close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Erou în Devenire



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Mulți tineri nu cunosc beneficiile obținute în urma activităților de voluntariat cum sunt îmbogățirea CV-ului, integrarea mai ușoară pe piața muncii datorită competențelor dobândite prin implicare, dezvoltare profesională și personală prin interacțiunea cu persoane cu expertiză în diverse domenii de activitate. Astfel, scopul proiectului a fost organizarea unor activităţi de încurajare a voluntariatului, dar și care antrenează un set de competențe pentru care nu este necesară o pregătire anterioară, cum ar fi munca în echipă, leadership, creativitatea și comunicarea.
În al doilea rând, proiectul a urmărit asigurarea de șanse egale în comunitate. Astfel tinerii au contribuit la realizarea unei broşuri în colaborare cu mai multe entităţi non-profit locale cu scopul de a prezenta oportunităţile de voluntariat existente tuturor elevilor liceeni din Comunitatea Urbană Arieș.
De asemenea, conform unui studiu realizat de organizația de voluntariat UnitedHealthcare în 2019, 94% dintre tinerii voluntari raportează că activitățile lor de voluntariat îi fac să se simtă mai fericiți. Astfel, voluntariatul contribuie la bunăstarea în rândul tinerilor, dar și la succesul pe plan profesional al acestora.
La nivelul comunității noastre, proiectul prezintă relevanţă deoarece tinerii au avut parte de o experiență total gratuită în care li s-a prezentat cum se pot implica în voluntariat, ce lucruri frumoase pot face în orașul lor și cum pot contribui pe bune la o comunitate mai prosperă în viitor.


| Scopul proiectului
    Proiectul a avut ca scop încurajarea implicării civice a tinerilor, cuprinzând trei obiective principale:
1. Informarea a peste 500 de elevi de liceu din Turda și Câmpia Turzii cu privire la importanța voluntariatului și a implicării civice.
2. Crearea unei broșuri cuprinzând oportunitățile de voluntariat din comunitate în colaborare cu 13 entități din mediul ONG și distribuirea ei în rândul a 1000 de elevi de liceu.
3. Promovarea inițiativei în mediul offline în minim 5 instituții de învățământ liceal, dar și în mediul online prin minim 3 postări pe social media și comunicate de presă.


Erou în Devenire Erou în Devenire Erou în Devenire

| Aria geografica
    Turda și Câmpia Turzii

| Rezumat
    Proiectul “Erou în devenire” a urmărit încurajarea implicării civice în rândul tinerilor. Astfel, s-au organizat o serie de workshopuri şi o conferinţă prin care 1686 de elevii de liceu au fost informaţi privitor la oportunităţile de voluntariat locale şi la importanţa implicării lor pentru a-şi dezvolta competenţe personale și profesionale diverse.

| Date beneficiari direcţi
    “Erou în Devenire” urmăreşte încurajarea elevilor de liceu din zona Turda - Câmpia Turzii de a se implica în activităţi de voluntariat. Astfel, au fost incluşi tineri cu vârsta între 14 și 17 ani, care studiază atât la licee tehnologice, cât și tineri din liceele teoretice ai comunității Arieș. Necunoscând toate oportunităţile de voluntariat, aceşti tineri nu pot identifica toate avantajele de pe urma implicării civice şi ce competenţe îşi pot forma. Câteva din posibilele soft skills cu potențial de îmbunătățire ale tinerilor sunt munca în echipă, cum să fie mai productivi, cum să lucreze mai eficient, comunicare. Desigur, aceştia își pot forma şi competenţe de tip hard skills precum realizarea de site-uri web, design grafic, management de proiect, depinzând în ce tipuri de activităţi aleg să se implice.

| Activitati
    În urma identificării nevoii tinerilor din comunitate, s-au contactat 6 licee din orașele Turda şi Câmpia Turzii şi s-au planificat activităţile care vor avea loc cu elevii.
Ulterior, a început promovarea proiectului offline prin realizarea și distribuirea de afişe, stickere şi semne de carte în liceele partenere și transportul urban. Promovarea online s-a realizat prin postări, apariții la posturile TV locale şi comunicate de presă pentru a informa o mare parte din comunitate despre proiect.
Etapa cea mai consistentă a proiectul a fost desfășurarea prezentărilor în liceele partenere, în rândul a 686 de elevi de clasele a 9-a şi a 10-a. Prezentarea a fost formată dintr-un atelier de lucru care a constat în realizarea unui turn de hârtie în 5 minute de către elevii împărţiţi pe echipe. Tinerii au văzut rezultatele diferite pe care fiecare echipă le-a obţinut datorită modului de lucru distinct, exercițiul vrând să scoată în evidență ideea de rezultate diferite pe care ei le pot avea în timpul liceului, în funcție de oportunitățile acceptate în liceu.
Tinerilor li s-au prezentat avantajele implicării în voluntariat şi oportunităţile la nivel local. 1000 de elevi au beneficiat și de o broşură creată în colaborare cu 13 ONG-uri din comunitate pentru a le prezenta tinerilor ce competenţe îşi pot forma în anii de liceu.
La finalul lunii septembrie, la Primăria Turda a avut loc o conferinţă la care tinerii au putut interacţiona cu voluntari implicaţi de mai mult timp în comunitate pentru a afla mai multe despre avantajele voluntariatului. Astfel, s-a creat o oportunitate prin care a fost facilitată interacţiunea între tineri cu grade diferite de implicare civică, dar și colaborarea cu instituţii publice privind activităţile non-profit.


| Rezultatele proiectului
    Erou în Devenire este o inițiativă cu și despre tineri, o șansă inedită prin care aceștia își pot depăși condiția prin simpla contribuție voluntară în comunitate, dobândind un bagaj de competențe și informații de care cu siguranță vor putea profita, fie pe plan personal, fie profesional. Privind în retrospectiva activităților proiectului, acesta nu doar că și-a îndeplinit obiectivele stabilite, ba chiar ele au fost depășite.
Astfel, nu mai puțin de 686 de tineri au participat în cadrul activităților practice desfășurate în licee, prin care și-au format atitudini pro implicare și sprijin în comunitate, și-au dezvoltat capacitatea de empatie cu cei din jur și au aflat informații despre cum se mai pot dezvolta pe perioada anilor de liceu.
Alți 1000 de tineri din 6 instituții de învățământ liceal, teoretic și tehnologic din zona Arieș, au fost informați prin intermediul broșurii bobocului realizată alături de alte 13 ONG-uri locale, cu privire la oportunitățile variate de voluntariat din comunitatea lor, dar și despre formarea de care pot avea parte gratuit prin implicare, cum sunt competențele soft de gestionare a timpului, muncă sub presiune, comunicare, colaborare, gestionarea resurselor proprii sau creativitate, dar și competențe din categoria profesională cum sunt cele de copywriting, fundraising, design grafic, crearea de site-uri web, resurse umane.
La nivelul informării online, impactul campaniei de informare pe social media a ajuns la un număr de 245.797 de vizualizări, numărul total de beneficiari ai proiectului fiind de 1686 de tineri cu vârsta între 14-17 ani, din Turda și Câmpia Turzii.


| Bugetul
    Bugetul proiectului a fost în valoare de 1023.19 lei, asigurat prin finanțarea oferită de către Corpul European de Solidaritate. Acesta a cuprins cheltuieli pentru realizarea materialelor de imagine distribuite în licee și în mijloacele de transport urban din Turda, precum sunt afișele, stickerele și semnele de carte, birotica necesară întocmirii documentației, achiziționarea de materiale distribuite în cadrul atelierelor de lucru cu elevii, realizarea broșurii bobocului și investirea în promovarea online prin sistemul de Facebook ADS. LEI

| Despre organizator
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică răspunde, prin activitățile sale, unui context cultural definit de lipsa de oportunități de dezvoltare a tinerilor din comunitate. Proiectele sale susțin dezvoltarea culturală și educațională a tinerilor, contribuind la formarea unor deprinderi personale și profesionale încă din perioada liceului, care să le crească șansa de angajabilitate odată cu intrarea pe piața muncii.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes