close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Educatie pentru viitor



| Organizator:
    Asociatia STEA
| Categorie:
    Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala
| Problema de fond
    Evaluarile realizate de Asociaţia Stea arata o creştere a numarului familiilor cu copii care traiasc in Satu Mare in situaţii de excluziune sociala (esantion 613 pers.):44% dintre adulti sunt analfabeti; doar un sfert dintre copiii intre 0-2 ani sunt inscrişi la creşa; numai 48% dintre cei de 3-6 ani, la gradiniţa; in jur de 70% dintre cei de 7-13 ani, in invatamantul primar; in vreme ce doar 47% din copiii de 14-18 ani, la şcoala. Totodata, 6% din cei inscrisi merg la şcoala cateva zile pe saptamana, 3% mai rar, iar 10% nu merg deloc.Alte probleme majore sunt asumarea deficitara a rolurilor parentale, violenţa familiala si exploatare prin munca.Copiilor din aceste familii nu le sunt satisfacute nevoile de baza şi cele legate de existenţa un mediu propice unei dezvoltari care sa le permita in viitor ieşirea din cercul vicios al saraciei.

| Scopul proiectului
    Reducerea decalajelor educationale generate de lipsa stimularii in mediul familial si neasumarea adecvata a rolurilor parentale, decalaje care exista intre 150 copii/tineri din familiile aflate in dificultate si ceilalti copii/tineri din comunitate, in decurs de 8 luni.
Dezvoltarea abilitatilor parentale a 50 de parinti şi imbunataţirea condiţiilor de susţinere a dezvoltarii armonioase a copilului in familiile aflate in dificultate.
Facilitarea incluziunii cat mai timpurii in sistemul educativ şi prevenirea abandonului scolar.
Dezvoltarea abilitaţilor de viaţa a 150 copii/tineri si 50 parinti.


Educatie pentru viitor Educatie pentru viitor Educatie pentru viitor

| Aria geografica
    Satu Mare

| Rezumat
    Acest proiect a promovat educaţia ca mijloc de asigurare a unui viitor mai bun pentru copiii şi tinerii din familiile care se confunta cu grave probleme de incluziune sociala in Satu Mare, acţionand in direcţia sprijinirii educaţiei timpurii, a integrarii in sistemul educativ şi a dezvoltarii abilitaţilor lor de viaţa. Proiectul a raspuns nevoilor specifice ale copiilor si tinerilor care in mediul lor de viaţa nu primeau sprijin adecvat pentru frecventarea programelor de educaţie formala şi reuşita şcolara, existand un mare risc ca pe viitor aceştia sa repete modelul de viaţa in condiţii de extrema saracie. Acest proiect a dezvoltat o intervenţie inovativa in contextul municipiului Satu Mare, constand in crearea “Caravanei EDUCALTERNATIVA” ce s-a deplasat in zonele defavorizate realizand o gama diversificata de activitaţi cu copiii, tinerii si cu parinţii acestora : alfabetizare, activitaţi de cultura generala, jocuri educative, activitaţi de animaţie socio-educativa, activitaţi de dezvoltare a abilitaţilor sociale, consiliere şi ateliere de educaţie parentala. Aceasta acţiune, combinata cu servicii sociale şi programe educative complexe in cadrul centrului de zi a asigurat dezvoltarea de cunoştinţe şi abilitaţi şi reducerea decalajelor educaţionale generate de lipsa stimularii in mediul familial şi neasumarea adecvata a rolurilor parentale, decalaje care au existat intre 169 de copii şi tineri aflaţi in dificultate şi ceilalţi copii şi tineri din comunitate. Activitaţile proiectului au influenţat pozitiv atitudinea parinţilor lor faţa de viitor reducand lipsa de perspective specifica mediului defavorizat in care traiesc, dezvoltand cunoştinţele şi abilitaţile lor şi determinandu-i sa susţina educaţia copiilor lor şi sa faca paşi importanţi spre incluziunea sociala.

| Date beneficiari
    Asistentii sociali au incurajat in mod deosebit implicarea parintilor in activitatile desfasurate de Caravana Educalternativa cu copiii, incurajandu-i sa-si asume diferite roluri astfel incat sa poata intelege mai bine nevoile acestora, sa observe evolutia lor si sa inteleaga importanta educatiei. Periodic s-au desfasurat activitati de evaluare a gradului de satisfactie a beneficiarilor adaptand activitatile la temele de interes ale acestora. De asemenea, s-au organizat 6 acţiuni de educaţie civica, in diferite zone ale orasului la care au participat in total 82 de beneficiari, in care s-a discutat despre drepturi / responsabilitaţi civice şi curaţenia spaţiului de viaţa si s-au realizat activitaţi practice de colectare selectiva a deşeurilor in mediul de viaţa al beneficiarilor si in diferite spatii publice din oras.

| Rezultatele proiectului
    159 copii şi-au dezvoltat abilitaţi de a respecta reguli, de a comunica şi de a avea un comportament adecvat, pregatindu-i pentru integrarea in sistemul educativ;
in cazul a 97 copii s-a evitat abandonul frecventarii şcolii/gradiniţei;
18 copii au fost inscrisi la gradinita/scoala;
4 tineri au obţinut locuri de munca;
34 de persoane au obţinut acte de identitate;
52 de persoane au fost sensibilizate cu privire la creşterea gradul de asumare a rolurilor parentale;
22 familii au obtinut diferite prestatii sociale;
63 de persoane au fost sprijinite sa acceseze servicii medicale si au primit medicamente;
82 de persoane s-au implicat in realizarea a 6 actiuni de cuartenie in folosul comunitatii.
Rezultate calitative inregistrate la nivelul beneficiarilor directi: 93% si-au imbunatatit abilitatile de comunicare; 81% si-au imbunatatit abilitatile de respectare a unor reguli si regulamente; 77% au dat dovada de implicare crescuta in activitati; 75% si-au imbunatatit abilitatile de munca in echipa; la 66% s-a observat o imbunatatire a capacitatii de atentie la activitati; 61% si-au dezvoltat abilitatile cognitive (intelegere, gandire logica, memorie, rezolvare de probleme).
41 de voluntari s-au implicat la realizarea diferitelor activitati ale proiectului;
20 de persoane din comunitate au raspuns pozitiv apelului de donatii aducand haine pentru copii care frecventeaza gradinita si scoala;
600 de persoane din comunitatea locala au participat la evenimente si actiuni organizate in cadrul proiectului fiind sensibilizati cu privire la voluntariat şi implicare prin cetatenie activa.


| Argument
    Desfasurarea „Caravanei Educalternativa” de catre Asociatia Stea in perioada februarie – octombrie 2014 a fost posibila prin proiectul „Educatie pentru viitor”, construit impreuna cu / şi coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange. Acest proiect a fost selectat in cadrul concursului „Sustine un ONG”, organizat de Fundatia Orange, care ofera anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange Romania. Datorita bazei materiale achiziţionate prin proiect, dupa incheierea sa, Caravana Educalternativa a devenit una dintre activitaţile din programul permanent al Asociaţiei Stea. Deși pe perioada iernii aceasta a fost intrerupta, copiii şi tinerii cu cele mai mari nevoi de susţinere au continuat sa beneficieze de activitaţile educaţionale, de consiliere şi de baza logistica şi materiala pentru igiena şi sanatate in cadrul centrului de zi al asociaţiei iar la primarava activitatile educative in aer liber vor fi reluate.

| Bugetul proiectului (in RON)
    53308,18

| Parteneri
    Fundatia Orange, Grenoble Isere Romania şi Solidarite Enfance Roumanie (Franţa), Popica Onlus (Italia), Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenţa Sociala Satu Mare

| Website-ul proiectului
    http://www.asociatiasteasm.ro/index.php?page=content&p=65&id=931&id_meniu=887





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes