close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul Caracuda - Ferentari (servicii sociale si de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri)



| Organizator:
    Asociatia Carusel
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Proiectul are ca scop imbunatatirea calitatii vietii persoanelor consumatoare de droguri injectabile. Grupul tinta este reprezentat de catre consumatorii de droguri din cartierul Ferentari, in special femei si barbati romi, dar si alti consumatori de droguri injectabile din imprejurimile acestuia.
Proiectul a fost realizat, in special, de catre fosti si actuali consumatori de droguri, voluntari si membrii in staff-ul Asociatiei Carusel. In plus, la baza acestui proiect se afla o serie de consultari cu persoane care consuma droguri si o serie de experti in domeniul harm reduction.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor consumatoare de droguri injectabile.
Obiectivul general: cresterea calitatii vietii persoanelor consumatoare de droguri din Bucuresti.
Obiective specifice:
- Cresterea acesibilitatii grupurilor vulnerabile la servicii de consiliere, asistenta sociala si asistenta medicala primara, inclusiv schimb de seringi, testare HIV, hepatita C si B.
- Cresterea reprezentarii consumatorilor de droguri in procesele de realizare/imbunatatire a politicilor publice din domeniul drogurilor.
- Cresterea capacitatii organizationale.


Centrul Caracuda - Ferentari (servicii sociale si de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri) Centrul Caracuda - Ferentari (servicii sociale si de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri) Centrul Caracuda - Ferentari (servicii sociale si de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri)

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In Bucuresti, numarul consumatorilor de droguri injectabile este in crestere, fiind estimat la 18.316, dupa cum se arata in raportul Agentiei Nationale Antidrog privind Situatia drogurilor din Romania in anul 2011. Accesul acestora la servicii sociale de suport este limitat, atat din cauza lipsei actelor de identitate, a unui medic de familie, cat si a slabei finantari a intregului sistem de asistenta medicala publica. Centrul Caracuda – Ferentari este pozitionat la nivelul 1 de interventii conform legislatiei nationale, adica ofera servicii de reducere a riscurilor. In afara de legislatia romana, acest centru functioneaza pe baza Strategiei Nationale Antidrog, a recomandarilor internationale (Organizatia Mondiala a Sanatatii, Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate etc.).
Obiectivul general al proiectului este de a creste calitatea vietii persoanelor consumatoare de droguri din Bucuresti, in special din cartierul Ferentari si imprejurimi acestuia.
Activitatile din cadrul centrului Caracuda – Ferentari se vor axa in special pe furnizarea de servicii sociale de suport pentru grupuri dezavantajate, in special consumatori de droguri injectabile. Principalele activitati desfasurate in centrul Caracuda sunt: evaluarea situatiei economice si sociale (evaluare completa a situatiei economice si sociale); informare, educare si consliere cu privire la reducerea fenomenului de injectare in comun, returnarea seringilor folosite, educare in vederea folosirii corecte a echipamentelor de injectare, reducerea supradozelor si interventia corecta in astfel de situatii; distribuire si colectare de seringi; asistenta medicala primara si asistenta sociala.


| Date beneficiari
    Carusel a contribuit la dezvoltarea unui grup informal alcatuit din fosti si actuali consumatori de droguri intitulat "BADD - Brigada Activistilor din Domeniul Drogurilor". Membrii acestui grup sunt implicati in acest program inca din faza initiala, mai mult, o parte dintre acestia lucreaza in cadrul acestui Centru. Activitatea acestora, alaturi de ceilalti profesionisti, consta in gestionarea activitatilor Centrului, oferirea de servicii sociale de suport, consiliere pentru reducerea riscurilor, acompaniere catre alte servicii etc.

| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate:
- peste 400 de consumatori de droguri beneficieaza de servicii integrate, in conformitate cu legislatia romana si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (schimb de seringi, consiliere, asistenta sociala, asistenta medicala primara, testare HIV, Hepatita B si C, referire si acompaniere catre alte servicii). In plus, alte categorii de persoane la risc beneficieaza de aceste servicii, adica persoanele care vand servicii sexuale, persoane fara adapost si alte persoane din comunitate.

Prin aceste activitati (bazate pe evidente stiintifice) s-a contribuit la prevenirea HIV, a Hepatitei B si C in randul consumatorilor de droguri, precum si conectarea acestora la alte servicii medicale si sociale disponibile.

Totodata, BADD s-a consolidat, devenind o voce a celor care nu sunt auziti in relatia cu autoritatile. Pana in acest moment, BADD a organizat un protest public ca reactie la abuzurile politiei, o plangere catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in analiza, sesiuni de formare pentru politisti (apararea drepturilor omului) si participa la consultari privind politicile din domeniul drogurilor cu Agentia Nationala Antidrog.


| Bugetul proiectului (in RON)
    290000

| Parteneri
    Agentia Nationala Antidrog; Primaria Sectorului 5; SASTIPEN

| Website-ul proiectului
    https://www.facebook.com/CaracudaFerentari





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes