close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ambasadorii pacii



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Proiectul a fost initiat in urma unui studiu realizat de catre consilierul scolar al Scolii “Mihai David” Negresti, finalizat cu aplicarea unui chestionar elevilor, privind violenta in scoala. S-a constatat ca, in decursul semestrului I, an scolar 2011/2012, actele de violenta si indisciplina s-au inmultit, predominand manifestarile de violenta verbala. Insa, au fost semnalate si trei cazuri de bataie intre elevi, dintre care doua cazuri intre elevi de aceeasi varsta si un caz ale unor elevi de varste diferite. S-au identificat si doua cazuri de manifestari necuvincioase fata de cadrele didactice.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cresterea gradului de constientizare a parintilor si elevilor Scolii cu cls I-VIII “Mihai David” Negresti cu privire la problematica violentei in scoli si inafara acestora.
Obiective:
 Descoperirea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare, relationare si organizare ale celor 32 de elevi din grupul tinta;
Dezvoltarea capacitatilor de promovare si de valorificare in viata de zi cu zi a tolerantei si nonviolentei;
Cresterea gradului de implicare a elevilor, a familiei si a cadrelor didactice in promovarea nonviolentei;
Promovarea in comunitate a nonviolentei, a


Ambasadorii pacii Ambasadorii pacii Ambasadorii pacii

| Aria geografica
    Orasul Negresti, Judetul Vaslui

| Rezumat
    In urma unei cercectari realizate la nivelul orasului Negresti fost identificata necesitatea conceperii si derularii unor programe pentru elevi, proiecte de prevenire si combatere a violentei in mediul scolar si extrascolar, folosind modalitati prin care elevii sa se exprime cu usurinta, sa transmita mesaje preventive originale si pertinente.
Proiectul a vizat: dezvoltarea capacitatilor de promovare si de valorificare in viata de zi cu zi a tolerantei si a nonviolentei, cresterea gradului de implicare a elevilor, a familiei si a cadrelor didactice in promovarea nonviolentei, precum si promovarea in comunitate a nonviolentei, a valorilor familiei, tolerantei si pacii intre oameni.
Activitatile implementate au constat in: organizarea de sesiuni de instruire pe tematica nonviolentei, a tolerantei in scoala si inafara ei, realizarea unei „Carti de onoare a pacii”, continand mesajele de pace, toleranta si nonviolenta ale elevilor si cadrelor didactice din scoala, propunerea si organizarea de concursuri pe tema nonviolentei în rândul elevilor, în functie de inteligentele multiple, organizarea unei expozitii si premierea lucrarilor reprezentative pentru tematica aleasa, vizionarea filmului "Turtles can fly"- film dedicat „tuturor copiilor inocenti din lume, victime ale razboaielor politice", promovarea unor produse finale ale activitatilor prin organizarea unor expozitii (panouri) si a unui Mars al pacii.
Activitatile desfasurate au avut ca rezultate: completarea cu mesaje de pace, toleranta si nonviolenta sugestive în Cartea de Onoare a Pacii, premierea celor mai merituoase lucrari la cele sase sectiuni ale concursului, desfasurarea Marsului Pacii, distribuirea unor pliante cu produsele activitatilor s.a.


| Date beneficiari
     Cei 32 de elevi si 10 parinti, beneficiarii directi ai proiectului, au fost implicati activ în pregatirea si desfasurarea optima a tuturor activitatilor propuse. Elevii au propus si organizat concursul – pe ateliere de lucru “Porti deschise pacii si nonviolentei”, au initiat actiunea simbolica”Mainile pacii”, prin care colegii lor si cadrele didactice au lansat un mesaj in “Cartea de onoare a pacii”. Impreuna cu cei 10 parinti au organizat o expozitie cu lucrarile primite in cadrul concursului “Porti deschise pacii si nonviolentei”, au jurizat si premiat lucrarile reprezentative pentru tematica aleasa. De asemnea, elevii din grupul tinta alaturi de echipa de proiect au organizat Marsul pacii, gest simbolic prin care au invitat colegii din scoala si cadrele didactice sa se gandeasca la pace, la o societate lipsita de ura si violenta.

| Rezultatele proiectului
    Pe parcursul sesiunii de instruire elevii din grupul tinta au manifestat un mare interes fata de tema abordata, fiind motivati sa se formeze ca elevi voluntari în vederea popularizarii nonviolentei în rândul tuturor elevilor scolii. O parte dintre acestia participa activ la activitatile organizate prin proiecte cu finantare de la fundatia noastra cat si in activitatile initiate prin consiliul elevilor.
În urma implementarii proiectului a crescut gradul de constientizare de catre elevi a necesitatii unui climat de pace pentru o buna dezvoltare personala, dar si a societatii. Dupa implementarea proiectului, elevii din scoala au inceput sa sesizeze cadrelor didactice unele tendinte violente observate la colegii lor, si chiar sa medieze anumite neintelegeri intre elevi evitand ca acestea sa degenereze in acte violente.
S-a îmbunatatit relatia scoala-elev-familie, prin cresterea implicarii familiei în rezolvarea problemelor de violenta în rândul elevilor. Spre deosebire de perioada anterioara proiectului, parintii au o atitudine de deschidere si de acceptare a actelor comise de catre copiii lor, accepta un dialog cu parintii celorlalti copii implicati in conflicte si impreuna cu cadrele didactice identifica solutii pentru rezolvarea acestora.
Prin expunerea in incinta mai multor institutii publice partenere a unor produse de promovare reprezentative ale activitatilor desfasurate in cadrul proiectului si prin mediatizarea prin intermediul TV cablu si impartirea unor pliante pe parcursul marsului s-a îmbunatatit si imaginea Scolii cu cls. I-VIII „Mihai David” în comunitate.


| Bugetul proiectului (in RON)
    3305

| Parteneri
    World Vision Romania, Scoala “Mihai David” Negresti, Liceul “Nicolae Iorga” Negresti, Organizatia “Salvati copiii” – Filiala Negresti, Politia Orasului Negresti, Serviciul Public de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes