close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Color the Village/Coloreaza Satul



| Organizator:
    Asociatia Acasa in Banat
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Satul Eftimie Murgu este singura localitate cunoscuta in Banat pentru morile sale de apa (22 de mori de apa traditionale, taranesti). Cu toate astea, localitatea traieste foarte putin din turism, promovarea localitatii este inexistenta, in comuna exista trei pensiuni (deschise doar vara), populatia este destul de imbatranita si tinerii tind sa plece spre orasele mari sau in strainatate, la lucru. Multi batrani sunt aproape abandonati, tinerii ramasi muncesc in agricultura, iar casele lor sunt, in general, ultima prioritate.
Drumul spre morile de apa traverseaza tot satul, de aceea, un sat colorat, atractiv ii creste potentialul turistic.


| Scopul programului
    Scopul proiectului nostru este de a ajuta comunitatea locala sa isi puna in valoare patrimoniul arhitectural, case, porti, ferestre si de a implica toata comunitatea extinsa (din zona Banatului) in acest demers.
Obiective:
- Mobilizarea comunitatii locale
- Mobilizarea a minim 50 de voluntari (am reusit sa mobilizam 300)
- Zugravirea a 30 de case in cele 3 zile de festival (am realizat 34 de case, revenind la o distanta de 3 saptamani)
- Cresterea vizibilitatii comunei si - pe termen lung, cresterea numarului de turisti in comuna Eftimie Murgu


Color the Village/Coloreaza Satul Color the Village/Coloreaza Satul Color the Village/Coloreaza Satul

| Aria geografica
    Eftimie Murgu, Caraș Severin

| Rezumat
    Proiectul nostru este simplu: am vrut sa facem un festival al faptelor bune si sa dam culoare unui sat intreg. Asadar, peste 250 de voluntari au participat la renovarea a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, intr-un adevarat maraton al faptelor bune. Interventiile au durat in total 4 zile, in 20-22 iunie si 27 iulie, au fost vopsite porti si ferestre, fatadele caselor au fost reparate si zugravite, dar pe langa acestea, au fost reconditionate si doua fantani si un pod de la intrarea din sat. La final, casele au primit si flori la ferestre.
In prima etapa, in perioada 20-22 iunie au fost facute interventii la 29 de case, insa, deoarece scopul declarat al proiectului era de 30 de case, ne-am mobilizat si in 27 iulie am revenit la Eftimie Murgu. Pana la finalul zilei sa zugraveasca alte 5 imobile.
Voluntarii Asociatiei Acasa in Banat au intervenit in special la casele cu fatadele gri, cu proprietari in varsta sau familii cu dificultati materiale.
Asa cum, odata de mult, in Banat se „molareau” (zugraveau) toate casele o data pe an, noi am ajutat la zugravirea satului in 2019. Locul pe care l-am ales pentru proiectul pilot este Eftimie Murgu din Caras Severin. Este unul din putinele sate banatene cunoscute datorita complexului de mori de apa, vizitat de turisti din toata lumea. Si totusi, comunitatea nu si-a asumat inca rolul de a primi cu bratele deschise zeci, sute de turisti, iar – ca o conseciinta, morile vizitate sunt doar cele din afara satului.
Am ales sa implicam voluntari in tot acest proces pentru ca ne-am dorit ca ei sa intre in contact cu aceasta lume a satului banatean, cu oamenii care traiesc aici, sa ii inteleaga, sa empatizeze cu ei si sa le dea o mana de ajutor, iar apoi, ei sa devina factori de promovare ai intregii zone, ceea ce s-a si intamplat.


| Date beneficiari
    34 de case cu proprietarii acestora, 10 proprietari care au luat rolul de gazde pentru voluntari.

| Date beneficiari
    250 de voluntari care au reușit să își depășească limitele și să învețe (mulți dintre ei pentru prima dată) să zugrăvească, să vopsească, să repare.

| Activitati
    1. Organizare. In prima etapa am identificat casele candidate am evaluat impreuna cu Primaria casele candidat. Au fost pregatiti beneficiarii, identificate problemele si solutiile personalizate, necesarul de materiale, modalitatea de interventie. Obiectivul este renovarea fatadelor a minim 30 de case, cu posibilitatea de a extinde acest numar, in functie de resurse si mobilizarea voluntarilor.
2. Faza logistica si interventii suport. Cu cateva saptamani inainte, a fost organizata logistica resurselor, furnizorii, materialele, transportul si cazarea, masa voluntarilor etc. A fost realizata o prima interventie-pilot pentru a intelege dinamica lcoala si pentru a castiga credibilitate in comunitate. De asemenea, am demarat call-ul pentru voluntari.
3. Main-event: in iunie, am strigat adunarea pentru colorarea, la propriu, a satului. Au fost trei zile pline, consecutive, in care voluntarii au actionat cot la cot cu localnicii si am reusit sa finalizam 29 de case, 1 pod si o fantana. In toate cele 3 zile, am avut un bucatar voluntar ce a coordonat masa, astfel incat voluntarii au beneficiat de 3 mese pe zi. La final, toate casele renovate au primit cadou si 2 jardiniere de muscate rosii de pus in fereastra.
4. Post-eveniment. Data fiind amploarea evenimentului am preconizat si o revenire in sat pentru a finaliza ceea ce ar fi ramas neterminat. Asadar, la 3 saptamani distanta am revenit cu un grup de 40 de voluntari si am continuat, reusind sa finalizam alte 5 case.


| Rezultatele programului
    Faptul ca, doar in 4 zile am reusit sa zugravim 34 de case, angrenand 300 de oameni din toate colturile tarii nu a ramas fara efect in Eftimie Murgu. La o luna distanta, cand am revenit in sat, sa continuam proiectul, existau deja si alte case zugravite (facute de proprietari, fara niciun ajutor), case cu ghivece de muscate la geam. Voluntarii au revenit la familiile unde au lucrat, cu fotografii si cadouri (au daruit, dar au si primit sosete tricotate, fulare) si multi mai merg inca, periodic sa le viziteze. De asemenea, am avut voluntari care au revenit in Eftimie Murgu cu familia, in concediu, sa le arate casele renovate si sa petreaca o saptanmana in zona, cheltuind bani nu doar pe cazare, ci si cumparand produse locale. De asemenea, vizibilitatea generata de proiect prin mass media a pus presiune pe autoritatile judetene si au demarat lucrarile de asfaltare a drumului Judetean care leaga Eftimie Murgu (si care era intr-o stare deplorabila).

| Buget
    53848

| Parteneri
    Asociația Acasă în Banat, Primăria comunei Eftimie Murgu, Fundația Comunitară Timișoara, Azur, Ursus Breweries, Hella, Orange, Safe Flit, Primul Acoperiș

| Website program
    www.colorthevillage.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes