close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Parinti competenti, copii sanatosi!



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Urmare a numeroaselor cazuri de abuz asupra copiilor, referite catre Salvati Copiii de catre organizatiile partenere (directiile pentru protectia copilului, scoli, gradinite), am initiat, cu sprijinul a cinci filiale regionale (Bucuresti, Mures, Iasi, Suceava, Timis) implementarea unui proiect destinat direct parintilor care intampina dificultati in procesul de educatie a copiilor. Oportunitatea implicarii parintilor in programe gratuite de educatie parentala a fost diseminata in cadrul retelelor locale de parteneri, precum si in cadrul companiilor locale cu angajati care sunt si parinti. Cu sprijinul scolilor, gradinitelor si angajatorilor, am evaluat prin chestionare si focus grupuri nevoile de educatie ale parintilor precum si disponibilitatea de implicare, ca timp si resurse, in programe de educatie parentala.

| Scopul proiectului
    Scop: imbunatatirea calitatii vietii copiilor prin educatia parintilor si facilitarea accesului la servicii de suport psihologic. Obiective: 1/dezvoltarea de abilitati de educatie pentru parinti, in vederea educarii copiilor in acord cu drepturile acestora, si dezvoltarii plenare a personalitatii lor; 2/dezvoltarea si oferirea de servicii de evaluare si consiliere psihologica pentru copiii victime ale abuzului in familie; 3/contributia la dezvoltarea de politici publice care sa sprijine copilul si familia, prin crearea de programe si servicii de educatie si suport disponibile in comunitati.

Parinti competenti, copii sanatosi! Parinti competenti, copii sanatosi! Parinti competenti, copii sanatosi!

| Aria geografica
    Bucuresti, Iasi, Timisoara, Suceava, Mures

| Rezumat
    Ultimele studii realizate in Romania (ex. Abuzul si neglijarea copilului - Un studiu national, ANPDC, OMS, Banca Mondiala) arata ca mai mult de jumatate dintre parinti folosesc bataia precum si alte forme de abuz emotional in procesul de crestere si educare a copiilor. In acelasi studiu, peste 80% dintre copii afirmă ca sunt batuti, certati si umiliti acasa, atunci cand gresesc sau au comportamente problematice, pe care parintii le dezaproba.
In acest context, Organizatia Salvati Copiii si-a propus dezvoltarea de programe de educatie parentala in cadrul carora, parintii beneficiari ar putea fi asistati de catre specialisti in psihologia copilului si educatie parentala, sa isi insuseasca tehnici alternative de educatie, pozitive, centrate pe nevoile copilului. De asemenea, in cinci centre de consiliere pentru parinti deschise de Salvati Copiii in Iasi, Mures, Timisoara, Suceava si Bucuresti, copiii provenind din familii vulnerabile, defavorizate, expusi riscului de neglijare, abuz fizic si emotional, pot beneficia de servicii gratuite de evaluare, consiliere si suport psihologic, oferite in retea multidisciplinara de catre psihologi, medici psihiatri si asistenti sociali.
Astfel, in decurusl anului 2012, aproximativ 1800 de copii si 1500 de parinti au beneficiat de programele si serviciile disponibile in centre. Mai mult, Organizatia Salvati Copiii a fost invitata de catre Ministerul Educatiei Nationale sa se alature grupului de lucru responsabil cu elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Parentala.
In cadrul proiectului a fost elaborat si un “Ghid pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase intre parinti si copii”, care pune problema educatiei parentala dintr-o perspectiva a drepturilor copilului si a nevoilor psiho-emotionale ale acestuia.


| Date beneficiari
    Parintii participanti la focus-grupurile organizate in etapele preliminare ale proiectului au exprimat nevoi de formare si asteptari ce au fost ulterior integrate in etapa de elaborare a programului de educatie parentala. Astfel, a rezultat un produs centrat pe nevoile specifice ale viitorilor beneficiari.
In ceea ce ii priveste pe copii, acestia au fost invitati sa evalueze serviciile de evaluare si consiliere de care au beneficiat si au avut ocazia, in context de focus group de asemenea, sa participle la designul unor servicii comunitare accesibile, child-friendly.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate: 1/Cinci centre de consiliere pentru parinti, cu echipe multidisciplinare specializate in oferirea de servicii de consiliere si educatie pentru copil si familie, functionale in Iasi, Suceava, Bucuresti, Tg Mures si Timisoara; 2/ Un program de educatie parentala destinat dezvoltarii de abilitati pozitive de parenting, constand in 8 sesiuni de lucru, cu o durata de 2 ore/sesiune; 3/ 1500 de parinti beneficiari ai programului de educatie parentala, cu: competente sporite de management al comportamentelor problematice ale copiilor; nivel crescut de informatii cu privire la dezvoltarea psiho-socio-emotionala a copiilor, nevoile emotionale ale acestora, temperament si dificultati tipice diferitelor etape de varsta; nivel scazut de stres autoperceput in exercitarea rolului de parinte; scaderea comportamentelor de pedepsire a copiilor prin utilizarea pedepsei corporale, a criticii excesive, a etichetelor si umilintelor; 4/ 1800 de copii beneficiari ai serviciilor de evaluare si consiliere psihologica, cu: imbunatatirea relatiei parinte – copil; abilitati crescute de autoreglare emotionala; o mai buna adaptare la activitatea scolara (cresterea performantei scolare, reducerea absenteismului scolar); imbunatatirea functionarii cognitive; creserea stimei de sine; 5/ Un ghid de dezvoltare a relatiilor sanatoase intre parinti si copii, contruit din perspectiva respectarii drepturilor copilului; 6/ Reluarea activitatii grupului de lucru la nivelul MEN in vederea finalizarii Strategiei de Educatie Parentala si includerea Salvati Copiii in componenta grupului consultativ;

| Bugetul proiectului (in RON)
    90000

| Parteneri
    Fundatia IKEA

| Website-ul proiectului
    www.consiliere-parinti.ro , www.salvaticopiii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes