close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ce pot face eu pentru comunitate?



| Organizator:
    ASOCIATIA IHTIS
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Convingerea ca asistentul personal are calitatea de a vorbi/actiona/decide in numele tanarului cu dizabilitati este generala, membrii comunitatii(grup tinta) considerand ca toate deficientele fizice implica un retard psihic major. Intr-adevar, sunt tineri cu dizabilitati asociate, cu limite in privinta auto-reprezentarii, insa majoritari sunt cei ce au coeficient de inteligenta normal, caz in care mentalitatea ca nu pot purta un dialog genereaza discriminari. Echipa IHTIS a adus in fata comunitatii semeni capabili sa-si dovedeasca abilitatea relationarii(beneficiari directi), vorbind deschis despre ceea ce au de oferit in schimbul libertatii de auto-reprezentare si a buna-vointei de a fi ascultati. Acestia au fost priviti ca niste “carti vii” de intreaga comunitate, care s-a familiarizat cu aspectele pozitive din sfera dizabilitatii.

| Scopul proiectului
    Scop: Manifestarea voluntariatului de catre insisi tinerii cu dizabilitati fizice in vederea crearii cadrului prielnic incluziunii lor sociale(scop IHTIS).
Obiective: Prezentarea Asociatiei IHTIS ca ONG gestionat direct de tinerii cu dizabilitati fizice severe / Incurajarea semenilor de a-si exercita dreptul la libera exprimare / Facilitarea interactiunii intre tinerii cu si fara dizabilitati / Reabilitarea statutului social a doi tineri ce traiau in afara comunitatii / Atragerea cetatenilor intr-un nucleu de nadejde al activismului social dorohoian.


Ce pot face eu pentru comunitate? Ce pot face eu pentru comunitate? Ce pot face eu pentru comunitate?

| Aria geografica
    Beneficiarii directi si indirecti au provenit din Orasele: DOROHOI, BOTOSANI, SUCEAVA, IASI, GURA HUMORULUI.

| Rezumat
    Nevoi identificate: Intr-o societate in care NU multi indraznesc a se intreba: „CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE?”, 6 voluntari cu dizabilitati au simtit nevoia sa iasa din tiparul „voluntariatului in favoarea categoriilor defavorizate” si sa se afiseze in fata tuturor ca cetateni activi si responsabili.
Obiective: Prezentarea Asociaţiei IHTIS ca simbol al capacitatii tinerilor cu dizabilitati fizice severe(avand IQ normal) de a milita pentru integrarea lor sociala / Incurajarea semenilor de a-si expune singuri punctul de vedere, exercitarea dreptului la libera exprimare - un act de demnitate si respect reciproc / Facilitarea interactiunii dintre tinerii cu si fara dizabilitati prin diferite forme(dialog/literatura/muzica/arta manuala) / Reabilitarea statutului social a doi tineri cu dizabilitati fizice ce traiau in afara comunitatii / Atragerea cetatenilor intr-un proces de alcatuire a unui nucleu de nadejde al activismului social Dorohoian.
Activitati implementate si Rezultate:
-o masa rotunda cu tema “Auto-reprezentarea factor esential al integrarii”, dialog transpus in lucrarea cu acelasi titlu(30 co-autori);
-o carte editata(500 exemplare);
-o manifestare socio-culturala exprimand forme diverse de auto-reprezentare(70 participanti);
-un festival(120 elevi cu/fara dizabilitati);
-Inscrierea lui MARIUS GIRADA(32ani) in clasele primare;
-Dobandirea drepturilor cuvenite lui MARIUS PETRARU(34ani, dupa 6 ani de izolare);
-8 parteneriate;
-210 cetateni au sustinut procesul crearii unei comunitati a tuturor;
-Proiectul IHTIS finalist in Gala Proiectelor de Voluntariat ed.2011.


| Date beneficiari
    Primii beneficiari am fost noi/staff-ul IHTIS(6 tineri cu dizabilitati fizice) – initiatori/coordonatori/evaluatori, asigurand implementarea si promovarea proiectului. Am vrut sa demonstram comunitatii cine suntem, ce urmarim, pentru ce pledam. Am facut timid primul pas, insa consideratia ca suntem o minoritate cu aspiratii puternice in fata majoritatii, ne-a incurajat sa invitam alaturi de noi elevii scolilor speciale si de masa. Aprecierile primite ne-au motivat. Eticheta „buni de nimic” a fost inlocuita cu afirmatii ca: „razboiul lumii a nascut eroi”/„meritati sa ne plecam in fata voastra”/„noi stim a ne plange, voi nu”. Aceasta perceptie este acum transmisa mediilor sociale in care fiecare isi desfasoara activitatea: invatamant, institutii guvernamentale/culturale/ong-uri/mass-media. Comunitatea este acum real preocupata de perspectivele Asociatiei IHTIS.

| Rezultatele proiectului
    Libera exprimare este un drept fundamental, iar auto-reprezentarea libertatea de a fi noi insine. Voluntariatul intreprins a imbinat acestea, rezultand o imagine clara a activismului tinerilor cu dizabilitati fizice in beneficiul comunitatii. Argumentele modului pozitiv in care am fost perceputi sunt ilustrate acum prin: 830 carti; 110 tineri cu/fara dizabilitati intr-un festival; 35 stiri si comunicate; 8 partneriate; Inscrierea lui MARIUS GIRADA(32ani) in invatamantul primar special si beneficiar timp de doi ani al unui program de reabilitare si recuperare fizica; Dobandirea drepturilor cuvenite lui MARIUS PETRARU(34ani), prin Comisia de Expertiza(dupa 6 ani de izolare); O petitie pentru accesibilizarea corespunzatoare a orasului Dorohoi; Aprobarea unei solicitari din partea Mitropoliei Moldovei pentru obtinerea unei recunoasteri oficiale a Asociatiei IHTIS ca asociatie socio-culturala ortodoxa; Un parteneriat cu Firma de Arhitectura ARHIPERA, urmarind realizarea unui Centru care va facilita indeplinirea conditiilor solicitate de Comisia de Acreditare a Asociatiei IHTIS ca „Furnizor de Servicii Sociale”; Participarea la Gala Proiectelor de Voluntariat 2011 si situarea intre cei 5 finalisti la Sectiunea “Activism social si Drepturile Omului”; Un Festival de Colinde inscris in cadrul saptamanii “Festivalul National al Sanselor Tale” - ed.XII, 2011; Alcatuirea nucleului de cetateni de toate profesiile care privesc acum cu mai multa responsabilitate crearea unei societati a tuturor. Un important pas in istoria Asociatiei IHTIS – acesta fiind PRIMUL proiect finantat.

| Bugetul proiectului (in RON)
    3880

| Parteneri
    CASA MUNICIPALA DE CULTURA DOROHOI, CLUBUL COPIILOR si ELEVILOR DOROHOI, TIPOGRAFIA SHIK & STEFAN BUCURESTI, SEMINARUL LICEAL “SF. IOAN IACOB”, DOROHOI, MUZEUL GEORGE ENESCU, DOROHOI, DOROHOI NEWS – Partener Media si FUNDATIA ERSTE

| Website-ul proiectului
    http://asociatia-ihtis.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes