close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Natura dintre Blocuri. Pajiștea Petricani



| Organizator:
    Asociatia Parcul Natural Văcărești
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Proiectul s-a născut ca o continuare a demersului de protecție a naturii urbane de la Văcărești. După obținerea statutului de protecție la Văcărești și preluarea acestuia de către Primăria Municipiului București în anul 2022, asociația noastră a decis extinderea proiectelor de conservare și promovare a naturi și în alte zone ale orașului. În paralel inițiative similare au fost sprijinite în alte 10 orașe din România luând astfel ființă Rețeaua pentru Natură Urbană - inițiativă de parteneriat care a adus împreună resurse, parteneri și beneficiari pentru protecția naturii orașelor din România. Pajiștea Petricani și proiectul Natura dintre Blocuri s-a născut în cadrul acestor inițiative care reprezintă dezvoltarea naturală a proiectelor asociației de la Văcărești către alte comunități urbane interesate să aibă acces la natură ș să se implice

| Scopul proiectului
     Ob. 1 Facilitarea accesului și promovarea vizitării unei noi arii naturale protejate urbane prin amenajarea unui traseu tematic dedicat biodiversității. Ob. 2 Crearea unei comunități de practică pentru cunoașterea și promovarea ariilor naturale urbane și pentru integrarea biodiversității urbane în planificarea și administrarea orașelor. Ob.3 Obținerea statutului de arie naturală protejată de interes local pentru Pajiștea Petricani, zonă naturală, dezvoltată pe Colentina, între lacurile Tei și Plumbuita.

Natura dintre Blocuri. Pajiștea Petricani Natura dintre Blocuri. Pajiștea Petricani Natura dintre Blocuri. Pajiștea Petricani

| Acoperire
    București

| Rezumat
    Proiectul a pornit de la nevoia de a cunoaște și de a proteja noi zone de natură în București, pe modelul Parcului Natural Văcărești. Astfel, Asociația Parcul Natural Văcărești a demarat un program nou de mapare, inventariere și accesibilizare a zonelor de biodiversitate cu peisaje naturale din Bucuresti. În urma activităților de inventariere, cinci zone noi au intrat în atenția biologilor datorită diversității mari de specii, echilibrului ecologic, apropierii comunităților umane și perspectivelor de accesibilizare în vederea vizitării. Prima dintre acestea, Pajiștea Petricani a devenit studiul de caz în cadrul proiectului Natura dintre Blocuri. Astfel, au fost derulate o serie de activități de accesibilizare (igienizare, amenajare traseu, instalare de panouri de informare, instalare de artefacte pentru natură), promovare, cunoaștere, voluntariat (tururi ghidate, inventariere, monitorizare) și advocacy (întâlniri cu factorii de decizie, dezbatere publică, campanie de informare). La finalul acestora, o suprafață de 6 ha incluzând luciu de apă, pajiște și terasă împădurită au devenit un parc nou în capitală. Un parc accesibil, dedicat naturii și comunității, un spațiu verde care deservește comunitățile situate în jurul lui, cu precădere noile cartiere de pe șoseaua Fabrica de Glucoză, București. Studiul de fundamentare științifică pentru înființarea ariei protejate Pajiștea Petricani a fost depus către primăria Sectorului 2. Iar în octombrie 2024, ca o continuare a proiectului, Consiliul Local a votat în unanimitate înființarea ariei naturale protejate de interes local. Acesta este principalul rezultat al proiectului. Mai adăugăm: peste 100 de voluntari implicați, 5 evenimente de cunoaștere si informare, 5000 de m2 de pajiște cu măsuri de conservare și gestionare.

| Date beneficiari direcţi
    Grupurile țintă ale proiectului = comunitatea locală (Cartierele Tei, Tei Toboc, Fabrica de Glucoză). Elevi, cadre didactice, scoli din sectorul 2. Reprezentanți ai autorităților (PS 2, Apele Române, PMB), instituții de învățământ (Univ. București, UTCB). Organizații neguvernamentale și grupuri civice. Coordonatorii proiectului au identificat un public țintă situat între 20.000. Dintre aceștia, preconiuzăm că beneficiarii direcți au fost în număr de aprox. 1000 de persoane (voluntari, vizitatori, elevi,s tudenti, cadre didactice, reprezentanti ai autorităților prublice ). Pe termen lung, Pajițștea Petricani va deservi direct locuitorii care se vor muta în noile blocuri de pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, peste 10.000 de oameni.

| Activitati
    Activitățile proiectului au urmărit dezvoltarea graduală a obiectivelor propuse. Astfel, au fost demarate activități de accesibilizare, igienizare, securizare și micro-management. Lucrarile practice au fost urmate de actiuni de mobilizare a comunitatii si dialog cu autoritatile. Au fos torganizate mai multe intalniri cu reprezentantii PS 2 si ai Apele Romane si o dezbatere publica, in prezenta mass media, la care au participat reprezentanti ai comunotatii locale si ai factorilor interesati. Activitatile au continuat cu depunerea Studiului de Fundamentare stiintifica si solicitarea oficiala a introducerii statutului de protectie. Acesta a fost votat in unanimitate, in luna octombrie a anului 2024, de catre consilierii locali ai COnsiliului local sector 2. In paralele cu toate acestea, a fost organizata o campanie de comunicare care a urmarit promovarea zonei, promovarea naturii urbane si justificarea demersului. Activitatile de mai sus au urmarit si sustinut dezvoltarea graduala a strategiei care a avut trei direcții: 1. facilitarea accesului la natura, 2. mobilizarea comunitatii locale prin intalniri, tururi ghidate si dialog, 3. advocacy pentru obtinerea statutului de protectie. Proiectul Natura dintre Blocuri - Rewilding Bucharest continua activitățile asumate de asociația Parcul Natural Văcărești încă din anul 2021 și se adaugă celor planificate în anii următori pentru desemnarea de noi arii naturale protejate în București.

| Rezultatele proiectului
    Principalul rezultat al proiectului este accesibilizarea și promovarea unei noi zone de natură în București - Pajiștea Petricani. Aceasta măsoară aprox. 6 ha și reprezintă un mix de habitate (lac, pajiște și terasă împădurită) cu o diversitate mare de specii (reptile, amfibieni, mamifere, insecte). Pe baza studiilor științifice realizate, Pajițtea Petricani fost votată ca arie naturală de interes local, în oct 2024, de către Consiliul Local sector 2. Celelalte rezultate sunt din categoria acțiunilor cu publicul. Au fost organizate mai multe activități de voluntariat în care au fost implicați aprox. 300 de voluntari. Au fost organizate activități de informare și promovare a naturii la care au participat aprox 200 de participanți. Menționăm aici Seara de mister dedicată fluturilor și liliecilor - în august 2024. Evenimentul a fost un succes, au participat aprox. 60 de persoane care s-au întâlnit cu cele mai interesante molii ale orașului și au ascultat ultrasunetele pe care le folosesc liliecii pentru a comunica. Tot din categoria evenimentelor cu publicul amintim o dezbatere publică, la care au participat peste 50 de persoane - inclusiv primarul sectorul 2, unde s-a discutat oportunitatea înființării ariei naturale protejate și s-au subliniat principalele măsuri de management necesare. Alte rezultate: au fost demarate primele activități de monitorizare pe termen lung a fluturilor, au fost instalate facilități de petrecere a timpului liber (bănci), panouri d einformare și elemente de infrastructură pentru faună. Au fost inițiate primele acțiuni de management pentru pajiște.

| Parteneri
    Platforma de Mediu pentru București, Fundația Comunitară București, ING Bank România

| Despre organizator
    Asociația a luat ființă acum 10 ani cu scopul protejării patrimoniului natural al orașului București. A înființat Parcul Natural Văcărești și a continuat să descopere natura orașului și să o arate oamenilor dar și să povestească beneficiile aduse de aceasta. Într-un timp în care avem tot mai multă nevoie de natură pentru a ne ascunde de cald sau pentru a ne liniști simțurile uneori prea agitate, asociația vine să descopere, accesibilizeze și să protejeze ultimele zone de natură ale orasului.

| Website proiect
    https://parcnaturalvacaresti.ro/pajistea-petricani/, https://parcnaturalvacaresti.ro/portfolio-item/rewilding/



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->