close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gaseste consilierul, arata-i cetateanul!



| Organizator:
    Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Proiectul a fost initiat din nevoia de a creste nivelul de responsabilizare a autoritatilor publice fata de nevoile si prioritatile cetatenilor, in vederea imbunatatirii, pe termen lung, a relatiei autoritati locale – cetateni. In prima faza au fost monitorizate 47 de CL din punct de vedere al transparentei, responsivitatii si respectarii procedurilor legale. Ulterior, am selectat 5 municipii in care relatia cetateni-autoritati este problematica.
La nivelul celor cinci comunitati au fost identificate nevoi prioritare pe baza analizei petitiilor/sesizarilor depuse la CL, coroborat cu analiza media si cu rapoartele BCC locale. Pentru fiecare municipiu a fost elaborat un plan de actiune local.


| Scopul proiectului
    Scop: Intarirea capacitatii ONGurilor de a monitoriza activitatea CL si de a mobiliza comunitatea in vederea capacitarii CL de a reprezenta interesele cetatenilor.

Obiectiv 1: Monitorizarea a 47 CL in vederea determinarii masurii in care acestea au reprezentat interesele cetatenilor in 2008.

Obiectiv 2: Responsabilizarea a 5 CL de a reprezenta eficient interesele cetăţenilor.

Obiectiv specific 3: Intarirea capacitatii organizatiilor membre ANBCC de a se implica activ in promovarea intereselor cetatenilor la nivelul „legislatorilor” locali.


Gaseste consilierul, arata-i cetateanul! Gaseste consilierul, arata-i cetateanul! Gaseste consilierul, arata-i cetateanul!

| Aria geografica
    National si in cinci municipii resedinta de judet: Bucuresti, Arad, Deva, Calarasi, Piatra Neamt

| Rezumat
    Proiectul a debutat cu elaborarea unei metodologii de monitorizare a Consiliilor Locale, prin care analizam activitatea autoritatilor locale pe trei dimensiuni: transparenta, responsivitate si aspecte procedurale. Aplicarea metodologiei a presupus analiza informatiilor de interes public din 47 de Consilii Locale din municipiile resedinta de judet si Bucuresti. A fost elaborat un raport, selectate cinci municipii in care relatia administratiei cu cetatenii este problematica: Arad, Bucuresti, Calarasi, Deva, Piatra Neamt. In fiecare municipiu a fost implementata o mini-campanie de advocacy pe problema care a fost identificata ca prioritara pentru cetateni.
La Arad am demarat o actiune privind ordinul ANRSC 343/2010 care obliga proprietarii nebransati la sistemul centralizat sa contribuie la facturile emise de CET - in prezent, actiunea continua cu procese strategice in instanta. La Bucuresti, cetatenii de pe strada Rasaritului au transmis Primariei Generale fotografii cu starea strazii, primind un raspuns pozitiv la solicitarea de reabilitare, dupa 8 ani de la prima solicitare in acest sens. Asociatia Agora din Calarasi a inițiat dialogul intre Consiliul Local Calarasi si comunitatea asistenților personali ai persoanelor cu handicap pentru rezolvarea unor situatii dificile a acestora din urma. La Deva s-a instituit un comitet informal de monitorizare a implementarii strategiei de dezvoltare locala. La Piatra Neamt s-a redesenat harta transportului public local cu ajutorul cetatenilor si s-au facut recomandari catre autoritati si transportatori.


| Date beneficiari
    47 de CL au fost monitorizate si au primit raportul de monitorizare si raportul de bune practici. 37 de organizatii membre ale ANBCC au invatat in cadrului workshop-ului cum pot utiliza si adapta in practica metodele de implicare a cetatenilor in luarea deciziilor publice.
In cele 5 comunitati au fost organizate cel putin cate 3 evenimente publice, la care au participat in total 377 de cetateni. In doua comunitati au fost depuse petitii, semnate in total de 600 de cetateni. Toate cele 5 CL din comunitatile selectate au devenit mai constiente de nevoile cetatenilor si solutiile propuse de acestia prin recomandari.
La nivel de beneficiari indirecti, fiecare CL are la dispozitie modele de buna practica si raport de monitorizare in vederea imbunatatorii comunicarii cu cetatenii. ONG pot utiliza metodologia de monitorizare a activitatii CL.


| Rezultatele proiectului
    In ceea ce priveste scopul proiectului, prin activitatile implementate, am contribuit la cresterea capacitatii de monitorizare a ONGurilor active la nivel local (prin studiul “Drumul reprezentarii politice – de la cetatean la consilier. Performanta Consiliilor Locale din Romania in relatia cu cetateanul”) si la stimularea participarii publice la nivel local (prin raportul de bune practici ”Cinci povesti de democratie locala…sau despre cum consilierul local se-ntalneste cu cetateanul”).

Primul obiectiv a fost atins dupa elaborarea studiului. Cel de-al doilea obiectiv a fost atins in mare masura. Patru din cinci CL au devenit mai responsive pe probleme specifice (București, Deva, Călărași, Piatra Neamț). Cazul de la Arad nu a dus la o decizie a CL spre rezolvarea problemei, dar au fost identificati consilieri care sa reprezinte in CL doleantele cetatenilor. Mai mult, din perspectiva exercitiilor de democratie locala, numarul mare de cetateni care au participat la evenimentele organizate in cadrul proiectului dovedeste faptul ca participarea activa este crescuta atunci cand temele de dezbateri sunt specifice si afecteaza vizibil comunitatea.
In privinta obiectivului 3, proiectul a fost de mare importanta pentru reteaua ANBCC, dand posibilitatea organizatiilor membre sa observe modul in care se pot aplica metodele inovative de participare publica.


| Bugetul proiectului (in RON)
    316918,88

| Parteneri
    Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), Asociatia Paem Arad (BCC Arad), Fundatia Fedes Irecson (BCC Bucuresti), Asociatia Agora (BCC Calarasi), Asociatia pentru Integrarea Dezvoltarii Durabile (BCC Simeria), Grupul Interprofesional al Patronatului Piatra Neamt (BCC Piatra Neamt)

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes