close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Colțurile de Lectură



| Organizator:
    Asociația Civic Arieș
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Activitățile proiectului au avut loc în Comunitatea Urbană Arieș, unde am ajuns la peste 589 de tineri și copii. Abordând o problemă care se resimte mult mai puternic în rural, ne-am concentrat pe a ne aduce întervenția predominant în acele școli. Am reușit să formăm 20 de voluntari (tineri, 14 - 19 ani) ca animatori socio-educaționali, pe care i-am instruit în realizarea de monologuri inspirate din opere clasice, în susținerea de ateliere non-formale și, poate mai fascinant, în vestimentația clasică și scrierea creativă. Mai apoi, aceștia au susținut ateliere cu alți sute de tineri pentru a-i apropia de lectură. Ei au adus vechile personaje în actualitate prin scris - Vitoria Lipan folosește un GPS pentru a-și găsi soțul, iar Harap-Alb participă la un TV Show cu provocări - și prin monologuri pentru colegii lor de la sat!

| Scopul proiectului
    Proiectul nostru a fost realizat împreună cu beneficiarii, un grup de 20 de voluntari culturali, care au trecut printr-un proces complex de dezvoltare, de la istoria articolelor de vestimentație ale personajelor literare până la sesiunile de formare ca animatori socio-educaționali. Mai mult, au facilitat ateliere de scriere creativă, începând să vadă literatura ca pe un instrument de auto-exprimare și dezvoltare personală pentru aproximativ 589 de elevi. Aceștia au dobândit competențe de comunicare,leadership, implicându-se activ în managementul activităților și planificarea acestora.



| Acoperire
    Ana - 20 ani, Lizi 20 ani.

| Rezumat
    Scopul a fost de a stimula interesul tinerilor pentru literatură, contribuind la prevenirea analfabetismului funcțional și a abandonului școlar. Am realizat acest lucru prin:
1. Cultivarea pasiunii pentru lectură în rândul a 589 elevi, oferindu-le șansa de a se implica editorial prin dezvoltarea propriilor lucrări - adaptări ale operelor literare.
2. Adaptarea activităților culturale la mediul digital printr-o platformă web dedicată clubului de lectură.
3. Formarea a 20 de tineri voluntari pentru promovarea lecturii și crearea de oportunități educaționale prin cultură pentru tineri.


| Date beneficiari direcţi
    1. Am reușit să creștem gradul de apreciere pentru literatură și educație în rândul a 589 de elevi din mediul rural și urban. Prin activitățile derulate, tinerii au experimentat metode educative noi și alternative, precum scrierea creativă, interpretările dramatice și adaptările literare. Experiențe culturale care au dus la o creștere semnificativă a aprecierii față de literatură și educație, formând o nouă generație de tineri implicați și interesați de lectură

2. Am reușit să formăm 20 de tineri voluntari culturali, care vor rămâne pentru mult timp ca resursă de bine în comunitate. Aceștia au învățat diverse metode educaționale non-formale bine documentate, cunoscute pentru a crește retenția informațiilor și pentru a stârni interesul tinerilor cu privire la importanția educației și culturii, pe care le pot folosi de acum încolo.

3. Am sensibilizat 52.000 de persoane cu privire la importanța literaturii și culturii scrise, aducându-le mai aproape de importanța literaturii, prin prezentarea actualizării operelor literare.

4. Am creat 5 colțuri de lectură în școlile partenere, pentru multe generații de elevi de acum încolo acces la resurse educaționale și un mediu care să încurajeze lectura într-un mod relevant. Aceste spații au fost îmbunătățite cu instrumente digitale interactive.

5. Am publicat un volum care reunește creațiile proprii ale tinerilor, constând în adaptări inovatoare ale operelor literare la realitățile contemporane. Acest demers a adus o perspectivă proaspătă asupra literaturii, stârnind interesul pentru lectură.

În urma tuturor acestor rezultate de care suntem tare mândri, am reușit să ne distingem printr-un premiu pentru unul dintre cele mai de impact proiecte în mediul rural în cadrul Galei Tineretului din Mediul Rural.


| Activitati
    Etapele proeictului nostru au fost:
1. Am derulat ateliere de scriere creativă cu 130 de elevi de liceu. Ne-am dorit să identificăm 20 de tineri cu dorință de implicare, pe care să îi transformăm în eroi pentru colegii lor. Ce fel de eroi? Prin literatură! La final, nu doar că și-au descoperit talentul, dar 20 dintre ei devenit adevărați promotori ai culturii scrise în comunitatea lor, inspirându-i și pe alții să își încerce mâna la scris.

2. Cei 20 de voluntari au fost formați în așa fel încât să poată susține activități cu alte câteva sute de colegi de-ai lor mai mici, de la sat. Ei au învățat tehnici de scriere crativă, cum să interpreteze monologuri dramatice și aspecte legate de vestimentația din literatura clasică, pentru a aduce corespunzător personajele în actualitate.

3. Voluntarii noștri, alături de un expert, au derulat ateliere de scriere cu peste 580 de elevi cărora le-au stârnit interesul pentru literatură. Ce a făcut aceste sesiuni speciale? Modul inedit de a readuce la viață personaje clasice și de a le integra în contexte moderne – de la Nae Cațavencu, care a devenit un reporter local, până la Vitoria Lipan, care folosește un GPS. Elevii au fost captivați de aceste reinterpretări și au fost inspirați să creeze propriile lor povești, dintre care o parte au fost mai apoi integrate într-un volum de povestiri.

4. Am înființat cluburi de lectură în școlile partenere pentru a susține tinerii pe termen lung.

5. Am folosit o campanie pentru a ajunge la peste 19.000 de persoane care văd literatura cu alți ochi: comunitatea, părinții lor și chiar profesorii și colegii. Campania de Publicare a Volumului a fost un punct culminant al proiectului, menit să ofere tinerilor ocazia de a-și vedea munca recunoscută și apreciată de o comunitate mai largă.


| Rezultatele proiectului
    Bugetul a fost asigurat de Administrația Fondului Cultural Național (și contribuție proprie), având un total de 166,655.07 RON. A fost direcționat către dezvoltarea colțurilor de lectură în școli, către contractarea unor experți pentru a asigura cea mai mare calitate a formării tinerilor implicați în proiect, dar și către crearea de materiale promoționale. Totodată, am dezvoltat o platformă cu o galerie 360 cu costumele tinerilor și am realizat vizite cu voluntarii în două puncte locale care s-au conectat perfect cu proiectul - Casa Memorială “Pavel Dan” și Casa Memorială “Octavian Goga”.

| Parteneri
    Colțurile de Lectură abordează o problemă actuală și care se află pretutindeni: lipsa interesului pentru literatură și cultura scrisă, o realitate ce influențează negativ atât performanțele școlare, cât și dezvoltarea personală și culturală a tinerilor, care scade șansele pentru un viitor mai bun. Această inițiativă intervine în pe două “fronturi”: în mediul rural, unde accesul limitat la resurse educaționale și culturale contribuie la un grad ridicat de analfabetism și abandon școlar, și în mediul urban, unde tinerii sunt tot mai atrași de tehnologie și rețele sociale, în detrimentul lecturii și culturii scrise.
Zile întregi petrecute pe internet, ultima carte citită acum luni întregi, un dezinteres evident față de literatura română, scăderea notelor și o atitudine pasivă față de educație. Acestea sunt aspecte tot mai des semnalate de profesori. Declanșarea acestui fenomen conduce la șanse scăzute de acces la studii universitare și, implicit, la cariere de succes.
Am reușit să câștigâm pe ambele fronturi prin metodele sale inovatoare:
a. Am oferit tinerilor din comunitate oportunități pentru crearea unui viitor mai bun prin cultură. Am format 20 de tineri care s-au implicat civic și au ajutat 120 de elevi în cultivarea pasiunii literare ca instrument de auto-exprimare și dezvoltare personală.
b. Am dezvoltat în școlile partenere Cluburi de lectură, întâlniri care au avut loc atât în mediul digital, cât și fizic. Am oferit uneltele necesare pentru a crea un mediu educațional interactiv și antrenant.
c. Am oferit tinerilor oportunitatea de a se implica în redactarea unor lucrări literare care au adus în actualitate întâmplările din operele clasice. Prin acest mijloc, au intrat în contact cu activitățile lor preferate: rețelele de socializare, festivaluri muzicale etc.


| Despre organizator
    Asociația Civic Arieș are misiunea de a #CreșteAfaceriști - tineri eroi care își dezvoltă competențe de antreprenoriat social prin a învăța cum să creeze oportunități pentru colegii lor. Ce înțelegem, mai exact, prin asta? Tineri care își formează competențe antreprenoriale prin crearea de oportunități pentru colegii lor. Sub această deviză, căutăm în zonă tineri cu potențial pe care să îi sprijinim în dezvoltarea de auxiliare tip joc pentru a combate problemele comunității!

| Website proiect
    https://www.facebook.com/watch/?v=869585968718115



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->