close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania



| Organizator:
    Fundația Tineri pentru Tineri
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    In Romania, 75% din cazurile de infectare HIV erau la tineri, 80% transmis prin contact sexual neprotejat (Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA). S-a realizat un studiu asupra comportamentelor, atitudinilor si practicilor tinerilor cu privire la HIV, alegandu-se grupurile tinta specifice pentru interventie: tineri de ambele sexe (15-19 ani) si, pentru campania de comunicare, tinere femei (15-24), precum si comportamentul de promovat (comportamentul sexual responsabil) - prioritatea 1.1 a strategiei nationale HIV.

La finalul anului 2008, in Romania nu existau finantari disponibile pentru axa de interventie „prevenire” in programele de sanatatea reproducerii si HIV, ca urmare a finalizarii programelor de tara ale GFATM, UNFPA, USAID.

„Este SIDA o problema importanta?” – 96,1% din populatia Globului considera ca „da” – UNAIDS.


| Scopul proiectului
    OG: Incurajarea unui comportament responsabil cu privire la HIV/SIDA.

Scop: Implementarea unei campanii de prevenire HIV/SIDA pentru tineri.
Indicatori: #tineri care participa la sesiuni: 110.000; #tineri care primesc mesaje de prevenire prin mass-media: 160.000; #numar de profesionisti instruiti: 1.418 (profesori, medici, jurnalisti, reprezentanti ai autoritatilor locale).

Rezultate propuse: activitati de comunicare interpers. de prevenire pentru tineri; populatia generala expusa programului de prevenire; cursuri de formare adresate persoanelor afectate si profesionistilor.


Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania

| Aria geografica
    Romania / Judete: B, BC, BT, BV, BZ, CS, CJ, CT, DJ, GL, GR, HD, IS, MS, NT, PH, SB, SV, TM, VS

| Rezumat
    In urma finalizarii programelor anterioare si a strategiei HIV/SIDA (2004-2007), echipele de management au construit strategia proiectului pentru a acoperi lipsurile nationale cu o interventie coordonata intre organizatii cu expertiza pe fiecare componenta a strategiei nationale: 75% din cazurile de infectare HIV in Romania erau la tineri, 80% transmis prin contact sexual neprotejat (CNLAS).

Obiective general: Implementarea unei campanii de prevenire HIV/SIDA pentru tinerii din Romania: O1. #elevi care participa la sesiuni de prevenire: 110.000 de tineri; O2. #tineri care primesc mesaje de prevenire prin mass-media: 160.000 de tineri; O3. #numar de profesionisti care sunt instruiti: 1.418 (profesori, medici, jurnalisti, reprezentanti ai autoritatilor locale).
Obiectiv strategic informal: mentinerea prevalentei HIV la nivelul anului 2008, prin prevenire.
Activitati majore:
A1. Management;
A2. Formare: educatori intre egali, persoane afectate/infectate, profesori, medici, jurnalisti, autoritatilor locale;
A3. Prevenire adresata tinerilor: sesiuni cu persoane afectate; sesiuni in licee; sesiuni in afara scolii; campanie de vara;
A4. PR, comunicare: conferinte de presa; asigurarea unei imagini unitare; realizare website; campanie online; A5. Evaluarea impactului: cantitativa si calitativa.
Buget: 2.268.697 EUR.
Rezultate (feb 2011):
O1. 175.342 tineri;
O2. 146.125 tineri;
O3. 1.556 profesionisti.
Rezultat statistic: reducerea numarului de cazuri noi de infectare HIV (2010, fata de 2009) in grupurile tinta cu 60% la tineri - 15-19 ani si 50% in grupul de tinere femei (15-24).


| Date beneficiari
    Grupurile intermediare alese sunt surse de informatii pentru adolescenti in sanatatea reproducerii: prieteni (educatorii intre egali), cadre didactice, medici, jurnalisti s-a definit abordarea integrata a prevenirii HIV – dorindu-se o schimbare comportamentala in randul tinerilor (15-24 de ani). Grupuri tinta: tineri de ambele sexe (15-19 ani) si tinere femei (19-24 de ani).

Proiectul implica voluntari care ofera feedback asupra continuturilor si imaginii campaniei. Voluntarii, parte a grupului tinta, contribuie constant la dezvoltarea calitatii metodologiei.

La final de clasa in licee, beneficiarii evalueaza calitatea interventiei si formuleaza recomandari pentru viitoarele generatii care beneficiaza de program, implementabile din anul urmator. Proiectul este dezvoltat pe experienta de 15 ani in programe adresate tinerilor.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a atras prin coerenta, extindere si imagine atingand dimensiuni si rezultate considerate spectaculoase.

Grupuri intermediare instruite:
- 1680 de voluntari – educatori intre egali;
- 840 de cadre didactice;
- 440 de cadre medicale;
- 88 de jurnalisti;
- 484 de reprezentanti ai autoritatilor locale.

Grupuri finale de beneficiari:
- 23.760 de elevi beneficiari in licee (3 sesiuni fiecare);
- 175.342 beneficiari in afara scolii;
- 52.716 beneficiari ai campaniei de vara de pe litoral;
- 160.000 de tineri expusi mesajelor de prevenire in mass-media;

Rezultate privind voluntariatul:
- 1.680 de voluntari instruiti si activi;
- 113.334 de ore de voluntariat implicate.

Rezultate vizibile in datele oficiale HIV/SIDA pentru Romania:
- scaderea numarului de cazuri noi de HIV la grupurile tinta ale proiectului: tineri elevi (15-19 ani) cu 60% iar la tinere femei (15-24 de ani) cu 50% - in 2010, comparativ cu 2009.
- ponderea infectarilor cu HIV prin contact sexual neprotejat, heterosexual, a scazut de la 80% la 78% din totalul de cazuri.


| Bugetul proiectului (in RON)
    9528527,40

| Parteneri
    Fundatia Tineri pentru Tineri (TpT), Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii (ARPS), Fundatia Alaturi de Voi Romania (ADV), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)

| Website-ul proiectului
    http://www.iubestecucap.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes