close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



TIFF salveaza Depozitul de Filme



| Organizator:
    Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Vechiul depozit de film de pe strada Maiakovski, din Cluj-Napoca, a fost desfiintat în anul 2004 si de mai bine de 9 ani este lasat in paragina, in ciuda potentialului cultural si turistic. Valorificarea spatiului in sensul destinatiei lui initiale nu mai poate intra in discutie, intrucat activitatea desfasurata de depozit a fost optimizata prin evolutia tehnica si a serviciilor, filmele pe pelicula 35 mm nu mai sunt proiectate aproape nicaieri. O dezvoltare coerenta si sustenabila presupune atribuirea unor elemente de actualitate acestui tip de locatie, dar si pastrarea specificului locului. Clu-Napocal doreste sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021, dar numarul spatiilor destinate evenimentelor cinematografice este extrem de limitat. In plus, Clujul este singurul oras din Transilvania cu traditie in productia de film.

| Scopul proiectului
    Scopul nostru este de a salva si conserva un spatiu de incontestabila valoare și traditie cinematografica pentru a servi mai departe zonei culturale careia i-a fost destinat. Primul obiectiv a fost reamenajarea locatiei. Acest demers a implicat debarasarea gunoiului, a molozului si igienizarea cladirii si a gradinii, defrisarea si amenajarea ei cu alei de acces si locuri de joaca, reconditionarea fatadei, zugravirea cladirii. Un alt obiectiv a fost promovarea spatiului si un proces de transformare si regenerare urbana, tinind cont ca zona in care se afla depozitul este o zona nefolosita.

TIFF salveaza Depozitul de Filme TIFF salveaza Depozitul de Filme TIFF salveaza Depozitul de Filme

| Aria geografica
    Cluj-Napoca, Bucuresti, toata tara

| Rezumat
    Această intervenție a fost posibilă datorită strângerii de fonduri prin campania „TIFF salvează Depozitul de filme”, care a inclus o componentă de crowdfunding, respectiv donații oferite online de clujeni și oameni din întreaga țară prin platforma WeAreHere, în valoare totală de 2.300 de euro, și o donație semnificativă a UniCredit Țiriac Bank, care s-a ridicat la 7.000 de euro. Scopul acestei campanii a fost pregătirea spațiului pentru a găzdui evenimente publice, ca prim pas spre transformarea lui într-un Muzeu al Filmului, în cadrul proiectului „Salvați Marele Ecran”, susținut de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Victoria Film. Intervenția a fost sprijinită de RADEF România Film, care a susținut activitățile campaniei.

| Date beneficiari
    La evenimentul de redeschidere a spatiului din toamna, vecinii de pe strada Maiakovski din Cluj-Napoca au fost printre primii care au sosit. Bucuroase de faptul ca un spatiu din cartierul lor s-a transformat dintr-un loc abandonat intr-unul de intalnire, doamnele au adus clatite si gemuri facute în casa, iar copiii s-au jucat, profitand de spatiul special amenajat pentru ei, și au contribuit prin desenele lor la decorul cladirii. Lor li s-au alaturat pana la finalul zilei alti o mie de clujeni care au descoperit transformarile petrecute in ultimele luni.


| Rezultatele proiectului
    După ani de ruină și neglijare, Depozitul de Filme a devenit un spațiu al culturii, deschis publicului care a contribuit la salvarea și punerea sa în valoare. Rezultatele si impactul pe termen lung vor trebui cuantificate pornind de la starea deplorabila in care se afla locatia si lipsa totala de initiativa in ce priveste gasirea unei solutii de viitor care sa excluda vinzarea sau transformarea locului in business center sau gasirea unei alte folosinte. Pe termen lung, ne propunem să ne adresăm elevilor, cei mai tineri cinefili, prin programe educative, în cursul cărora să-și dezvolte gustul pentru această artă, pe de o parte, iar pe de altă parte, să deprindă minime abilități critice și cunoștințe tehnice în domeniu. Pentru tineri, care prezintă deja o deschidere pentru proiecte de acest fel, vom realiza programe și proiecții care să contribuie la cultura lor cinematografică, iar în cele din urmă, la formarea unui public avizat.

| Bugetul proiectului (in RON)
    44208

| Parteneri
    Asociatia Film si Cultura Urbana, Asociatia Victoria Film, Partener principal: UniCredit Tiriac Bank, Cu sprijinul We Are Here, GAV

| Website-ul proiectului
    http://salvatimareleecran.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes