close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul "Nu mi-e frica!"



| Organizator:
    Asociatia Little People Romania
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Aparitia cancerului in viata unui copil este un soc si poate fi dificil pentru micutii bolnavi si familie sa gaseasca resursele interne necesare pentru a face fata situatiei. Copiii bolnavi de cancer trec printr-un tratament agresiv ce presupune numeroase proceduri medicale dureroase (biopsii, punctii, chimioterapie). Programul “Nu mi-e frica” este un program special construit sa ajute copiii sa depaseasca dificultatile si anxietatea, sa le creasca complianta la tratament si sa le ofere posibilitati de exprimare prin tehnici de terapie prin joc si arta. Internarea pe termen lung si imposibilitatea frecventarii normale a scolii este o alta problema, la care activitatea “Scoala mea in spital” incearca sa raspunda.

| Scopul proiectului
    Scopul a urmarit implementarea unor activitati specifice pentru copiii spitalizati, care ii ajuta sa-si invinga teama, sa isi imbunatateasca stima de sine, sa creeze o familiaritate fata de mediul spitalicesc si instrumentele medicale, sa invete intr-un mod neintruziv despre procedurile medicale, sa le ofere oportunitati de joaca si invatare, interactiuni cu cei aflati in situatii similare si implicare din partea familiei. Toate acestea, in vederea crearii unui standard la nivel national de suport psihologic bazat pe tehnici de terapie prin joc cu tematica medicala.

Programul "Nu mi-e frica!" Programul "Nu mi-e frica!" Programul "Nu mi-e frica!"

| Aria geografica
    Cluj-Napoca/Cluj, Timisoara/Timis, Bucuresti si Iasi/Iasi

| Rezumat
    Programul “Nu mi-e frica” este parte integranta a programului de suport a pacientilor creat de ALP in beneficiul copiilor si adolescentilor din 6 sectii de onco-pediatrie din tara in care asociatia isi desfasoara zilnic activitatea. Implementat in premiera, in Romania, programul NMF este bazat pe o interventie structurata care are la baza tehnici ale terapiei prin joc cu tematica medicala care il are ca personaj principal pe Leusorul Curajos. Pe parcursul desfasurarii programului, Leul cel Curajos devine un prieten al pacientilor, imputernicindu-i zilnic in lupta cu boala. Seria de activitati din programul NMF au scopul de a-i ajuta pe copiii si adolescentii cu cancer sa se familiarizeze cu boala, sa lupte cu ea, sa inteleaga adecvat si adaptat varstei ce anume se intampla cu ei, sa ii pregateasca pentru proceduri medicale, sa-i invete importanta tratamentului, sa le prezinte metode creative de management al durerii, sa reduca anxietatea si stresul internarii, sa-i ajute in procesul de normalizare si adaptare la mediul spitalicesc, si nu in ultimul rand, sa le creeze un mediu confortabil in care sa se dezvolte psiho-social armonios.
Activitatile sunt pregatite in jurul a 5 teme: Spitalizarea, Imaginea corporala si constiinta de sine, Joc cu tematica medicala, Managementul durerii si Stilul de viata sanatos. Am creat un concept nou, un model de conduita si interventie in spitale, am vorbit comunitatii din intreaga tara despre puterea micilor pacienti de a invinge cancerul, am transformat expresia „Nu Mi-e Frica!” intr-o declaratie in fata cancerului.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt copiii si adolescentii internati in cele 6 centre oncopediatrice din Timisoara, Cluj, Iasi si Bucuresti, acoperind 85% din tinerii pacienti cu cancer.
Alti beneficiari ai programului sunt studentii voluntari care au parte de training-uri specializate, dezvoltandu-le competente pentru interactiunea cu copiii spitalizati, oferindu-le acestora suportul psiho-social de care au nevoie. In spital, suntem apreciati de catre cadrele medicale deoarece, prin exercitiile programului, copiii sunt implicati activ in tratament si plini de speranta. Parintii sunt beneficiari indirecti deoarece programul aduce imbunatatiri in comportamentul copiilor si in capacitatea lor de intelegere a bolii.


| Rezultatele proiectului
    Programul s-a desfasurat cu succes in 6 sectii de onco-pediatrie din: Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi, in fiecare zi, timp de 2 ore, atat in spatiile de joaca din spital special amenajate, cat si la marginea patului copiilor aflati in tratament. Pe perioada celor 10 luni de proiect, am realizat peste 5000 de contacte cu pacientii si am avut ca beneficiari aproximativ 1154 de copii si adolescenti bolnavi de cancer din intreaga tara.
Am creat un Chestionar pentru Copii, ce ne permite evaluarea unor aspecte de personalitate, adaptare in spital, cunostinte legate de propriul corp, mecanisme de coping, spectrul emotional, gandirea pozitiva si un set de intrebari validate care masoara speranta la copii; Chestionar pentru Parinti, care investigheaza atitudinea parintelui fata de spitalizare, tratament, aspecte legate de comunicarea diagnosticului, dificultati intampinate cu copilul si schimbarile de comportament remarcate si Chestionarul pentru Cadrele Medicale, unde medicii si/ asistentele pot sa isi prezinte perceptia pe care o au fata de un anumit copil din punct de vedere al bolii, procedurilor medicale aplicate si compliantei la tratament. Toate acestea pentru o interventie axata pe pacient si nevoile acestuia!
Am realizat un Ghid al Voluntarului, distribuit in 150 de exemplare, am pregatit un set de activitati complexe pentru 90 de voluntari si 10 sesiuni de training.
Programul NMF s-a bucurat si de un numar mare de aparitii in presa, sub forma a 14 articole in presa, 12 interviuri televizate, 5 conferinte de presa si 4 evenimente in care proiectul a fost prezentat.


| Bugetul proiectului (in RON)
    20000

| Parteneri
    MOL Romania si sectiile de oncopediatrie din Cluj (2), Iasi(1), Timisoara(1), Bucuresti(2)

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes