combate dezinformarea.
Dezvoltarea unui joc educațional (Dosarele Propagandei) și a unei campanii video, care a ajuns la 3000 de persoane, contribuind la alfabetizarea digitală a comunității.


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul „WebTectivii” a avut un impact semnificativ asupra comunității Urbană Arieș, generând schimbări pozitive pe termen scurt, mediu și lung, atât pentru tinerii implicați, cât și pentru întreaga comunitate. Printre rezultatele proiectului se numără:

1. Dosarele dezvoltate în cadrul proiectului. Prin aceste dosare tineri au putut devenii mici detectivi și să rezolve cazuri de propagandă digitală, identificând componentele de propagandă. Acestea continuă să producă impact oferind acces gratuit tuturor elevilor interesați la un joc educativ menit să-i ajute în parcursul lor de alfabetizare digitală.

2. Peste 400 de elevi din CUA au reușit să își dezvolte competențele necesare pentru a identifica semnele de propagandă digitală și au învățat și ce au de făcut în cazul în care identifică astfel de mesaje.

3. Am dezvoltat un grup de 15 lideri civici dispuși să contribui activ în rezolvarea problemelor axate de propagandă. Acești tineri și-au dezvoltat competențele necesare pentru a ajuta și alți tineri să-și dezvolte competențe de alfabetizare digitală.

4. Peste 3000 de persoane din comunitatea Urbană Arieș au fost sensibilizate prin campania de conștientizare realizată și au înțeles impactul mesajelor de propagandă asupra democrației.

Pe termen mediu, materialele educaționale, precum „Dosarele Propagandei”, vor rămâne disponibile pentru a fi utilizate în continuare în școli și organizații, contribuind la educația continuă a tinerilor. Pe termen lung, proiectul va genera un impact durabil prin platforma „WebTectivii”, un instrument educațional accesibil tuturor celor care doresc să promoveze educația media și gândirea critică, consolidând astfel o generație de tineri mai pregătiți să facă față provocărilor digitale.


| Activitati
    1. Ateliere de alfabetizare media și gândire critică
400 de elevi din școlile din Turda au participat la ateliere interactive, învățând să recunoască dezinformarea și să aplice gândirea critică în analiza surselor de informație. Sesiunile au fost axate pe exemple concrete de mesaje manipulative întâlnite în media și pe rețelele sociale, iar tinerii au învățat cum să verifice informațiile și să diferențieze sursele credibile de cele dubioase.

2. Crearea „Dosarelor Propagandei”
15 tineri au fost implicați în dezvoltarea jocului educațional „Dosarele Propagandei”, în care au investigat articole de presă și site-uri ce promovează informații corecte și dezinformări. Aceste „dosare” conțin studii de caz pentru a ajuta tinerii să recunoască tiparele de manipulare folosite în media. Prin aceste dosare tinerii au deslușit cazuri de manipulare digitală identificând componentele manipulative. Materialele educaționale create au fost folosite în ateliere pentru a învăța și pe alți tineri cum să aplice cunoștințele dobândite, stimulând gândirea critică și implicarea activă în combaterea dezinformării.

3. Campania de conștientizare
Cei 15 tineri implicați au creat o campanie video pentru a educa publicul despre pericolele dezinformării. Prin postări și videoclipuri distribuite pe rețelele sociale, campania a ajuns la peste 3000 de persoane. Aceasta a avut un impact semnificativ, sensibilizând tinerii și adulții asupra importanței gândirii critice și riscurilor asociate răspândirii știrilor false. Tinerii „detectivi” au demonstrat abilități de leadership și producție media, devenind agenți activi în promovarea unui comportament responsabil online.


| Rezultatele proiectului
    Bugetul proiectului a fost de 4815.60 RON și a fost obținut sub formă de finanțare de la Consiliul Județean Cluj. Proiectul a fost depus de către Gabriela și Andrei, gândit și dezvoltat de aceștia împreună. Din acest buget am reușit să achiziționăm serviciile necesare pentru derularea principalelor activități din proiect (servicii educaționale și servicii tehnice - dezvoltare de materiale/pagină web). Suplimentar, am atras prin sponsorizări cofinanțarea în valoare de 10%.

| Parteneri
    În contextul alegerilor din 2024 și al expunerii tinerilor la o creștere semnificativă a propagandei și dezinformării pe rețelele sociale, proiectul „WebTectivii” răspunde nevoii de educație digitală a tinerelor generații. Tinerii din comunitatea Urbană Arieș se află într-un moment de vulnerabilitate, fiind expuși zilnic unor mesaje manipulative, fără a dispune de cunoștințele necesare pentru a se proteja. Lipsa unei educații digitale corecte și a unei alfabetizări media solide îi face vulnerabili în fața influențelor externe care promovează ideologii periculoase și discriminatoare. În plus lipsa de resurse necesare pentru a dezvolta gândirea critică în rândul acestei comunității este un punct de dezavantaj semnificativ pe care am vrut să-l combatem în cadrul proiectului.

Proiectul „WebTectivii” pune accent pe educația digitală, având ca scop să ofere tuturor tinerilor, indiferent de mediul din care provin, instrumentele necesare pentru a înțelege și a combate dezinformarea. Prin organizarea de ateliere interactive, jocuri educaționale non-formale („Dosarele Propagandei”) și o campanie video de conștientizare, tinerii vor învăța cum să diferențieze sursele de informație veridice de cele dubioase, să adopte o gândire critică asupra mesajelor primite online și să aprecieze importanța verificării faptelor.

Aceste activități vor ajuta tinerii nu doar să navigheze în siguranță în mediul digital, dar și să devină cetățeni activi, implicați în promovarea valorilor democratice și a unui climat social incluziv.

Astfel, proiectul „WebTectivii” protejează tinerii de riscurile dezinformării și manipulației, contribuind în același timp la crearea unui echilibru educațional și asigurându-le șanse egale de a înțelege și combate manipulările din mediul online.


| Despre organizator
    Asociația The Da Vinci System este o organizație de tineret din Turda, derulând activități în Turda, Câmpia Turzii și alte 18 sate din împrejurimi, cu scopul de a transforma educația în aventură pentru copii, în special cei cu oportunități reduse. Organizația noastră este condusă de elevi și tineri studenți, lucrăm împreună pentru a construi în aceste zone tot ce ne-ar fi făcut educațional viața noastră mai bună când eram mici.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/EducatieDaVinci/posts/pfbid09AQSr4bfUx6LjAB3bS5XxZmUR85bk8r6KQk7EcHqCTRdCmB6sCLZ6i6sHbVbRswxl



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->