close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Casa Constructiilor



| Organizator:
    Asociatia Studio Zona
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    In 2012, am inceput dialogul cu locuitorii din aceste parcelari, iar concluzia a fost una singura: din cauza dificultatilor locuirii in Bucuresti in ultimii 100 de ani, multi dintre locuitori nu cunosc istoria cartierelor si nu au un atasament fata de ele. Mai mult, studiile academice sau proiectele publice igonora aceste cartiere, preferand o istorie romantata a unui Bucuresti interbelic bucolic, departe de imaginea reala a capitalei. De asemenea, publicarea de articole de specialitate si carti nu este suficienta, intrucat nu ajunge direct la publicul tinta. Prin urmare, am stabilit ca prioritatea este contactul cu locuitorii prin publicarea de brosuri si distribuirea lor directa in casutele postale ale locuitorilor. Al doilea pas a constat in invitarea acestora la vernisajul expozitiei in vederea formarii unor grupuri civice locale.

| Scopul proiectului
    Scopul principal a fost cresterea informarii locuitorilor asupra istoriei cartierului si asocierea locuitorilor in grupuri civice. Astfel, materiale informative distribuite in cartiere au continut informatii de arhive, fotografii inedite, informatii juridice care ajuta locuitorii la rezolvarea diferitelor probleme legate de regimul de proprietate si despre regimul de protectie si conservare. In plus, am urcat toate informatiile online, pentru a fi accesate de publicul larg interesat, inclusiv arhitectii implicati in renovarea locuintelor.

Casa Constructiilor Casa Constructiilor Casa Constructiilor

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul "Casa Constructiilor" face parte din programul "Parcelari istorice si comunitati de vecinatate", demarat de Studio Zona incepand cu 2015. Proiectul, implementat in 2018 si 2019 a urmarit informarea locuitorilor din parcelarile Vatra Luminoasa si Independentei (din cartierul Cotroceni) asupra valorilor istorice si arhitecturale ale acestor doua proiecte urbane construite intre 1930 si 1949 de catre Casa Constructiilor. Aceasta actiune a constat in editarea si distribuirea de brosuri si pliante informative fiecareia dintre cele 800 de familii ale parcelarilor, organizarea unei expozitii si conceperea unui site pentru publicul larg. In plus, in 2020, Studio Zona va publica si o carte despre istoria acestei institutii. Includerea acestor parcelari in zone construite protejate nu inseamna neaparat si prezervarea valorilor pe care aceste cartiere le contin. In acest context, am ridicat problema delicata a medierii dintre nevoia de conservare a valorilor de patrimoniu si cea de adaptare la cerintele si necesitatile locuirii contemporane, mai ales in conditiile in care legislatia actuala de protectie nu are inca puterea de a asigura un raspuns adecvat acestei probleme. In consecinta, am considerat ca rezultatele unei cercetari academice ar trebui sa se adreseze si locuitorilor din aceste zone. Am reusit prin intermediul acestui proiect sa intram in legatura directa cu locuitorii si să pornim un dialog cu ei, al carui rezultat sa le aduca beneficii directe. Cunoasterea istoriei si a valorilor arhitectural-urbanistice ale cartierului in care traiesc a stimulat sentimentul de apartenenta al locuitorilor si a compensat prin informare si constientizare efectele pe care lacunele legislatiei le au asupra locuirii.

| Date beneficiari
    800 familii din Vatra Luminoasă și parcelarea Independenței, construite de Casa Construcțiilor (aprox 3000 de locuitori)

| Date beneficiari
    Studenții de la arhitectură, istorie, istoria artei si publicul larg, national si international

| Activitati
    Principala modalitate de informare a locuitorilor a fost editarea si distribuirea de brosuri in aceste doua parcelari. Astfel, in parcelarea Vatra Luminoasa au fost distribuite celor 700 de familii cate trei brosuri diferite, in lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2018 cu informatii istorice, fotografii de arhiva, iar in parcelarea Independentei am distribuit cate 100 brosuri si 100 pliante pentru fiecare familie din parcelare. In plus, pe 23 august 2018 am organizat un tur ghidat in Vatra Luminoasa in prezenta a peste 200 de participanti, printre care si fiica arhitectului parcelarii, Sanda Hanciu, stabilita la Paris. In decembrie 2019 am organizat expozitia "Casa Constructiilor" la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, cuprinzand panouri informative, fotogafii rezultate din cercetarea de arhive si am inaugurat un panou de amintiri unde locuitorii au contribuit cu numeroase texte si fotografii din cartier incepand cu anii 1940. Expozitia a fost itinerata pe 23 august 2019 la Casa Storck, in prezenta factorilor de decizie politica si administrativa (viceprimar, consilieri politici locali), iar in decembrie 2019 am urcat informatiile online, pentru a face cunoscuta istoria publicului larg. In 2020, urmeaza o colaborare cu postul ARTE in vederea realizarii unui film documentar despre Vatra Luminoasa, itinerarea expozitiei la Paris, pentru a face cunoscut proiectul la nivele international si publicarea unei carti destinata publicului larg si studentilor arhitecti.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele pot fi usor cuantificate in numeroasele mailuri, telefoane pe care le-am primit de la locuitori (peste 100), in numarul mare de participanti la doua expozitii (2018 si 2019, peste 300), semn ca aceste informatii au ajuns la locuitori si ca acestia au raspuns pozitiv initiativei noastre. Mai mult, in ianuarie 2019, imediat dupa expozitie, a inceput si cristalizarea unui grup civic in Vatra Luminoasa, insa, din pacate, locuitorii nu au inregistat inca initiativa drept ONG. Speram ca aceasta initiativa sa continue pana la formarea unui grup civic. Insa cel mai important aspect este ca fiecare dintre aceste familii are in biblioteca o istorie a parcelarilor pe care o pot consulta pe viitor si ca noile generatii au acces la astfel de informatii recuperate cu greu din interviuri cu cei mai varstinici locuitori, din arhive sau biblioteci. Mai mult, aceste studii servesc indirect si arhitectilor care lucreaza in parcelare la modernizarea caselor, iar acestia sunt informati asupra drepturilor si obligatiilor care decurg din incadrarea acestor parcelari in zonele construite protejate. In ultimul rand, Institutul National a Patrimoniului a inceput clasarea acestor parcelari pe lista monumentelor istorice.

| Bugetul
    80000

| Parteneri
    Asociatia Incotroceni

| Website proiect
    https://asz.ro/proiecte/proiecte-finalizate/casa-constructiilor/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes