close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EcoLab



| Organizator:
    Asociația The Da Vinci System
| Sectiune:
    Sănătate
| Problema de fond
    Proiectul a fost dezvoltat pentru mediul rural, deoarece în această zonă sunt mult mai puține oportunități decât în mediul urban, iar educația STEM, din păcate, nu este văzută pe atât de interesantă pe cât ar trebui să fie. Astfel, am ales să ajungem în principal la:
1. Elevi de gimnaziu din mediul rural, care au prea puține oportunități de a înțelege atât ecologia cât și domeniul STEM într-o manieră interesantă și interactivă. Din acest motiv, am dezvoltat o serie de activități prin care i-am ajutat să își descopere noi pasiuni pentru aceste domenii, pentru a fi mai responsabili și prietenoși cu mediul.
2. Tineri dornici să se implice, dar cu insuficiente oportunități de a se afirma. Astfel, le-am dezvoltat competențe cheie pentru a putea coordona activități și i-am ghidat în a transforma comunitățile lor în comunități mai sustenabile!


| Scopul proiectului
    Am luat această misiune foarte personal! Ne-am propus, chiar în obiectivele proiectului, să formăm alți 12 tineri în a putea dezvolta activități pentru transformarea propriilor lor comunități. Inițial, le-am dezvoltat competențe de leadership, management și coordonare de activități. Ulterior, au avut ocazia să se implice în organizarea atelierelor din cadrul proiectului, să ghideze ceilalți 500 de participanți în a dezvolta atitudini ecologice, fiind mentorați pe tot parcursul proiectului de noi. Credem că ei vor fi adevărați promotori ai sustenabilității și după finalizarea proiectului!




| Acoperire
    Echipa a fost formată din 2 persoane implicate în managementul proiectului și 12 tineri voluntari, cu vârste între 15 și 20 de ani.

| Rezumat
    Scopul EcoLab a fost dezvoltarea comunităților de tineret din mediul rural prin stimularea participării active a tinerilor la viața comunității, promovând un stil de viață sănătos.

O1: Formarea a 502 tineri, preponderent rural, pentru a înțelege și aplica principii ecologice
O2: Dezvoltarea competențelor de leadership, colaborare și gestionare a proiectelor pentru 12 tineri voluntari mentori, care au fost implicați activ în coordonarea activităților
O3: Organizarea unei campanii de conștientizare care a implicat peste 3000 de persoane, încurajând comunitățile să adopte comportamente ecologice


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul EcoLab a generat schimbări semnificative la nivelul comunității vizate, impactând direct și indirect un număr mare de persoane și consolidând implicarea tinerilor în dezvoltarea sustenabilă.

Beneficiari direcți:
- 502 tineri participanți au fost implicați activ în ateliere practice, unde au dobândit cunoștințe despre reducerea poluării, colectarea selectivă și consumul responsabil. Aceștia au aplicat imediat în viața lor de zi cu zi principiile ecologice învățate.
- 12 voluntari mentori au dezvoltat abilități de leadership, lucru în echipă și gestionare a activităților, devenind agenți de schimbare în comunitățile lor.
- Peste 3000 de persoane din comunitățile rurale și urbane au fost sensibilizate prin campania de conștientizare, care a promovat mesaje despre protecția mediului și importanța unui stil de viață sănătos.

Impact pe termen scurt:
- Creșterea nivelului de conștientizare în rândul tinerilor și comunității despre problemele de mediu și soluțiile practice pentru rezolvarea acestora.
- Participanții direcți au început să adopte obiceiuri sustenabile, precum reciclarea și reducerea consumului de resurse.

Pe termen mediu, voluntarii mentori vor putea să inițieze noi proiecte ecologice în comunitățile lor, continuând să influențeze pozitiv comportamentele tinerilor și ale comunității. Totodată, comunitatea va deveni mai activă în adoptarea inițiativelor de protecție a mediului, inclusiv prin organizarea de activități de ecologizare și utilizarea ghidurilor EcoLab.

EcoLab a reușit să îmbine educația ecologică cu implicarea civică, construind o comunitate mai conștientă, mai responsabilă și mai bine pregătită să adopte schimbări durabile în stilul de viață.


| Activitati
    1.Recrutarea și pregătirea voluntarilor mentori
Activitățile au început cu selecția a 12 tineri voluntari din comunitățile rurale și urbane, motivați să devină lideri ai schimbării. Aceștia au participat la sesiuni de formare axate pe competențe de leadership, comunicare și gestionare a activităților educaționale. Pregătirea lor a inclus și instruire specifică în domeniul protecției mediului și al științelor STEM.

2.Desfășurarea atelierelor ecologice și educaționale
Au fost organizate 12 ateliere interactive pentru 502 tineri participanți, care au învățat prin experimentare despre protecția mediului și impactul acesteia asupra comunității și sănătății personale. Printre activitățile desfășurate s-au numărat:
>Crearea de mini-ecosisteme pentru a înțelege echilibrul din natură.
>Realizarea de experimente STEM, precum rachete artizanale și ecologizări locale.

3.Campania de conștientizare comunitară
Pentru a implica întreaga comunitate, tinerii au desfășurat o campanie de conștientizare care a ajuns la peste 3000 de persoane. Au fost create materiale de promovare pe rețelele sociale, postări, articole și activități interactive, toate menite să educe și să inspire schimbări comportamentale

4. Ecologizări și acțiuni de voluntariat
În parteneriat cu comunitățile locale, tinerii au participat la acțiuni de ecologizare, contribuind direct la îmbunătățirea sănătății proprii și a comunității.

5. Tabăra de comunicare ecologică
Un moment culminant al proiectului a fost organizarea unei tabere de comunicare ecologică, în care tinerii au învățat cum să devină influenceri de mediu, unde au fost instruiți să folosească social media pentru a promova un stil de viață sustenabil și sănătos.


| Rezultatele proiectului
    Acest proiect a fost finanțat de Corpul European de Solidaritate, iar bugetul a fost de aproximativ 8000 eur (calcul aferent perioadei activităților înscrise la gală). Proiectul a fost depus de către Gabriela și Andrei, împreună cu alți 3 tineri. Cu ajutorul lor, am putut achiziționa materialele necesare pentru experimente, transportul între orașe pentru voluntari, întâlniri informale ale tinerilor voluntari cu echipa de proiect, materiale personalizate și diverse materiale de imagine, cum ar fi un Rollup pe care l-am avut prezent la activități.


| Parteneri
    EcoLab a abordat lipsa de conștientizare ecologică, a educației practice și a informațiilor despre cum mediul înconjurător influențează sănătatea personală și a comunității. România se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de reciclare din Europa (11%) și cu o poluare ridicată, iar comunitățile rurale resimt direct impactul acestor probleme asupra calității vieții și sănătății locuitorilor.

Poluarea aerului și apei, gestionarea defectuoasă a deșeurilor și consumul excesiv de resurse au efecte directe asupra sănătății fizice și mentale, iar accesul limitat la educație STEM și la programe care să încurajeze un comportament responsabil față de mediu a creat un gol educațional și motivațional în rândul tinerilor din rural.

EcoLab a fost o soluție inovatoare, gândită să integreze educația ecologică cu promovarea unui stil de viață sănătos prin experimente. Experimentele practice realizate de tineri au avut un impact dublu: le-au dezvoltat competențe științifice și ecologice, dar le-au arătat și cum un mediu curat contribuie la sănătatea fizică și mentală.

>Crearea filtrelor de apă i-a ajutat să înțeleagă importanța apei curate pentru sănătate și cum să identifice soluții pentru acces la apă potabilă.
>Construirea mini-ecosistemelor i-a învățat despre echilibrul din natură și cum biodiversitatea sănătoasă susține calitatea aerului și solului.
>Atelierele de fast fashion au demonstrat impactul toxic al producției și consumului excesiv asupra mediului și sănătății lor, încurajând adoptarea unui consum responsabil.
>Mini-ecologizările și campaniile de conștientizare au evidențiat legătura dintre deșeurile aruncate necorespunzător și riscurile asupra sănătății comunitare.

Am arătat că sănătatea nu este doar o chestiune individuală, ci depinde de sănătatea mediului!


| Despre organizator
    Asociația The Da Vinci System este o organizație de tineret din Turda, derulând activități în Turda, Câmpia Turzii și alte 18 sate din împrejurimi, cu scopul de a transforma educația în aventură pentru copii, în special cei cu oportunități reduse. Organizația noastră este condusă de elevi și tineri studenți, lucrăm împreună pentru a construi în aceste zone tot ce ne-ar fi făcut educațional viața noastră mai bună când eram mici.


| Website proiect
    https://www.facebook.com/share/p/19CggHFjg8/



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->