close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CAVIA (Clubul Abilitatilor de Viata Independenta a Adolescentilor)



| Organizator:
    Fundatia Pro WOMEN Iasi
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    1. Nevoia de dezvoltare a abilitatilor de viata a tinerilor din mediul rural din regiunea de Nord-Est.
Studiul “Tinerii din mediul rural. Nevoi si asteptari specifice” 2008 arata ca 40.1 % tineri nu cred ca isi pot indeplini proiectele in satul lor.
2. Nevoia de crestere a implicarii autoritatilor locale, cadrelor didactice si parintilor din mediul rural in derularea de activitati de educatie non-formala destinate adolescentilor.
Am respectat „Strategia dezvoltarii activitatii educative scolare si extrascolare” a Ministerului Educatiei.
3. Nevoia de creare a unei structuri organizatorice stabile care sa permita participarea constanta a tinerilor la activitati de educatie non-formala.
Intr-un proiect anterior, in urma discutiilor dintre noi si comunitati rurale iesene au fost centralizate nevoile fiecarei comune in parte.


| Scopul proiectului
    Obiectivul general „Dezvoltarea capacitatii ONG de a furniza servicii care sa contribuie la cresterea implicarii sociale a adolescentilor din mediul rural”.
Obiectivul specific 1 „Crearea in parteneriat cu autoritatile publice locale din comunele Popricani si Horlesti” a unei structuri organizatorice de educatie non-formala pentru adolescenti” a fost atins prin infiintarea cluburilor CAVIA.
Obiectivul specific 2 “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale adolescentilor din comunele Popricani si Horlesti, judetul Iasi” a fost atins prin desfasurarea a 6 luni de activitati de educatie non-formala.


CAVIA (Clubul Abilitatilor de Viata Independenta a Adolescentilor) CAVIA (Clubul Abilitatilor de Viata Independenta a Adolescentilor) CAVIA (Clubul Abilitatilor de Viata Independenta a Adolescentilor)

| Aria geografica
    Judetul Iasi (comuna Horlesti su satele Horlesti, Bogdanesti, Scoposeni si comuna Popricani cu satele Carlig, CotuMorii, CuzaVoda, Moimesti, Popricani, Rediu Mitropoliei, Tipilesti, Vanatori, Vulturi)

| Rezumat
    Proiectul a vizat cresterea capacitatii de a furniza servicii pentru tineri in special apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate, care sa conduca la cresterea implicarii sociale a acestora catre o societate mai buna, prin:
- valorificarea parteneriatului ONG /autoritati publice locale in vederea oferirii de servicii educative complementare adolescentilor din mediu rural (incheierea de parteneriate pe termen lung cu scolile si primariile)
- crearea unei structuri organizatorice de educatie non-formala pentru adolescentii din mediul rural in vederea dezvoltarii abilitatilor de viata a acestora (cluburi educationale pentru tineri)
- derularea de activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata independenta a adolescentilor, ce contribuie la cresterea calitatii vietii acestora (6 luni de activitati non-formale)
- dezvoltarea capacitatii ONG de a oferi servicii adapatate nevoilor concrete ale tinerilor din mediul rural din judetul Iasi
Realizari importante:
- 290 adolescenti cu varsta intre 13-18 ani din comunele Horlesti si Popricani si-au dezvoltat abilitatile de viata independenta, dobandind competente care stau la baza imbunatatirii calitatii vietii lor
- 44 cadre didactice din scolile si-au imbunatatit cunostintele privind activitatile de educatie non-formala destinate dezvoltarii abilitatilor de viata a adolescentilor
- 9 scoli din comunele si-au imbogatit baza de materiale educationale pe tema abilitatilor de viata si si-au imbunatatit capacitatea de a desfasura activitati de educatie non-formala in parteneriat cu sectorul ONG


| Date beneficiari
    Relatia cu beneficiarii a fost excelenta, fiind extrem de deschisi in a participa la activitati non-formale, dobandind competente de baza care stau la baza imbunatatirii calitatii vietii lor.
La finalul fiecarei activitati, prin chestionare de evaluare, adolescentii erau intrebati despre cat de utila a fost pentru ei activitatea, in ce masura au dobandit cunostinte noi si cat de antrenant a fost modul de desfasurare a activitatii. Chestionarele erau anonime pentru a-i incuraja sa fie sinceri si la final aveau o sectiune de observatii in care isi exprimau liber opiniile. Opiniile erau luate in considerare in desfasurarea activitatilor viitoare.
Rezultatul implicarii active a beneficiarilor a fost ilustrat prin:
- 1030 participari la 682 activitati in clubul CAVIA Horlesti
- 1360 participari la 253 activitati in clubul CAVIA Popricani


| Rezultatele proiectului
    •Am creat in parteneriat cu autoritatile publice locale din comunele Popricani si Horlesti doua structuri organizatorice de educatie non-formala pentru adolescenti
•Am elaborat pentru profesori manualul „Dezvoltarea abilitatilor de viata independenta a adolescentilor” si pentru elevi 4 tipuri de brosuri „Cum sa comunici cu succes?” / „Cum sa inveti mai usor si mai repede?” /„Cariera: o alegere dificila” / „Cum sa te feresti de comportamentele periculoase?
•Am incheiat acorduri de colaborare cu 9 scoli din cele doua comune si cu Centrul de plasament Bogdanesti
• Am sustinut la Iasi instruiri cu 6 profesori si asistenti sociali implicati in desfasurarea activitatilor cluburilor
•Am sustinut in cele doua comune sesiuni de instruire cu tema „Abilitati de viata independenta a tinerilor” pentru 38 cadre didactice din comunele Horlesti si Popricani
• Am infiintat si lansat cluburile CAVIA Popricani si CAVIA Horlesti
•Am organizat in cele doua comune intalniri de informare a 393 elevi cu privire la activitatile cluburilor
•Am desfasurat timp de 6 luni, impreuna cu aprox. 900 elevi din comuna Horlesti si aprox. 1400 elevi din comuna Popricani, activitati pe tema abilitatilor de viata independenta, prin elaborare planuri individuale de actiune, prezentari orale, vizionare filme documentare, jocuri de rol, punere in scena de piese de teatru social, ateliere de lucru, instruiri/traininguri, discutii libere, teambuilding-uri
•Am realizat manualul „Best Practice CAVIA” continand prezentarea activitatilor desfasurate in cadrul cluburilor, creatii ale elevilor, interviuri, dezbateri


| Bugetul proiectului (in RON)
    386326,11

| Parteneri
    Primaria Comunei Horlesti (judetul Iasi) si Primaria Comunei Popricani (judetul Iasi)

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes