close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Târgul De Științe



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Comunitatea noastră se confruntă cu un grav dezinteres în domeniul STEM. Într-un studiu realizat de noi în 2021 pe un eșantion de 313 tineri din zona Arieș, doar 11% doresc să urmeze o carieră STEM. Oportunități de a explora altfel acest domeniu nu există local decât cu costuri foarte mari. Prin Târgul de Științe, am oferit tinerilor rolul de cercetători pentru a-i motiva să își crească interesul pentru biologie, chimie, fizică și matematică, prin ore de mentorat și aplicații practice. Elevii din ciclul gimnazial/ liceal au reușit să vadă aplicabilitatea noțiunilor teoretice pe care le-au acumulat la școală. Proiectul a adus un impact în comunitate din următoarele motive:
(1) Educare informală - Proiectul a reușit să formeze elevii de gimnaziu/ liceu în sfera științelor exacte prin mijloace și jocuri informale precum: reprezentare vizuală, punere în practică a reacțiilor, documentare ș.a. Elevii au reușit să aplice noțiunile teoretice în mod practic în viața de zi cu zi. Spre exemplu: “ lava lamp”, circuit electric, rachetă cu aer comprimat ș.a.m.d.
(2) Elevi autodidacți - Pentru a-și realiza propriile proiecte, elevii de gimnaziu au fost nevoiți să se documenteze, să caute informații și alături de mentori, să creeze experimente interesante conținând elemente științifice și de mediu.
(3) Interacțiune informală - Prin Târgul de Științe, elevi de gimnaziu au interacționat cu elevi de liceu, fiind o interacțiune mai caldă din vârste puțin mai apropiate față de profesorii de la clasă. Comunicare și cooperarea dintre elevi și mentori a fost foarte bună, aceștia întrebând mult mai degajați cu privire la neclaritățile pe care le aveau.


| Scopul proiectului
    Târgul de Științe și-a propus să ajute participanții să își dezvolte abilități experimentale în domeniul științei. Tinerii din Turda și Câmpia Turzii beneficiază prea puțin de oportunități care să le ofere contextul să aplice practic informațiile primite în sistemul educațional, ceea ce le induce o scădere majoră a interesului față de științele STEM. Prin această inițiativă, am oferit participanților un mediu prielnic pentru a le stârni interesul pentru știință, cât și pentru a-și dezvolta meta-competențe de lucru în echipă, comunicare ce le vor fi de folos pe o perioadă lungă de timp.

Târgul De Științe Târgul De Științe Târgul De Științe

| Aria geografica
    Turda

| Rezumat
    Târgul de Științe a arătat elevilor că știința nu este nici banală și nici grea, ci fascinantă pentru a înțelege fenomenele din viața de zi cu zi. Împreună cu 320 de elevi, au fost realizate experimente în fizică, chimie și biologie pentru a le arăta că aceste domenii nu sunt doar niște formule și explicații, ci sunt aplicabile și interesante. Elevii au creat experimente și le-au prezentat pe rețelele sociale, precum și în presă și televiziune locală, cu un impact de aproximativ 42894 de oameni.

| Date beneficiari direcţi
    În ceea ce privește beneficiarii proiectului, ne-am concentrat pe elevii de gimnaziu și liceu din proximitatea orașului Turda, rural și urban. Am abordat problema interesului scăzut pentru științele exacte precum biologia, chimia și fizica și am încurajat elevii să își dezvolte cunoștințe și abilități în aceste domenii. Tinerii de gimanziu au beneficiar de ore de mentorat alături de tineri de liceu, documentându-se și lucrând împreună pentru realizarea experimentelor. Pe lângă tineri, proiectul s-a adresat și cetățenilor. Astfel, în cadrul târgului de 1 iunie, tinerii și-au expus experimentele care au fost vizionate de peste 500 de persoane, care prin această acțiune au reușit să realizeze importanța pentru științele exacte și conștientizarea relevanței acestora în viața de zi cu zi și în carieră.

| Activitati
    Pe parcursul a 4 luni, principalele activități au fost următoarele:
(1) S-au creat 2 ghiduri care au fost folosite pentru lucrul cu elevii și pentru realizarea experimentelor, adaptate nivelului elevilor de gimnaziu. De asemenea, s-a creat rețeaua de colaboratori, folosită pentru a disemina informațiile cu privire la proiect, pentru a recruta beneficiari și pentru a primi sprijin din partea cadrelor didactice specializate în științele ce vor fi folosite pentru realizarea proiectelor (chimie, fizică, matematică, biologie, etc).
(2) Recrutarea participanților, instruirea liceenilor și crearea celor 20 de echipe, fiecare având în componența sa cinci elevi de gimnaziu și un mentor, elev de liceu. Echipele au primit câte 150 de lei buget de achiziționare a materialelor necesare pentru crearea unui proiect, care au fost alocați pe bază de decont, la finalul proiectului.
(3) Realizarea experimentelor și organizarea Târgului pentru prezentarea publică a proiectelor. În pregătirile pentru acesta, s-au realizat următoarele sarcini concrete: Pregătirea elementelor ce au fost amenajate în spațiul în care s-a desfășurat evenimentul: stand-uri, sistem de sonorizare, proiecție, etc, în funcție de spațiile alocate de Primărie. Promovarea proiectului către publicul larg, pentru a atrage vizitatori în cadrul Târgului efectiv. Târgul public, la care au participat elevi, cadre didactice, părinți și alte persoane pasionate de știință
Post-promovarea în care s-au diseminat rezultatele din cadrul proiectului.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul nostru a adus multiple beneficii pentru publicul țintă, generând schimbări pozitive în comunitatea din proximitatea orașului Turda. Principalele rezultate ale proiectului includ:
(1) Creșterea interesului pentru științele STEM - Prin intermediul activităților de mentorat, am reușit să creștem interesul elevilor pentru științele exacte și să îi încurajăm să exploreze și să dezvolte abilități în aceste domenii. Astfel, am reușit să îi inspirăm peste 100 de elevi să își continue studiile în aceste domenii și să își aleagă o carieră într-un domeniu bazat pe științe exacte.
(2) Dezvoltarea abilităților și cunoștințelor practice - Prin activitățile proiectului, beneficiarii au avut oportunitatea să învețe și să își dezvolte abilitățile practice în științele exacte, precum biologia, chimia și fizica. Aceștia au putut să aplice noțiunile teoretice în mod practic și să înțeleagă mai bine aplicabilitatea acestora în viața de zi cu zi.
(3) Colaborarea și învățarea reciprocă - Prin implicarea beneficiarilor în implementarea proiectului, am reușit să creăm o atmosferă de colaborare și învățare reciprocă. Beneficiarii au putut să își exprime opiniile și sugestiile pentru îmbunătățirea proiectului, ceea ce a condus la îmbunătățiri semnificative ale activităților noastre.

Proiectul a ajuns la un număr mare de oameni prin intermediul târgului realizat cu ocazia zilei Copilului - 1 Iunie. În plus, prin intermediul testimonialelor și feedback-ului primit de la beneficiari, am putut să evaluăm impactul proiectului și să ne asigurăm că am atins obiectivele proiectului.
În urma implementării proiectului, am observat creșterea încrederii în sine a beneficiarilor și dezvoltarea lor personală și profesională. Aceste efecte au adăugat la succesul general al proiectului.


| Bugetul
    Bugetul proiectului a fost de 10298.92 RON obținut prin finanțare de la Fondul Științescu. Bugetul a fost folosit în toate etapele proiectului pentru achiziționarea materialelor necesare desfășurării experimentelor și activităților din cadrul proiectului, pentru amenajarea standurilor la târgul de științe, pentru realizarea de materiale promoționale, precum postari, stickere și roll-up, care au fost folosite pentru a promova proiectul și pentru alte cheltuieli necesare pentru buna desfășurare a proiectului, cum ar fi asigurarea de mese pentru voluntari. LEI

| Despre organizator
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la dezvoltarea potențialului tinerilor și la dezvoltarea comunității din care aceștia provin. Prin fiecare activitate, inițiativă și proiect nou pe care îl organizează, AMoS ED își dorește să construiască comunități în care fiecare își poate crea propria valoare.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes