close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Intersect



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    În urma unor consultări, cu asistenți sociali de la centrele de plasament, am constatat că unii dintre copiii și tinerii instituționalizați, provin din contexte foarte vulnerabile din punct de vedere financiar, emoțional și totodată familial. Conform unui profil psihologic făcut de către persoane acreditate de la centrul de plasament, acestor copii le este foarte greu să interacționeze cu alți oameni și să-și facă relații din mediul extern.
De aceea, de cele mai multe ori acțiunile care sunt realizate pentru aceștia, sunt colectele. Acest lucru îi face pe oamenii din comunitate să vadă această interacțiune mai degrabă doar ca pe un act de caritate, decât ca pe posibila formare a unei relații pe termen lung cu persoana din centrul de plasament. Proiectul a pus față în față tineri din medii diferite, cu situații familiale, așteptări și realizări diferite, în situația de a colabora și a comunica, pentru a se înțelege unul pe celălalt.
Am vrut să spargem bariera de ”colectă”, și să facem societatea să înțeleagă că cele mai accentuate nevoi ale tinerilor din aceste centre sunt: nevoia de a fi ascultați, nevoia de a se simți o parte a comunității și de a fi fericiți, un aspect extrem de important după care ne-am ghidat.De aceea, am vrut ca prin proiect să le alungăm sentimentul de singurătate creat de lipsa părinților în viața lor, acordându-le atenția de care au nevoie și contextul în care să se simtă în largul lor, să se simtă în siguranță.
Astfel că, “Intersect” a urmărit să creeze un cadru sigur și plăcut, în care peste 30 tinerii și copii din centrele de plasament să se integreze și să se simtă încurajați să-și exprime emoțiile, cu ajutorul voluntarilor implicați în proiect.


| Scopul proiectului
    Cum sugerează și numele, Intersect a reprezentat intersectarea grupurilor sociale din comunitate, cu scopul de a le face simțită prezența acestor tineri și copii în comunitate. De aceea au fost setate: (1) oferirea unor pachete cu ocazia Sărbătorii de Paște către minim 25 de tineri din centrele de plasament din Turda; (2) integrarea celor 25 de participanți în acțiuni de autocunoaștere și activități interactive cu tineri din comunitate; (3) creșterea conștientizării a unui număr de 3000 de persoane din comunitatea locală, prin postări pe Social Media și comunitate de presă.

Intersect Intersect Intersect

| Aria geografica
    Turda

| Rezumat
    Intersect a ajutat peste 39 de tineri și copii din centrele de plasament să se simtă incluși în comunitate. Inițiativa a avut ca scop transmiterea de activități fizice și interactive, exerciții creative cu tineri voluntari. Proiectul inovează în incluziune și diversitate, unind două grupuri din medii diferite și îndrumându-i spre dezvoltarea empatiei și autocunoașterii.

| Date beneficiari direcţi
    “Intersect” a însemnat o acțiune de caritate special dedicată persoanelor vulnerabile din punct de vedere al contextului financiar, emoțional, și familial din centrele de plasament din zona Turzii, cu vârste cuprinse între 6-18 ani. Unii dintre aceștia provin din familii conflictuale, dar alții provenind din familii cu situații financiare precare, nu își permit minimul necesar pentru un trai decent. Din acest motiv participanților li s-a făcut un profil psihologic pentru a vedea parcursul lor până azi, și a vedea modul prin care aceștia au trecut prin traumele trăite.De aceea am avut grijă ca, tinerii din comunitate, să se implice intens în activitățile de socializare cu aceștia pentru a le fi mult mai ușor acestor persoane să învețe să relaționeze, să interacționeze și să se simtă în largul lor.

| Activitati
    Proiectul a constat în următoarele etape:
În prima etapă am căutat toate centrele de plasament din zonă, pentru a face o situație clară și de a afla numărul de copii la care ne putem adresa.
A doua etapă a constat în lansarea înscrierilor pentru voluntarii care doresc să facă o diferență pentru acești copii printr-o activitate inedită. Am încheiat parteneriatele cu două centre din Turda, iar cu ajutorul unui psiholog, am discutat cu copilașii din centrele, dar și cu responsabilii pentru aceștia, pentru a le cunoaște nevoile. Am încercat să le dezvoltăm latura solidară și empatică a voluntarilor, implicându-i în activități de socializare cu aceștia, pentru a înțelege contextul persoanelor. Am vrut ca tinerii din centre să înțeleagă că au parte de sprijin, că vrem să-i ajutăm și că au parte de tot interesul nostru.
În a treia etapă a început demararea colectei, pentru a le acorda acestora cu ocazia sărbătorilor pascale, un cadou cu diverse alimente, jucării, cărți și obiecte de îmbrăcăminte. Pe lângă pregătirea pachetelor pentru aceștia, am gândit o serie de activități care să le scoată abilitățile creative în evidență și să îi ajute să se autocunoască.
A patra etapă, a constat în activități creative, în care au fost implicați copiii instituționalizați și voluntarii proiectului. Nu în ultimul rând am organizat și o activitate sportivă, pentru a încuraja mișcarea, aspect esențial pentru păstrarea sănătății copiilor.
Ca o ultimă etapă, am promovat activitățile făcute, prin postări pe rețelele de socializare. Ne-am ajutat de paginile de Social Media ale organizației, pentru a ne asigura că mesajul campaniei noastre ajunge la cât mai multă lume, dorind să transmitem că și persoanele din aceste centre de plasament, fac parte din comunitatea noastră.


| Rezultatele proiectului
    Prin implicarea în cadrul ”Intersect”, 15 tinerii și-au dezvoltat empatia față de copii și tinerii aflați în centrele de plasament. Experiența i-a făcut mai implicați și mai deschiși când vine vorba de se implica civic. Pe termen lung am reușit să formăm o resursă umană extrem de utilă comunității, dezvoltându-și o afinitate pentru interacțiunea cu copii din contexte defavorizate. De asemenea au ajuns să fie persoane mai deschise către egalitate considerând că vocea fiecăruia ar trebui ascultată, indiferent de categoria din care fac parte.
Implicarea lucrătorului de tineret a facilitat relaționarea cu peste 30 tinerii din centre, acesta folosindu-se de metode conversaționale nonformale. Având un impact pe termen scurt, participanții au învățat cum să își exprime emoțiile și care este importanța deschiderii față de alte persoane. Au înțeles faptul că ei sunt importanți pentru comunitate și au deprins competențe de comunicare, prin exercițiile cu voluntarii din proiect, și-au îmbunătățit abilitățile de relaționare și și-au dezvoltat abilitățile creative toate acestea le vor fi de folos în viitoarea lor carieră și pe plan personal. Pe termen lung, implicarea acestuia a rezultat niște metode de lucru cu copiii și tinerii instituționalizați, care vor rămâne ca bune practici tinerilor voluntari implicați, dar și următoarelor generații care vor dori să demareze astfel de inițiative în viitor.
Un alt impact relevant este acumularea de 7408 de rech-uri în urma promovării pe Social Media, cu privire la importanța susțineri de astfel de proiecte pentru persoanele vulnerabile din centrele de plasament.


| Bugetul
    Bugetul proiectului a fost de 88.45 RON, care o parte a fost acoperit din fonduri proprii ale organizației și o parte prin finanțarea obținută de la Corpul European pentru Solidaritate. Pentru realizarea activităților cu persoanele din centrele de plasament, au fost achizitionate din buget, materiale, precum: birotica, s-a asigurat transportul și coffee break. De asemenea ,au fost făcute și donații de alimente, îmbrăcăminte și de diferite obiecte, precum: rechizite, cărți, jocuri, și jucării. LEI

| Despre organizator
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică răspunde, prin activitățile sale, unui context cultural definit de lipsa de oportunități de dezvoltare a tinerilor din comunitate. Proiectele sale susțin dezvoltarea culturală și educațională a tinerilor, contribuind la formarea unor deprinderi personale și profesionale încă din perioada liceului, care să le crească șansa de angajabilitate odată cu intrarea pe piața muncii.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes