close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Valea Teleajenului ECOmunitatea ta!



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    37% din turistii care viziteaza Valea Prahovei, aleg ca zona de recreere Cheia si Valea Teleajenului. Indiferent ca sunt persoane venite pentru o zi la gratar, cu cortul pentru un weekend, cu rulota pentru o luna, turistii folosesc ca loc de depozitare a gunoiului chiar natura. Din chestionarea turistilor a reiesit ca peste 80% dintre respondenti justifica depozitarea ilegale a deseurilor ca fiind legata de lipsa de pubele si containere specializate si ca primaria trebuie sa gestioneze deseurile. In etapele de identificare a locatiei, la discutiile de clarificare cu Consiliul Local, o problema importanta identificata a fost faptul ca primaria asigura curatenia locurilor de agrement. O buna parte din bugetul local, in loc sa fie directionata spre activitatile celor doua scoli din comuna, este irosita pe gunoiul trecatorilor.

| Scopul proiectului
    Scopul: Crearea Hartii Reciclarii pentru Bucuresti si Ploiesti, sensibilizarea si responsabilizarea localnicilor si turistilor cu privire la pastrarea curateniei in spatiile de agrement din Cheia.
Obiectivele:
- Realizarea si promovarea Hartii Reciclarii (Bucuresti si Ploiesti);
- Educarea a peste 50% din elevii comunei Maneciu;
- Informarea turistilor cu ajutorul elevilor din Maneciu despre colectarea selectiva;
- Instalarea de puncte de colectare voluntara in zona turistica;
- Realizarea unei sesiuni de igienizare cu voluntari din Bucuresti, Ploiesti si Maneciu.


Valea Teleajenului ECOmunitatea ta! Valea Teleajenului ECOmunitatea ta! Valea Teleajenului ECOmunitatea ta!

| Aria geografica
    Bucuresti, Ploiesti (judetul Prahova), comuna Maneciu (judetul Prahova)

| Rezumat
    Zonele turistice sunt casa de o zi, o saptamana si uneori o viata pentru un numar mare de oameni. De multe ori, trecerea prin zonele turistice lasa urme adanci in peisajul acestor locuri. Munti de gunoaie devin una cu pajistile, malurile raurilor si lacurilor, potecile. Prin Valea Teleajenului ECOmunitatea ta! ne-am propus, intr-o zona pilot Cheia (comuna Maneciu, judetul Prahova), sa reconstruim sentimentul de apartenenta la loc si la...bunele obiceiuri. Pentru ca educatia merge mana in mana cu schimbarea de comportamente, ne-am propus sa facem educatie atat localnicilor, cat si turistilor, dar si locuitorilor Bucurestiului si Ploiestiului. Ne-am ales Cheia deoarece este locul in care in fiecare vara peste 100.000 de turisti (cate 10 la fiecare localnic) isi petrec cateva zile de vacanta. Bucuresti si Ploiesti sunt cele doua mari orase de unde provin peste 70% dintre turistii zonei Cheia. Primaria Maneciu plateste in medie 6.000 RON pe luna, aproximativ 18.000 de euro pe an pentru serviciile de salubrizare a locurilor publice. Proiectul si-a propus asadar:
(i) sa realizeze activitati educationale pentru localnici;
(ii) sa-i informeze pe turisti cu privire la managementul deseurilor si colectare selectiva;
(iii) sa creeze Harta Reciclarii pentru orasele Bucuresti si Ploiesti;
(iv) sa implementeze infrastructura de colectare selectiva in zonele turistice;
(v) sa realizeze o activitate generala de curatenie la inceput de sezon turistic;
(vi) sa monitorizeze pastrarea curateniei cu ajutorul copiilor din comunitate, ce au devenit ECOambasadori.
Si am reusit!


| Date beneficiari
    Populatia Bucurestiului si Ploiestiului preocupata de colectarea selectiva (peste 10% din total); 1900 de elevi au beneficiat de cosurile de reciclare din scoala si peste 1000 (60% din total) au participat direct la sesiuni educationale; Peste 800 de turisti au primit harti ale reciclarii si detalii despre colectare in 4 zile de informare; Peste 100 de localnici au participat direct la comunicarea cu turistii si si-au exprimat nemultumirea pentru faptul ca ei platesc si pentru deseurile acestora; Consiliul Local a beneficiat direct prin instalarea celor 7 puncte de colectare plastic si metal in zona Cheia.Implicarea localnicilor a presupus selectarea si pregatirea unui grup de 50 de ECOambasadori care si-au atras si parintii si prietenii in activitatile de informare a turistilor, ziua de igienizare si in monitorizarea curateniei.

| Rezultatele proiectului
    -Harta Reciclarii on-line(598 puncte de colectare identificate si verificate pentru Bucuresti si 47 pt Ploiesti)si 2000 de printuri,2800vizitatori.
-Harta Reciclarii promovata in evenimente cu peste 40.000 de participanti.
-Aparitii mass-media: peste 133 de website-uri (dintre care 39 sunt masurate prin SATI si/sau Trafic Ranking), 10 stiri/ mentionari pe canale radio/TV centrale si peste 5 stiri pe radio/TV; 9 materiale print.
-Realizarea blogului www.ecomunitateata.ro cu peste 370 de utilizatori unici si peste 2000 de pagini vizualizate.
-Peste 1000 de elevi au participat la sesiunile educationale.
-87 de recipiente de colectare selectiva pentru salile de curs si coridoare
-50 de elevi (10-18 ani) si 4 profesori – au beneficiat de peste 10 sesiuni complexe de training si coaching cu privire la protectia mediului, comunicare, leadership, voluntariat.
-7 containere de 1100 l pentru deseuri din plastic si metal amplasate pentru a deservi zona turistica.
-Implicarea a peste 100 de localnici in 4 zile de activitati de informare a turistilor din zona Maneciu-Cheia.
-Peste 800 de turisti au primit informaţii despre colectarea selectiva, proiectul Valea Teleajenului ECOmunitatea ta! si harta reciclarii Bucuresti sau Ploiesti.
-400 de voluntari din Maneciu, Bucuresti, Ploiesti, Galati si Valenii de Munte, implicati in activitatea de curatenie din 11 iunie.
-Peste 132 de metri cubi de deseuri colectate, 500 de saci de deseuri de plastic si metal pentru reciclare si 600 de saci de deseuri menajere.
-Monitorizarea zonei cu ajutorul ecoambasadorilor timp de 2 luni:15iunie-15august


| Bugetul proiectului (in RON)
    00,00

| Parteneri
    ViitorPlus-asociatia pentru dezvoltare durabila, GDF Suez Energy Romania, Primaria Maneciu, Urban Brasov, Scoala Generala cu clasele I-VIII Maneciu-Pamanteni, Grup Scolar Maneciu, Casa de cultura Pamanteni, Casa de cultura Ungureni (Maneciu)

| Website-ul proiectului
    www.hartareciclarii.ro ; www.ecomunitateata.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes